Speltbrød
1 brød
3 ½ dl. koldt vand
1 dl. surdej – se info længere nede*
15 gram havsalt
350 gram sigtet speltmel
150 gram groft speltmel
¼ pose tørgær (Se OBS for candidavenlig version)
Dag 1, eventuelt om aftenen: Hæld vand i en skål og hæld surdejen i vandet. Tilsæt saltet og rør godt rundt. Tilsæt melet og tørgæren og ælt dejen rundt med en ske. Hvis du rører på maskine, behøver dejen ikke blive æltet så grundigt. Hvis dejen æltes for meget, deler dejen sig til en suppeagtig grød.
Form dejen til et brød og sæt dejen i en hævekurv, hvis du har sådan en. Ellers kan du lægge dejen ned i en høj form foret med papir. Husk at smøre formen godt med olie eller læg bagepapir i formen.
Dejen skal hæve natten over. Enten i køleskabet eller i et koldt værelse. Om morgenen plejer jeg at tage bagepapiret og brødet op ad formen og sætte det ind i ovnen. Hvis du bruger hævekurv, skal du huske godt med mel og når brødet er hævet, hælder du brødet ud på et bagepapir.
Bages ved 220 grader i 30-35 minutter. Lad brødet køle lidt af, før du skærer i det.
- 3 ½ dl. koldt vand
- 1 dl. surdej – se info længere nede*
- 15 gram havsalt
- 350 gram sigtet speltmel
- 150 gram groft speltmel
- ¼ pose tørgær (Se OBS for candidavenlig version)
- Dag 1, eventuelt om aftenen: Hæld vand i en skål og hæld surdejen i vandet. Tilsæt saltet og rør godt rundt. Tilsæt melet og tørgæren og ælt dejen rundt med en ske. Hvis du rører på maskine, behøver dejen ikke blive æltet så grundigt. Hvis dejen æltes for meget, deler dejen sig til en suppeagtig grød.
- Form dejen til et brød og sæt dejen i en hævekurv, hvis du har sådan en. Ellers kan du lægge dejen ned i en høj form foret med papir. Husk at smøre formen godt med olie eller læg bagepapir i formen.
- Dejen skal hæve natten over. Enten i køleskabet eller i et koldt værelse. Om morgenen plejer jeg at tage bagepapiret og brødet op ad formen og sætte det ind i ovnen. Hvis du bruger hævekurv, skal du huske godt med mel og når brødet er hævet, hælder du brødet ud på et bagepapir.
- Bages ved 220 grader i 30-35 minutter. Lad brødet køle lidt af, før du skærer i det.