Vegetabilsk mælk (se her for rigtig lækre færdiglavede mælkefri drikke):

Nøddemælk

1 liter
2 dl. nødder eller kerner; mandler, macadamianødder, pekannødder, cashewnødder, paranødder, hasselnødder, solsikkekerner eller hampefrø.
Evt. 3-4 dadler eller agavesirup for sødmens skyld.
1 liter vand
Læg nødder eller kerner i blød natten over. Skyl dem grundigt.
Nødder eller kerner placeres i blenderen, eventuelt sammen med dadler eller agavesirup. Hæld 250 ml. vand i blenderen. Blend godt. Hæld resten af vandet i blenderen og blend igen.
Placer en finmasket si eller en nøddemælkspose i en skål. Hæld indholdet fra blenderen i sien eller nøddemælksposen. Kram posen til al væsken ligger i skålen. I sien eller posen er der nu den tørre nøddepulp, som kan bruges i kager eller crackers. Nøddepulpen kan holde sig i 4-5 dage i køleskabet.
DSC_9807 DSC_9814 DSC_9817
I skålen har du nu 1 liter nøddemælk som kan bruges til smoothies, kakaomælk, kager, mad eller lignende.
Nøddemælken kan holde sig under låg i 2 dage i køleskabet.
Ikke udblødte nødder og kerner kan også bruges, hvis det skal gå stærkt en morgen, men udblødte nødder og kerner er lettere for kroppen at fordøje.

Rismælk/hirsemælk/havremælk/majsmælk

20 gram fuldkornsrismel, hirseflager, havregryn eller majsmel
5-5½ dl. vand
2-3 tsk. olivenolie
¼ tsk. salt
1 dadel eller 1 tsk. agavesirup
Rismel og vand koges i 10 minutter under omrøring. Gryden tages af kogepladen og resten af ingredienserne tilsættes.
DSC_9862 DSC_9863 DSC_9864
Det hele blendes sammen til en fin mælk. Rismælken kan holde sig 2 dage i køleskabet.
Kilde: Mælkeallergi – Jonna Deibjerg