Gulerodskiks eller crackers – RAW
Der er to måder at lave disse kiks på. Til den ene opskrift er der ikke nogen forberedelsestid. Til den anden opskrift skal frøene sættes i blød.
Metode nummer et:
Dejen her virker lidt mere tør og ikke nær så sammenhængende, men kiksene bliver rigtig gode alligevel.
2 spsk. chiafrø eller hørfrø
1 ¼ dl. mandler
2-3 fed hvidløg
5 små gulerødder – skrælles og rives groft
1-2 tsk. salt
Peber
½ dl. vand hvis nødvendigt
Evt. andre krydderurter, karry, gurkemeje, paprika eller hvad du nu har. Jeg har ikke valgt noget ekstra til denne opskrift.
Chiafrø/hørfrø og mandler knuses i en tør blender eller kaffekværn. Gulerødder skrælles og rives groft. Hvidløg pilles. Alt, undtagen gulerødder, hældes i en foodprocessor sammen med salt og peber. Blend til en blød dej opstår. Rør de revne gulerødder i dejen og smag til med ekstra salt.
Her er gulerødderne puttet hele i, men dejen bliver mindre porøs, hvis gulerødderne er revet først og røres stille i til sidst. |
Dejen smøres fladt ud på en bageplade med bagepapir eller på bagepapir til tørreovn/dehydrator. Skær linjer i dejen med det samme, så kiksene er nemmere at knække fra hinanden, når de er tørre.
Tør kiksene på 42 grader i 10-12 timer i tørreovn. Vend kiksene efter 6 timer og fortsæt med at tørre dem.
I en almindelig ovn sættes kiksene ind og der åbnes for ovndøren. Sæt varmluft på og lad kiksene stå natten over ved 50 grader.
Jo længere tørretid, jo mere sprøde bliver kiksene.
Metode nummer to:
Når man laver gele af chiafrø eller hørfrø, bliver dejen mere sammenhængende og klistret. Kiksene bliver mindre porøse.
2 spsk. chiafrø eller hørfrø
1 dl vand
1 ¼ dl. mandler
2-3 fed hvidløg
5 små gulerødder
1-2 tsk. salt
Peber
Evt. andre krydderurter, karry, gurkemeje, paprika eller hvad du nu har. Jeg har ikke valgt noget ekstra til denne opskrift.
Chiafrø/hørfrø skal stå i blød i vandet. Chiafrø i blot et kvarter, hvor hørfrøene skal stå i minimum en time.
Mandler knuses i en tør blender eller kaffekværn. Gulerødder skrælles og skæres i store stykker. Hvidløg pilles.
I foodprocessoren hældes chiafrø-/hørfrøgeléen samt gulerødder, hvidløg, salt og peber. Blend til en blød dej opstår. Smag til med ekstra salt.
Dejen smøres fladt ud på en bageplade med bagepapir eller på bagepapir til tørreovn. Skær linjer i dejen med det samme, så kiksene er nemmere at knække fra hinanden, når de er tørre.
Tør kiksene på 40 grader i 10-12 timer i tørreovn. Vend kiksene efter 6 timer og fortsæt med at tørre dem.
I en almindelig ovn sættes kiksene ind og der åbnes for ovndøren. Sæt varmluft på og lad kiksene stå natten over ved 50 grader.
Jo længere tørretid, jo mere sprøde bliver kiksene.