Så er det snart tid at spise æbleskiver igen. Her kommer 2 opskrifter på æbleskiver. En opskrift lavet med spelt (speltmel er IKKE glutenfrit!) og en opskrift lavet glutenfri med rismel og majsstivelse (se opskriften nederst).

Video med æbleskiver.

Speltæbleskiver til venstre og glutenfri æbleskiver til højre

Æbleskiver – med spelt og lidt grovere end normalt (ikke glutenfri)

35 stk.

250 gram groft speltmel (jeg plejer at sigte de groveste dele fra)

100 gram sigtet speltmel

½ liter soja/havre/rismælk eller mælk

½ pose tørgær eller 1 ½ tsk. natron eller 3 tsk. bagepulverse tip

3 æggeblommer

3 æggehvider

2 spsk. sukker, kokossukker, Birkesød/xylitol, Sukrin eller 1 spsk. agavesirup

½ tsk. vaniljepulver

½-1 tsk. kardemomme

½ tsk. salt

2 spsk. citronsaft

Reven skal af 1 citron

Kokosolie eller smør til bagning

Melet sigtes og røres lidt efter lidt i mælken. Rør det sammen med tørgær, salt, sukker, kardemomme, saft og reven skal af citron og de tre æggeblommer. Pisk æggehviderne stive og vend dem i resten af ingredienserne. Dejen skal være som tyk vælling. Drys eventuelt mere mel i, hvis dejen er for tynd.

Dejen sættes til hævning natten over. Hvis det skal gå hurtigt, skal alle ingredienser have stuetemperatur og så skal dejen hæve tre kvarter. Har du brugt bagepulver/natron, kan du lave æbleskiverne med det samme.

Når æbleskivepanden er varm, kommes der kokosolie eller smør i hvert hul. Overskydende fedt hældes i et krus til næste portion. Hvert hul fyldes op med dej til kanten. Hvis panden er rigtig varm, vil dejen hurtigt slippe og man kan vende æbleskiverne med en strikkepind og en gaffel, mens der stadig er flydende dej indeni. Når den anden side er hævet og blevet brun, lægges æbleskiven i et ildfast fad og holdes lun på en varmeplade.

Put eventuelt et stykke æble ned i den flydende dej, lige inden æbleskiven vendes første gang. Prøv også med friske jordbær, hindbær eller blåbær. (Frosne bær duer ikke, da de indeholder for meget vand, så dejen ikke bliver ordentlig bagt inden i)

Serveres med syltetøj, eventuelt sødet med æblekoncentrat.

Tip: For en candidavenlig æbleskiveopskrift, skift da tørgæren ud med 3 tsk. natron eller bagepulver. Æbleskiverne kan da laves med det samme.

Her kommer opskriften på glutenfri æbleskiver – efter inspiration fra Turid Nagelhus – Naturlig Glutenfri Bagning.

Æbleskiver – glutenfri og mælkefri

3 æg

½ tsk. natron eller 1 tsk. bagepulver

Reven skal af 1 økologisk citron

200 g. rismel

80 g. majsstivelse

20 g. Birkesød/xylitol, Sukrin, kokossukker eller 10 g. agavesirup

1 tsk. stødt koriander

2 tsk. FiberHUSK

½ tsk. salt

5 dl. syrnet ris- eller havremælk*

50 g. smeltet kokosolie

Kokosolie til bagning

*Syrnet ris- eller havremælk laves ved at tilsætte 2 spsk. citronsaft til lidt under 5 dl. mælk og ryste det godt sammen. Derved bliver ris- eller havremælken syrnet og kan bruges på samme måde som kærnemælk.

Sådan gør du: Forvarm æbleskivepanden på laveste varme. Dejen røres med en elpisker eller på maskine. Æggehviderne skilles fra blommerne. Pisk hviderne godt i en skål for sig. Stil skålen til side. I en anden skål afvejes rismel, majsstivelse, koriander, FiberHUSK, natron, citronskræl og salt. I en tredje skål piskes æggeblommer, Birkesød/agavesirup, smeltet kokosolie og syrnet ris- eller havremælk hurtigt sammen. Tilsæt de tørre ingredienser under omrøring i ca. 5 minutter. Vend æggehviderne forsigtig i, lige inden æbleskiverne bages (Er æggehviderne faldet sammen, pisk dem da igen med et tørt piskeris).

Når æbleskivepanden er varm, kommes der kokosolie i hvert hul. Overskydende fedt hældes i et krus til næste portion. Hvert hul fyldes op med dej næsten lige til kanten. Hvis panden er rigtig varm, vil dejen hurtigt slippe og man kan vende æbleskiverne med en strikkepind og en gaffel, mens der stadig er flydende dej indeni. Når den anden side er hævet og blevet brun, lægges æbleskiven i et ildfast fad og holdes lun på en varmeplade.

Put eventuelt et stykke æble ned i den flydende dej, lige inden æbleskiven vendes første gang. Prøv også med friske jordbær, hindbær eller blåbær. (Frosne bær duer ikke, da de indeholder for meget vand, så dejen ikke bliver ordentlig bagt inden i)

Serveres med syltetøj, eventuelt sødet med æblekoncentrat.

Velbekomme!