Vegetabilsk mælk (se her for rigtig lækre færdiglavede mælkefri drikke):
Nøddemælk
1 liter
2 dl. nødder eller kerner; mandler, macadamianødder, pekannødder, cashewnødder, paranødder, hasselnødder, solsikkekerner eller hampefrø.
Evt. 3-4 dadler eller agavesirup for sødmens skyld.
1 liter vand
Læg nødder eller kerner i blød natten over. Skyl dem grundigt.
Nødder eller kerner placeres i blenderen, eventuelt sammen med dadler eller agavesirup. Hæld 250 ml. vand i blenderen. Blend godt. Hæld resten af vandet i blenderen og blend igen.
Placer en finmasket si eller en nøddemælkspose i en skål. Hæld indholdet fra blenderen i sien eller nøddemælksposen. Kram posen til al væsken ligger i skålen. I sien eller posen er der nu den tørre nøddepulp, som kan bruges i kager eller crackers. Nøddepulpen kan holde sig i 4-5 dage i køleskabet.
I skålen har du nu 1 liter nøddemælk som kan bruges til smoothies, kakaomælk, kager, mad eller lignende.
Nøddemælken kan holde sig under låg i 2 dage i køleskabet.
Ikke udblødte nødder og kerner kan også bruges, hvis det skal gå stærkt en morgen, men udblødte nødder og kerner er lettere for kroppen at fordøje.
Rismælk/hirsemælk/havremælk/majsmælk
20 gram fuldkornsrismel, hirseflager, havregryn eller majsmel
5-5½ dl. vand
2-3 tsk. olivenolie
¼ tsk. salt
1 dadel eller 1 tsk. agavesirup
Rismel og vand koges i 10 minutter under omrøring. Gryden tages af kogepladen og resten af ingredienserne tilsættes.
Det hele blendes sammen til en fin mælk. Rismælken kan holde sig 2 dage i køleskabet.
Kilde: Mælkeallergi – Jonna Deibjerg
Hej Skønne madgudinde…
Hvis man skal lave mælk af hampefrø, skal frøene så stå i blød natten over eller hvad?
Jeg så et klip på youtube, men der nævnes ikke noget om, hvorvidt det drejer sig om afskallede eller spirede hampefrø og heller ikke noget om iblødsætning.
Mvh. Flemming
Hej Flemming
Det er ikke nødvendigt at sætte dem i blød. Der er en opskrift på hampemælk her: http://madgudinden.blogspot.dk/2012/12/knasende-ra-kokoskager.html helt nede i bunden.
Jeg håber det hjælper.
Og mange tak for komplimenten
Venligst
Madgudinden
Tusind tak for svaret!
Jeg bestilte 10 poser Hampefrø på nettet, da det ikke var muligt, at finde dem lokalt her i Vestjylland. Den lokale Matas mand gloede på mig, som om jeg var et væsen fra en fremmed planet, da jeg spurgte, om de havde “Hampefrø” på lager he he ;o)
Jeg har afprøvet din opskrift, dog uden de nævnte dadler (kunne ikke finde dem lokalt) men har brugt lidt Agave sirup i stedet og det fungerer udmærket.
Umiddelbart syntes jeg faktisk, at det smager lidt bedre end Soyamælk, men det er vist nødvendigt med en mere fintmasket si til formålet ;o))
Mvh. Flemming
Hej igen.
Jeg synes også bedre om hampemælk end sojamælk.
Hvis du ikke kan få medjooldadler, kan 1 ½ almindelig dadel bruges i stedet.
Hvis du ikke kan finde en nøddemælkspose, kan man bruge en gelepose/syltepose til ca. 35 kroner, som man kan finde hos isenkræmmeren.
Venligst
Madgudinden
Hvor stor en portion giver din opskrift på Hirsemælk ovenfor? Tusind tak. Vh Eva
Hej Eva. Cirka 500 ml – en halv liter. Jo mere vand, jo tyndere bliver mælken. Olien kan udelades.
Hilsen
Madgudinden
Skal havregryn og vand også koges sammen, hvis man vil lave havremælk? Og kan man undvære olien?
Venligst Kristine
Hej Kristine
Ja, havregryn skal koges sammen med vand ligesom rismel.
Du kan godt undvære olien. Resultatet bliver bare en smule mere vandigt.
