Disse cookies bliver bare så bløde og lækre. Sprøde udenpå og bløde indeni. De er lavglykæmiske da de er lavet på kokospalmesukker i stedet for brun farin.
Cookies med chokolade eller kakaonibs
10 stk.
1 tsk. vaniljepulver
125 g kokosolie med eller uden smag
200 g kokospalmesukker
1 æg
225 g sigtet speltmel eller groft speltmel, sigtet så de groveste dele er sigtet fra (for glutenfri mel, brug denne melblanding)
1 tsk. natron
1 tsk. salt (havsalt) evt. mindre salt, hvis man ikke vil have den gode chokolade med salt smag
100 gram hakket mørk chokolade eller 1 dl. kakaonibs
Sådan gør du:
Kom vaniljepulver, kokosolie og palmesukker i en skål og rør det godt sammen. Rør så ægget i. Bland speltmel, natron og salt sammen i en anden skål og sigt det i kokosolieblandingen. Tilsæt til sidst den hakkede chokolade eller kakaonibs og rør rundt.
Rul dejen ud til en pølse på 15 cm. Pak pølsen ind i husholdningsfilm og lad den ligge i køleskabet til den er nogenlunde gennemkold. Hvis helt kold, kan dejen være svær at skære ud.
Skær herefter pølsen i skiver og læg skiverne på en bageplade med bagepapir. Hold god afstand, for dejen flyder en del ud.
Bag kagerne ved 180 grader i 12-15 minutter. Afkøl dem på en bagerist.
Tip: Du kan fryse den rå cookiedej i en frysepose. Når der kommer uventede gæster, tøs dejen op og skæres i skiver, som i opskriften.
Hvis kagerne får mere end 12 minutter, bliver de sprøde. Det kommer jo an på om du kan lide bløde eller sprøde kager.
UHM!
- 1 tsk. vaniljepulver
- 125 g kokosolie med eller uden smag
- 200 g kokospalmesukker
- 1 æg
- 225 g sigtet speltmel eller groft speltmel, sigtet så de groveste dele er sigtet fra (for glutenfri mel, brug denne melblanding)
- 1 tsk. natron
- 1 tsk. salt
- 100 gram hakket mørk chokolade eller 1 dl. kakaonibs
- Kom vaniljepulver, kokosolie og palmesukker i en skål og rør det godt sammen. Rør så ægget i. Bland speltmel, natron og salt sammen i en anden skål og sigt det i kokosolieblandingen. Tilsæt til sidst den hakkede chokolade eller kakaonibs og rør rundt.
- Rul dejen ud til en pølse på 15 cm. Pak pølsen ind i husholdningsfilm og lad den ligge i køleskabet til den er gennemkold.
- Skær herefter pølsen i skiver og læg skiverne på en bageplade med bagepapir. Hold god afstand, for dejen flyder en del ud.
- Bag kagerne ved 180 grader i 12-15 minutter. Afkøl dem på en bagerist.
- Tip: Du kan fryse den rå cookiedej i en frysepose. Når der kommer uventede gæster, tøs dejen op og skæres i skiver, som i opskriften.
- Hvis kagerne får mere end 12 minutter, bliver de sprøde. Det kommer jo an på om du kan lide bløde eller sprøde kager.
Denne dej er utroligt svær at samle, og efter at have ligget i køleskabet bliver den næsten stenhård.
Jeg tænkte, om det måske skulle mere æg eller mindre mel i?
Da kokosolien er stiv ved stuetemperatur, varmede jeg den først op til ca. 40 grader, før jeg blandede den med sukkeret for at undgå klumper fra olien.
Er der forslag til, hvordan jeg kan gøre dejen mere medgørlig.
For øvrigt er 1 tsk. salt alt for meget efter min smag. Ville nedsætte til 1/4 tsk.
Hej Per
Ja, det kan jeg da godt se. Jeg skriver at dejen skal være gennemkold, fordi jeg ved at dejen kan virke meget flydende og svær at skære, hvis den ikke er lidt kold. Men måske er gennemkold lige i overkanten. Det undskylder jeg for.
Men derudover så sker der noget med kokosolien (det samme vil ske med smør) hvis man først smelter den, i stedet for at ælte den, som den er med dejen. Ved stuetemperatur (omkring 24 grader) er kokosolien stiv, men medgørlig, så den kan blandes i en skål. Hvis der er 22 grader eller mindre i køkkenet, bliver kokosolien meget stiv og svær at arbejde med. Men den må helst ikke smeltes.
Jeg håber det gav dig nogle svar på dine spørgsmål.
Desuden med salten – jeg bruger som regel himalayasalt, som ikke er nær så salt som almindelig salt – men jeg skriver det ikke. Derfor er det fint du selv tager noget af salten fra.
Hav en dejlig dag – og undskyld det sene svar.
Kærligst Karina