Is, is, is, is, is…
Hvem tænker ikke på is i dette herlige vejr? Godt nok har vi lige haft en uges regnvejr, men man kan da altid spise is… ikke?
Jeg fik en bog hjem fra USA om mælkefri, glutenfri og sojafri is. Det var lige noget jeg kunne bruge. Og hvornår var der så en mulighed for at gå til makronerne? Jo, det var der forleden dag, da jeg holdt fødselsdag med familien. Så skulle der is på bordet og der blev næsten spist op. Det smagte også forrygende.
Lige nogle små tips inden jeg går i gang med opskrifterne.
Det er vigtigt at man har en god blender og en god foodprocessor. Jeg bruger selv Philips og er meget glad for disse. Der bliver ca. 750 ml. is ud af hver opskrift, så din blender og foodprocessor skal kunne rumme det hele.
Du behøver ikke en ismaskine for at kunne lave is. En god foodprocessor kan gøre isen ligeså lækker og cremet.
Ingredienser:
Kokosmælk: Kokosmælk har en fin flødekonsistens og kan også piskes til flødeskum. Hvis du gerne vil have en lækker, tyk, cremet is, og ikke har en ismaskine, bruges 2 dåser kokosmælk, hvor kun det øverste cremede lag bruges. Ellers bruges blot 1 hel dåse kokosmælk. – Ved brug af 2 dåser kokosmælk: Ryst IKKE dåserne. Sæt dåserne på køl og vent en times tid, så den øverste kokosmælk bliver til kokoscreme og kan puttes op i en beholder. Resten af kokosvandet kan puttes i en smoothie næste dag. Se her for Piña Colada Smoothie. Jeg synes bedst om at bruge en økologisk kokosmælk med 55-60% kokosekstrakt, men Asian Thai eller Santa Maria har også nogle gode kokosmælk. Der er dog allerede lidt stabilisator i, så muligvis er det ikke nødvendigt med 3 plader gelatine i opskriften. Hvis du ikke vil stå med besværet, så ryst dåsen og hæld hele molevitten i. Dog skal du være opmærksom på, at isen bliver lidt mindre fast.
Cashewmælk: Cashewnødder har en fin og mild smag, som kan bruges i stedet for mælk. For at lave cashewmælk, blender du 2 ½ dl. cashewnødder i en tør blender. Tilsæt derefter 500 ml. vand, blend, og så til sidst 500 ml. vand mere og blend. Så har du en allerede brugbar cashewmælk. Vil du have en finere konsistens, sætter du cashewnødderne i blød natten over. Du behøver ikke si mælken, hvis din blender er god, men kan gøres, for at undgå eventuelle klumper. Mælken kan holde sig 4-5 dage i køleskabet i en lukket beholder.
Hampemælk: Hampemælk har en anderledes lidt federe smag. Hampemælk laves ved at blende 1 dl. afskallede hampefrø sammen med lidt vaniljepulver og eventuelt 1-2 dadler. Hæld først 500 ml. vand i blenderen. Blend. Hæld derefter de sidste 500 ml. i og blend. Si væsken igennem en fintmasket si eller nøddemælkspose. Mælken kan holde sig 3-4 dage i køleskabet i en lukket beholder.
Du kan også bruge havremælk eller rismælk, men de giver lidt flere krystaller i isen.
Sødemidler:
Honning: Indeholder antioxidanter, mineraler og vitaminer. Honning er et naturligt sødemiddel som også styrker immunsystemet. Er du diabetiker eller veganer, undlades honningen.
Agavesirup: Agavesirup har et lavt glykæmisk indeks på omkring 40. Det påvirker ikke blodsukkeret på samme måde som sukker og egner sig derfor som erstatning for sukker. Er du diabetiker, undlades agavesirup.
Dadler eller bananer: Dadler og bananer er naturlige sødemidler som også binder isen godt sammen. Dadler farver isen, så hvis du vil have en ren lyserød jordbæris, er det ikke sikkert dadler er noget for dig. Bananer smager af banan og isen vil få banansmag. Dadler og bananer har ikke et lavt glykæmisk indeks og skal spises med måde af diabetikere. Der går ca. 8 medjool dadler eller 12 almindelige dadler til vaniljeisen.
Kokossukker/palmesukker/kokosblomstsukker: Kært barn har mange navne. Kokossukker har en mørk karamelsmag og smager lidt hen ad brun farin. På den glykæmiske indeks ligger kokossukker på omkring 35. Skal også bruges med mådehold af diabetikere. Vaniljeis bliver mere brunlig ved brug af kokossukker, men til gengæld giver det lige et twist til især vaniljeis.
