Siden jeg var lille, har jeg holdt meget af pistacie is. Jeg elskede den sprøde smag af pistacienødder, sammen med den cremede konsistens. Jeg har desværre problemer med mælkeprodukter i dag, så da jeg smagte denne is, blev jeg overvældet og utrolig glad. Det kan altså lade sig gøre at lave en mælkefri is, som har samme konsistens og smag.
DSC_8374

Mælkefri Pistacie Is

750 ml.

I en foodprocessor/ eller i en tør blender blendes først:

2 ½ dl. ristede pistacienødder (pistacienødder uden salt, eventuelt lige varmet op, og ristet hurtigt på panden med lidt salt)

Derefter tilsættes:

1 ¼ dl. honning eller agavesirup (eller 12 dadler) (se også andre muligheder)

Blend til massen er fint pureret.

Tilsæt hertil:

1 dåse kokosmælk – Se tidligere.

3 dl cashewmælk eller hampemælk – Se fremstillingsmetode her

1 spsk. kokosolie (med eller uden smag)

1 tsk. vaniljepulver (ikke vaniljesukker)

2 plader gelatine opløst i ½ dl. kogende vand (vegansk mulighed: 1/4 tsk. guarkernemel) (se også andre muligheder)

En knivspids havsalt

Eventuelt: 1-3 dråber mandelessens*

*Urtegaarden har en lækker mandelessens, men der skal meget lidt i! Kan købes i helsekostforretninger eller bestilles over Helsam til den nærmeste Helsekostforretning, fragtfrit.

Blend ingredienserne i en god blender, indtil cremen er fint pureret og cremet.

Fyld derefter iscremen i en enliters form med låg, eller fyld iscremen i en isterningebakke. Se tips.

Når isen er frosset, efter cirka 8 timer eller natten over, tøs den så meget op, at kanterne let slipper siderne af formen. Knæk isen over i tre dele og blend delene i en foodprocessor. Det kan være isen først bliver grynet, men derefter vil den samle sig.

 

Fyld ismassen over i formen igen og server eller sæt den tilbage i fryseren for ½ – 1 time eller før servering. Tag isen ud ca. 20-30 minutter før servering.

Serveres med guf skum, chokoladesauce og pleskner

Pleskner

Hvedefri, sukkerfri, mælkefri

Kaldes også cigaretrør (cigarettes russes) eller dessert tulipaner/skaller (tulipes).

Giver ca. 10 store pleskner.

120 g. fint sigtet speltmel

60 g. agavesirup

2 æg

Sæt ovnen til 200 grader. Pisk æg og agavesirup sammen, indtil massen er skummende og cremet. Sigt melet i og vend massen sammen med en dejskraber.

På en plade med bagepapir laves store cirkler af dejen.

Sæt cirklerne i ovnen og bag dem i 6 minutter eller indtil kanterne er gyldne.

Tag bagepladen ud. Over et glas lægges en plesken. Derefter sættes endnu et, lidt større glas, henover, så pleskenen lukker sig sammen om glasset. Lad glasset stå lidt, mens pleskenen køler af. Gør sådan med resten af dejen (gerne over flere omgange). Det kan være pleskenen bliver stiv, inden du når at lave alle. Så kan du hurtigt lægge den ind i ovnen igen et par sekunder. For cigaretrør bruges en blyant eller tyk strikkepind. Rul pleskenen omkring strikkepinden eller blyanten, og lad den side på, mens den køler af.

Plesknerne skal serveres umiddelbart efter fremstilling, da de ellers kan blive bløde, men frygt ej. Da kan de bruges som isbåde og tages op med fingrene. Smart!

 

Jo større cirkler, jo dybere pleskner.
Velbekomme!