Kærligst Karina
Hej man ge tak for opskriften 🙂
Ved du hvordan undgår jeg at mælke skiller? jeg har lige laver solsikkemælk og pulpen falder til bunds og der er en brunlig væske tilbage. jeg følger opskriften, dog brugte jeg ca. 5 dl vand i stedet 2,5 til første blend, og så tilsatt jeg resen af vandet bagefter.
Mange hilsner
Christina
Hej Christina. Der er nogle nødde-/kerne-'mælke'drikke som kan skille, fordi kernerne er for tunge. Huskede du at si mælken? Desuden kan 1-3 tsk. lecithin granulat (kan købes i helsekostbutikker) være med til at stabilisere væsken, så det muligvis ikke skiller. Dette skal blendes med undervejs.
Jeg håber det hjælper lidt.
Kærligst
Karina
Kan jeg lave hampemælk af hampeproteinpulver og i givet fald skal jeg så følge opskriften på rismælk?
Mvh Joan
Hej Joan
Nej, det bliver ikke det samme. du kan altid prøve, men det giver ikke en cremet 'mælk'.
Muligvis kan du lave det af hampemel, og så kan du eventuelt følge opskriften. Jeg ville hellere bruge afskallede hampefrø, hvis jeg var dig. 'Mælken' bliver cremet og skal ikke sies.
Kærligst Karina
Hej,
Tak for spændende opskrifter, som jeg vil kaste mig over og prøve. Jeg ved ikke om strengen her fortsat er aktiv, men lad mig lige prøve ad:
Ved du hvordan næringsindholdet er i de mælketyper du beskriver i opskrifterne? Jeg spekulerer på om alle vitaminer og mineraler mon kommer over i mælken, eller om de fortsat er bundet i pulpen.
De bedste hilsner
Morten
Hej Morten
Mange vitaminer er vandopløselige, så de vil komme med over i 'mælken', men fedtopløselige vitaminer vil til dels blive i pulpen og til dels komme med i 'mælken' – hvis du bruger pulpen til kager eller crackers, får du det hele med, men hvis du bager det, vil de miste en del vandopløselige vitaminer.
Det er svært at lave en næringsberegning på det, da jeg ikke ved, hvor meget der går hvorhen, men overvejende vil du få både nogle vitaminer og nogle mineraler i selve 'mælken'.
For at se forskellen, kunne man sammenligne disse to produkter:
Mandeldrik: http://www.helsam.dk/mad-og-drikke/kolde-og-varme-drikke/maelkefri-drikke-og-floede/mandel-drik-u-sukker-oe-provamel?id=11061 (der er dog ingen vitaminer og mineral opdeling, desværre)
Mandler: http://www.helsam.dk/mad-og-drikke/noedder-og-toerret-frugt-groent/noedder/mandler-oe?id=10122
Der er stor forskel i fedtprocent, protein og kulhydrater – derved kan man så gå ud fra, at meget af det er blevet tilbage i pulpen.
Kan du bruge dette?
Kærligst Karina
Kære Karina,
Tusinde tak for dit grundige svar 🙂 Det var jo nok lidt ventet at det er svært at regne ud hvad der er i mælken af vitaminer og mineraler, med mindre man analyserer det fra gang til gang. Men tak for svaret alligevel.
Jeg laver rigtig meget saft og juice – mest af grøntsager. Jeg må sige at jeg dagligt står med den samme nysgerrighed overfor hvad indholdet mon er i de lækre sager jeg laver. Kunne man købe et lille “kit” til at analysere det, ville jeg gøre det. Her forsøger jeg i størst muligt omfang at gøre det, som du også beskriver her: Drikker hvad der kan drikkes og bruge pulpen i den øvrige madlavning 🙂
Endnu en gang tak for dit svar 🙂
Morten
Hej Morten
Jeg kender desværre ikke et kit, der kan måle dette.
Men, når du presser og drikker det med det samme, får du mange vitaminer ud af det. Men hvis der går 15 minutter fra du har lavet det, til du drikker det, så ødelægger luft og lys mange af de vigtige næringsstoffer. Det samme gælder for plantemælk. Put juice og plantemælk i lystætte beholdere, så øger det chancen for, at næringsstofferne bevares optimalt.
Og selv tak. Skriv endelig igen, hvis der er noget.
Kærligst Karina