Stevia: Meget omtalt plante i medierne i øjeblikket. Det er kun steviol glycosid, som nu er godkendt og ikke planten Stevia. Selve planten Stevia bruges også tørret, men det er kun udtrækket Steviol Glycosid der er godkendt til brug i fødevarer. Selve stevia søder måske 50 gange mere end sukker, mens steviol glycosid søder 200-400 gange mere end sukker. Der vil komme en lille bismag af lakrids, hvis der puttes for meget steviol glycosid i en kage. Hermasetas har lavet steviol glycosid udgaver som strø, flydende og tabletter, som gør det nemmere at dosere. Det er nemmere at bruge Stevia i kombination med agave, honning eller kokossukker, end at bruge det rent i en is. Er velegnet til diabetikere.
Fortykningsmidler:
Hvis isen skal opbevares i fryseren over en længere periode, er det en god idé at bruge fortykningsmidler. Fortykningsmidlerne gør isen blødere og lettere at tø op, end hvis der ikke er noget i. Det er dog kun forslag og kan undværes.
Her kommer 4 muligheder:
Agar agar: Agar Agar er et vegetarisk alternativ til gelatine og udvindes af alger. Tilsæt 2 tsk. agar agar til ½ dl. kogende vand. Rør rundt til det er fuldstændigt opløst. Tilsættes lige inden alle ingredienser til isen blendes sammen.
Gelatine: Gelatine gør isen mere fast, så isen ikke flyder ud lige med det samme, når den tør op. Opløs 2 plader gelatine i ½ dl. kogende vand. Tilsæt gelatinen lige inden du blender alle ingredienser sammen. Hvis der er klumper i gelatinemassen, hældes denne igennem en si. Gelatine er hverken vegetarisk eller vegansk!
Dadler: Dadler gør isen tykkere og mere fast. Erstat honning eller agave med 1 ¼ dl. dadler i opskrifterne. Husk på at dadler farver din is, så hvis du ikke vil have en brunlig vaniljeis, ville et andet fortykningsmiddel være at foretrække. Meget modne bananer kan også bruges, men de vil selvfølgelig give banansmag.
Lecithin granulat/solsikkelecithin: Lecithin gør isen cremet og gør også isen lidt mere fast. Det er selvfølgelig ikke helt så godt som gelatine, men det kan bruges. 2 spiseskeer lecithin granulat eller solsikkelecithin tilsættes i blenderen. Solsikkelecithinen vil gave lidt smag af solsikkekerner, men sammen med de andre smagsgivere, er det muligvis ikke noget problem.
Guarkernemel: Er et fortykningsmiddel, der kommer fra guargum. Brug kun 1/2 teske til vaniljeisen.
Tips:
For en mere cremet is, kan kokoscremen piskes til skum. Det giver ekstra volumen i isen. Vend iscremen med kokoscremen lige inden isen skal fryses. Isen kan også laves hvor du bare tilsætter kokoscremen til blenderen.
Hvis du gerne vil have is en time efter fremstilling, kan du fylde iscremen i isterningebakker, putte dem i fryseren og derefter blende isterningerne i foodprocessoren. Det går hurtigere for processen, da du ikke skal vente på at en liter is tør op først.
Den hjemmelavede is skal igennem foodprocessoren for at få dette lækre italienske is-look. Derefter er det nemt at fryse isen og tage den ud før servering. Lad isen tø op ca. 20-30 minutter før du serverer den.
Jo flere gange du fryser og tør din is op, jo flere iskrystaller vil der komme.
Har du en ismaskine, kan den selvfølgelig bruges!
Brug overskydende is til ispinde.
Nå, nu til alt det sjove.
Vaniljeis – mælkefri, sukkerfri, glutenfri, sojafri
Ca. 750 ml.
1 dåse kokosmælk (gerne Blue Dragon, Coops økologiske eller Santa Marias Thai Kitchen)
3 ¾ dl. cashewmælk eller hampemælk – se længere oppe for fremstilling.
1 ¼ dl. honning eller agavesirup. Eller erstat den ¼ dl. med kokossukker/palmesukker
1 tsk. vaniljepulver (ikke vaniljesukker)
3 plader gelatine opløst i ½ dl. kogende vand (se også andre muligheder under fortykningsmidler)
Blend ingredienserne i en god blender, indtil cremen er fint pureret og cremet.
Fyld derefter iscremen i en enliters form med låg, eller fyld iscremen i en isterningebakke.
Når isen er frosset, efter cirka 8 timer eller natten over, tøs den så meget op, at kanterne let slipper siderne af formen. Knæk isen over i tre dele og blend delene i en foodprocessor. Det kan være isen først bliver grynet, men derefter vil den samle sig.
Jo længere blenderen kører, jo mere softice får du. |
Fyld ismassen over i formen igen og server eller sæt den tilbage i fryseren for ½ – 1 time eller før servering. Tag isen ud ca. 20-30 minutter før servering.
Server med jordbær, gufskum og chokoladesauce.
Guf skum (æggefri)
1 ¼ dl. kogende vand
2 plader gelatine*
½ tsk. vaniljepulver
¼ tsk. havsalt
Gelatine eller agar agar opløses i vandet. Tilsæt vanilje og salt.
