Dette brød har jeg lavet efter opskrift fra Claus Meyer. Jeg lader brødet koldhæve i mit soveværelse, så jeg ikke behøver at dobbelthæve brødet om morgenen, som Meyer skriver. Det smager super godt og er dejligt mættende og blødt.

Speltbrød

1 brød

3 ½ dl. koldt vand

1 dl. surdej – se info længere nede*

15 gram havsalt

350 gram sigtet speltmel

150 gram groft speltmel

¼ pose tørgær (Se OBS for candidavenlig version)

Dag 1, eventuelt om aftenen: Hæld vand i en skål og hæld surdejen i vandet. Tilsæt saltet og rør godt rundt. Tilsæt melet og tørgæren og ælt dejen rundt med en ske. Hvis du rører på maskine, behøver dejen ikke blive æltet så grundigt. Hvis dejen æltes for meget, deler dejen sig til en suppeagtig grød.

Form dejen til et brød og sæt dejen i en hævekurv, hvis du har sådan en. Ellers kan du lægge dejen ned i en høj form foret med papir. Husk at smøre formen godt med olie eller læg bagepapir i formen.

Dejen skal hæve natten over. Enten i køleskabet eller i et koldt værelse. Om morgenen plejer jeg at tage bagepapiret og brødet op ad formen og sætte det ind i ovnen. Hvis du bruger hævekurv, skal du huske godt med mel og når brødet er hævet, hælder du brødet ud på et bagepapir.

Bages ved 220 grader i 30-35 minutter. Lad brødet køle lidt af, før du skærer i det.

Speltbrød med en god krumme
 
Forfatter:
Til: 1 brød 
Ingredienser
  • 3 ½ dl. koldt vand
  • 1 dl. surdej – se info længere nede*
  • 15 gram havsalt
  • 350 gram sigtet speltmel
  • 150 gram groft speltmel
  • ¼ pose tørgær (Se OBS for candidavenlig version)
Sådan gør du:
  1. Dag 1, eventuelt om aftenen: Hæld vand i en skål og hæld surdejen i vandet. Tilsæt saltet og rør godt rundt. Tilsæt melet og tørgæren og ælt dejen rundt med en ske. Hvis du rører på maskine, behøver dejen ikke blive æltet så grundigt. Hvis dejen æltes for meget, deler dejen sig til en suppeagtig grød.
  2. Form dejen til et brød og sæt dejen i en hævekurv, hvis du har sådan en. Ellers kan du lægge dejen ned i en høj form foret med papir. Husk at smøre formen godt med olie eller læg bagepapir i formen.
  3. Dejen skal hæve natten over. Enten i køleskabet eller i et koldt værelse. Om morgenen plejer jeg at tage bagepapiret og brødet op ad formen og sætte det ind i ovnen. Hvis du bruger hævekurv, skal du huske godt med mel og når brødet er hævet, hælder du brødet ud på et bagepapir.
  4. Bages ved 220 grader i 30-35 minutter. Lad brødet køle lidt af, før du skærer i det.
UHM!
*Surdej: Bland 1 dl. mel** og 1 dl. vand sammen med 1 kapsel probiotika/mælkesyrebakterier*** i et rengjort glas eller i en skål. Lad blandingen stå fremme på et bord utildækket. Hver morgen rører du rundt i surdejen og kan eventuelt komme yderligere 1 dl. vand og 1 dl. rugmel i surdejen. Efter et par dage gærer og bobler massen lystigt. Det kan tage op til en uge at lave en god surdej. Når surdejen lugter syrligt og bobler, når du lytter til den, er den klar. Surdejen opbevares tildækket i køleskab. Jeg har selv erfaring med at surdejen kan holde i flere uger uden problemer. Begynder massen at blive lidt sort på overfladen, kan dette bare skrabes af og surdejen kan igen bruges.
**Her kan med fordel bruges rugmel, men en surdej kan laves på alle typer mel. Også rismel, majsmel, boghvede, hirse, havre, spelt, grahams mm. Bare melet er groftmalet og temmelig friskt.
***Probiotika fra Biosym, Solaray, Udo’s Choice, Bioforce eller NDS kan bruges. Brottrunk, som er flydende mælkesyrebakterier på flaske, kan også bruges hvis det skal gå hurtigt med syrningen, da det er surt i sig selv.
OBS: For et candidavenligt brød, kan man undvære gæren og lade dejen hæve på surdejen. Da bliver brødet lidt mere fladt, men smagen er mere syrligt og lækker.