Jeg modtog denne opskrift i min mailindbakke for et stykke tid siden. Mailen indeholdt en opskrift på et blødt rawfood brød. Når man begynder at spise rawfood, kan længslen efter et blødt brød nogle gange gøre en desperat. Russell James havde med succes lavet et hvidløgsbrød, som kunne skæres i skiver som et almindeligt brød. Da jeg prøvede det, blev jeg helt vild, for det smager og ser ud som et brød. Konsistensen er også derhenad.
Jeg har lavet to andre versioner af brødet, da jeg også har lavet et candidavenligt og et nøddefrit brød.
I mailen var der også en opskrift på en raw macadamianøddeost. Opskriften kommer til sidst i denne blog.

RawFood brød – blødt og saftigt (candidavenligt)

Til 4 boller eller 2 små flutebrød
5 dl. mandelpulp (eller 2 ½ dl. mandelpulp og 2 ½ dl. macadamianødder)
2 ½ dl. FiberHUSK
3 tsk. citronsaft
1 tsk. salt
3 dl. squash (ca. en hel stor squash) (skrællet)
Hvis der bruges macadamianødder skal disse kværnes først og hældes i en foodprocessor. Tilsæt resten af ingredienserne og blend til massen ligner opblødt brød. Måske der skal lidt vand til.

Saml massen med fingrene til små boller og sæt dem på en plade til tørreovnen, men uden bagepapir under. For et finere look til brødet, kan der kastes lidt sesamfrø, solsikkekerner eller lignende på.

Tør i tørreovnen i 14 timer på 42 grader.
Fjern fra tørreovnen og skær brødet i skiver. Opbevares i køleskab i op til 4 dage.

Raw Hvidløgsbrød
(Russell James opskrift – omregnet og oversat til dansk)
Til 4 boller eller 2 små flutebrød
5 dl. mandelpulp (eller 2 ½ dl. mandelpulp og 2 ½ dl. macadamianødder)
2 ½ dl. FiberHUSK
1 ¼ dl. kværnede hørfrø eller chiafrø (kan eventuelt udelades)
3 tsk. citronsaft
1 tsk. salt
2 ½ dl. squash (ca. en hel stor squash) (skrællet)
2 fed hvidløg
2 tsk. hvidløgspulver
3 bløde medjool dadler (udelad dadler og brødet bliver candidavenligt)
Hvis der bruges macadamianødder og hørfrø/chiafrø, skal disse kværnes først og hældes i en foodprocessor. Tilsæt resten af ingredienserne og blend til massen ligner opblødt brød. Måske der skal lidt vand til.
Saml massen med fingrene til små boller eller flutes og sæt dem på en plade til tørreovnen, men uden bagepapir under. For et finere look til brødet, kan der kastes lidt sesamfrø, solsikkekerner eller lignende på.
Tør i tørreovnen i 14 timer på 42 grader.
Fjern fra tørreovnen og skær brødet i skiver. Opbevares i køleskab i op til 4 dage.
Det er bedst at bruge både hvidløg og hvidløgspulver. Sammen giver det en fyldigere dybde, end hvis man kun bruger hvidløg. Ellers prøv dig frem.

Raw Grønsagspulpbrød (nøddefri)

Til 5 boller eller 2 lange flutebrød
7 ½ dl. grønsagspulp tilovers fra saftpresseren
1 ½ dl. FiberHUSK
1 ½ dl. kværnede chiafrø eller hørfrø
1-2 tsk. salt (pulp fra grøntsager kræver ekstra salt – smag til)
½-1 tsk spidskommen
1 ½ til 2 dl. vand
Smag (valgfrit): 1-2 tsk. karry eller 1-2 hvidløg eller 1-2 tsk. gurkemeje eller ½ løg.
Kværn hørfrø/chiafrø og hæld det sammen med FiberHUSK i en foodprocessor. Tilsæt resten af ingredienserne og blend til massen ligner opblødt brød.
Saml massen med fingrene til små boller eller flutes og sæt dem på en plade til tørreovnen, men uden bagepapir under. Brødene her er meget grønne og ligner ikke almindelige boller.
Tør i tørreovnen i 14 timer på 42 grader.
Fjern fra tørreovnen og skær brødet i skiver. Opbevares i køleskab i op til 4 dage.

Basis Raw Macadamia ”Ost”

5 dl. macadamianødder (Lægges i blød i minimum 4 timer)
(Der kan også bruges cashewnødder eller smuttede mandler)
2 ½ dl. vand
3 kapsler probiotika eller erstat halvdelen af vandet med Brottrunk
Blend alle ingredienser i en god blender, indtil massen er glat.
Over en skål placeres en stor si, som er foret med en finmasket klud. Placer macadamiacremen i kluden og pak cremen ind. Læg en lille tallerken henover massen. Tallerkenen skal kunne trykkes ned i massen, så ”vallen” løber ud. Læg et viskestykke over tallerkenen og skålen. Find nogle tunge bøger eller fyld en vanddunk med vand og sæt dem oven på tallerkenen. Der burde allerede være presset en lille smule væske ud, men ikke nødvendigvis.
Lad ”osten” stå og blive sur i et værelse med stuetemperatur i minimum 24 timer, men ikke mere end 48 timer.
Når ”osten” dufter surt, er den klar og massen placeres i en skål. Hæld vallen væk og bring kluden til vask, medmindre en ny portion skal laves, da er der nogle gode syrningsbakterier i kluden.
Bland nu følgende ingredienser i ostemassen:
¾ tsk. salt.
2 tsk. gærflager*
Evt. Citronsaft
Bland det hele grundigt sammen (smag til) og put osten i en lufttæt beholder og spises som sådan eller over i en form.

Når osten er formet i en ring, firkant, trekant eller lignende, fjernes formen og osten sættes ind i en tørreovn på 42 grader i 24 timer. Efter 12 timer fjernes bagepapiret, så osten bliver tørret hele vejen rundt. Osten får herved en kant, der minder lidt om brie.
Man kan også lave en omgang pesto og lægge ost i bunden af en form, derefter pesto og så ost på toppen. Fjern formen og lad osten stå i køleskabet en dags tid, med bagepapir eller andet omkring, så osten ikke bliver tør i kanten.
Kan spises på brød eller smuldres over salater.

* Gærflager kan købes/bestilles i helsekostforretninger der forhandler med Helsam.dk

Velbekomme!