I en kasserolle tilsættes:
1 ¼ dl. vand
2 dl. honning**
Kog honning og vand op til en temperatur på 115 grader på et bolsjetermometer. Hæld forsigtigt blandingen ned i gelatinemassen. Pisk i 8 -10 minutter (måske endnu længere) med en elpisker til massen begynder at blive hvid, luftig og dobbelt så stor.
For jordbær guf skum tilsættes rød frugtfarve og jordbæraroma til farve og smag opnås.
Næsten tom guf skum |
Hvis blandingen står ude til den serveres, bliver den mousseagtig. Du kan eventuelt piske blandingen igen. Først falder den sammen og ser ud af ingenting, derefter begynder blandingen at vokse.
* Jeg har prøvet at bruge agar agar, men det ser ikke ud til at fungere. Jeg må forsøge lidt mere.
** Det er kun honning jeg har haft god fluffy effekt med indtil videre. Man kan godt bruge agavesirup (halv mængde), men det bliver mere buddingagtigt, end creme/skum.
Lækker chokoladesauce uden dikkedarer.
Chokoladesauce – mælkefri
Chokoladesauce der stivner på isen.
1 dl. kakaosmør
1 dl. kakaopulver
4 spsk. agavesirup
1 knivspids salt
Smelt kakaosmørret over svag varme. Tag kasserollen af varmen. Sigt kakaopulveret ned i kasserollen og pisk til der ikke er flere klumper. Hæld agavesirup og salt i. Pisk sammen. Agavesiruppen tykner saucen en smule. Put saucen i en tom agavesirup tube/beholder eller server chokoladesaucen i en skål.
Overskydende chokoladesauce kan fryses ned og genbruges, til en anden gang der skal være fest.
Nu vil jeg gå ud og spise de overskydende rester fra fødselsdagsfesten.
Velbekomme og held og lykke med fremstillingen af vaniljeis.
I morgen skriver jeg om andre isvarianter… Pistacie, Jordbær, Chokolade is, Pebermynte Is.
Lækkert! Er det rigtig forstået at disse is nærmest er uden kulhydrater og derfor kan nydes når man er på LCHF diæt?
Jep 🙂 – så kan du eventuelt vælge Sukrin som sødemiddel eller dadelpasta (se under fanen Naturlige Sødemidler).
Nu kører min første is på ismaskinen. Dog med honning men jeg så dit svar for sent 🙂
Jeg har fået en hel del cashewmælk i overskud og frygter måske at jeg har gjort forkert 🙂
Det ser dog nogenlunde rigtigt ud og smagte LÆKKERT inden det røg i maskinen. Måske jeg skulle prøvesmage igen bare for en sikkerhedsskyld 🙂
Hej Anders.
Der bliver ca. 1 liter cashewmælk ud ad opskriften, så det er helt rigtigt, at der er noget til overs. Da kan du lave chokoladeisen i morgen, så har du i hvert fald cashewmælken klar 😉
Husk at prøvesmage så mange gange du kan… så er du sikker på resultatet.
Det bliver spændende at høre om alt gik som det skulle.
Hej
Jeg vil lige komme med et ekstra input (håber det er i orden) 🙂
Efter at have lavet de 3 andre varianter af din is fik jeg den ide at prøve med en lakridsis – Jeg eeeelsker lakridsis men har ikke fået det i mange år.
Jeg fulgte din grundopskrift på vanilleis men brugte ca ½ bøtte kokosmælk mere og igen mandelmælk i stedet for cashewmælk og 3 plader gelatine i stedet for 2… og tilføjede så et par tsk lakridsrodspulver og et par tsk lakridsekstrakt + et skvæt mandelessens og resultatet er så fuglende synger 😉
Super!
Tak for input 😀
Alt for lækkert ! – Jeg har dog brugt en anden chokoladesovs jeg fandt her .. http://xorac.dk/start/chokoladesovs/
Hej Jacob
Fantastisk. Det er jeg glad for at høre.
Chokoladecremen ser lækker ud, der er dog desværre vaniljecreme i med mælk, så det er ikke noget, jeg kan prøve.
Men hvis man smelter chokolade med den tykke creme i kokosmælk og tilsætter ekstra vanilje, vil man nok få nogenlunde samme konsistens. 🙂
Kærligst
Karina
Hej
Nu har jeg prøvet vanilleis og jordbæris. Lækkert, men synes dog alligevel kokosmælke smagen er slt for gennemtrængende. Har du et godt alternativ🙏🏻
Hej Helle
Prøv at bruge oatlys Iwisp eller andre mælkefri madlavningsfløder – evt piskbare.
Fx mandelfløde og havrefløde.
Jeg bruger også tit barista havredrik i stedet for cashewdrik.
Håber du finder en favorit
Kh
Karina
Tak for svar🫶🏻
Jeg synes cashew mælk er fin at bruge, det er bare den smag af kokosmælken jeg synes er for gennemtrængende.
Så må jeg prøve med plantefløde istedet👌🏻