Disse flødeboller er candidavenlige. Det vil sige, at der ikke er tilsat sukker eller sødemidler på nogen måde. Er du ikke på candidakur, kan du tilsætte agavesirup, Sukrin, Sukrin Gold, Sukrin+, Birkesød, Kokospalmesukker eller stevia som sødemiddel.

Pas på med at søde for meget, hvis du er på candidakur, da den søde tand holdes ved lige.  På candidakur kan bruges Sukrin, Sukrin+, Sukrin Gold, Birkesød og Stevia som sødemidler.

Det kræver lidt tid og tålmodighed at lave flødeboller, men de er det værd.

LowFODMAP info: Brug macadamianødder i stedet for cashewnødder i opskrifterne.

Opdateret opskrift den 3.2.14: Jeg har erfaret, at æggehviderne ikke vil piskes til marengs, når vaniljepulveret kommer i sammen med æggehviderne. Pisk æggehviderne først, og tilsæt derefter vaniljepulver.

Det gamle billede, fra første gang jeg lavede flødebollerne. Det nænner jeg ikke at slette.

 

Flødeboller – candidavenlige

Ca. 14 stk.
Start med at lave bundene (se nederst for nøddefri version).

Bunde

100 gram smuttede mandler eller cashewnødder (skoldet)
2 spsk. vand
(Eventuelt 2-3 spsk. Sukrin+, Sukrin Gold, Sukrin eller Birkesød eller 1-2 dråber stevia)
Blend massen i en foodprocessor, til du har marcipan. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og brug et glas til at lave fine, runde bunde. Eller brug stjerner, hjerter – hvad du har. Det skal jo være festligt, ikk’. Bundene sættes på bagepapir på en bageplade.
Så laver du skummet.

Skummet

6 æggehvider
1 tsk. vaniljepulver – tilsættes når hviderne er pisket!
(Evt. 2-3 spsk. Birkesød, Sukrin+, Sukrin, Sukrin Gold eller 1 dråbe stevia)
Æggehviderne piskes til marengs. Tilsæt vaniljepulveret og eventuelt sødemiddel. Marengsmassen hældes i en pose med tylle eller en plasticpose, hvor der klippes hakker i bunden. Massen sprøjtes ud på bundene. Gerne helt ud til kanten. Da der ikke er sukker i æggemassen, vil hviderne hurtigt blive lidt porøse og ikke så finmaskede som almindelige flødeboller.
Sæt bagepladen ind i en forvarmet ovn på 150 grader, og bag flødebollerne i 6-10 minutter. Sæt gerne varmluft på, så det ikke kun er toppen, der bliver farvet. Eller sæt bagepladen på nederste rille.

Sæt de nu bagte flødeboller i fryseren/køligt, mens toppingen laves.

Topping*

Alt efter hvad du kan og ikke kan tåle, kommer der her nogle ideer til topping. Der går ca. 2 dl kakaosmør til alle flødebollerne! Så vælg 2 toppings, eller halver opskrifterne, hvis du vil prøve dem alle.
Af sødemidler kan tilsættes: 2-3 spsk. pulveriseret Birkesød, Sukrin+, Sukrin, Sukrin Gold, kokospalmesukker eller 1-2 dråber stevia. Pulverisér sødemidlerne i en kaffekværn eller kraftig og tør blender. HUSK at smage til, da der er forskel på, hvordan de forskellige sødemidler søder.

Mørk chokolade

1 dl kakaosmør**
3/4 dl kakaopulver eller carobpulver*** (eller 1 dl kakaopulver, hvis du kan lide stærk chokolade)
1/4 tsk. vaniljepulver
Lidt salt
Har du mod på det, kan du prøve at tilsætte lidt stevia eller pulveriseret Sukrin. Smag til. Stevia smager sødt, men giver ikke problemer i forhold til candida.
Sådan gør du:
Smelt kakaosmørret over et vandbad eller i en kasserolle på meget svag varme. Pas på, at der ikke kommer vand i kakaosmørret. Når kakaosmørret er knap smeltet, tages kasserollen fra varmen. Hæld kakaopulveret igennem en si, ned i kakaosmørret. Tilføj lidt salt og vaniljepulver, og rør rundt, eventuelt med et piskeris. Lad gerne chokoladen blive 30 grader, inden flødebollerne dyppes deri.
Dyp flødebollerne i chokoladen, eller fordel chokoladen over flødebollerne, så chokoladen løber ned i kasserollen igen, og sæt dem på køl.

 

Grøn topping – med pebermynte

1 dl kakaosmør
1 spsk. fint malede cashewnødder****
1 tsk. finthakket pebermynte
En dråbe pebermynteolie
Lidt salt

Grøn topping – med spirulina

1 dl kakaosmør
1 spsk. fint malede cashewnødder
1 tsk. spirulina pulver
Lidt salt

Rød topping

1 dl kakaosmør
1 spsk. fint malede cashewnødder
1 spsk. pulveriserede gojibær (i kaffekværn eller i blender)
Evt. lidt salt

Hvid topping

1 dl kakaosmør
1 spsk. fint malede cashewnødder
1 tsk. lucuma pulver
Evt. lidt salt
Sådan gør du:
Smelt kakaosmørret i en kasserolle på lavt blus eller over et vandbad. Pas på, at der ikke kommer vand i kakaosmørret. Når kakaosmørret er smeltet, hældes fint malede cashewnødder i. Derefter en af følgende ingredienser: Gojibær, pebermynte, spirulina eller lucuma pulver og lidt salt. Rør grundigt i blandingen.
Tag flødebollerne ud af fryseren, og dyp dem i chokoladeblandingen, eller fordel chokoladen over flødebollerne, så chokoladen løber ned i kasserollen igen. Sæt dem derefter på køl eller i fryseren for en kort stund. Servér.
Tips:
*Man behøver ikke partout hælde topping på. Flødebollerne smager også fremragende som marengs med bund.
***Hvis du ikke kan tåle kakaopulver kan carob bruges i stedet. Carob suger mere væske og gør kakaosmørret mere tykt. Carob er i sig selv sødt, hvor kakaopulver er bittert.
**Hvis du ikke kan tåle kakaosmør, kan kokosolie bruges i stedet. Dog har kokosolien et lavere smeltepunkt end kakaosmørret og smelter hurtigere i hånden, hvor det vil være en fordel at spise flødebollerne direkte fra køleskabet om sommeren.
****Hvis du ikke kan tåle cashewnødder, udskift da disse med mandler eller macadamianødder. Kan du slet ikke tåle nødder, kan man bage bunde af groft speltmel:

Bunde med speltmel

1 dl groft speltmel (sigt den grove speltmel i en si, så de groveste partikler sorteres fra) (Glutenfri version: Rismel – hvor mængden justeres lidt ned, afhængig af æg og olie. Dejen skal være lind)
1 æg
1 dl kokosolie eller smør – smeltet
Vaniljepulver og salt
Rør det hele grundigt sammen, og lav tynde cirkler på bagepapiret med en ske. Dejen flyder lidt ud af sig selv, så det gør ikke noget, der er streger i dejen, når den sættes på pladen. Bag dem i 5-8 minutter på 180 grader eller indtil kanterne bliver gyldne. Køl bundene lidt af, inden marengsskummet sprøjtes på. Fortsæt med skummet og toppingen som i opskriften.
Velbekomme!