Hvad gør man, når ens yndlingsdessert er lavet af mælk og man ikke har det særligt godt med hverken mælk, fløde eller smør? Så ser man sig om efter alternativer og her kommer så mit alternativ til Tiramisu uden mascarpone. Desuden ved jeg også, at mange både har problemer med mælk og hvede/gluten, så derfor vedlægger jeg også opskrifter på hjemmelavede spelt Ladyfingers og glutenfri Ladyfingers (Savoiardi).
Opskriften på den originale Tiramisu kommer fra Kille Ennas bog ”Killes Køkken”. Har du ingen problemer med mælkeprodukter, men har fx glutenallergi, kan cashewcremen erstattes med 250 gram mascarpone.
Mælkefri Tiramisu – med hjemmelavede ladyfingers
Du skal bruge Ladyfingers, cashewcreme og en masse æg. Se opskrift længere ned.
Ladyfingers – Savoiardi – kan gøres glutenfri
Det er vigtigt at ovnen har en varmluftfunktion – ellers skal ovndøres holdes på klem under bagningen.
Ca. 24 stk.
100 gram fint speltmel (eller rismel for glutenfri version)
1 knsp. salt
4 æg – delte i blommer og hvider
50 gram. Agavesirup eller 80 gram Birkesød eller Sukrin (40 gram Sukrin+)
½ tsk. vaniljepulver
Sprøjtepose eller frysepose
—
Læg bagepapir på 2 bageplader og drys dem med enten speltmel eller rismel. Lav 3 parallelle linjer i melet med ca. 10 cm. mellemrum.
Varm ovnen op til 175 grader.
Sigt mel og salt sammen i en skål for sig selv. I en anden skål tilsættes æggehvider og i en tredje skål tilsættes æggeblommer, vaniljepulver og 40 gram agavesirup. Pisk først æggehviderne helt stive og tilsæt de sidste 10 gram agavesirup. Pisk så marengsen kan stå selv. Sæt den til side. Pisk æggeblommerne, med det samme piskeris, sammen til en let og luftig masse.
Brug en dejskraber og vend mel og marengs i æggemassen ad tre omgange. Kom herefter den cremede dej op i en sprøjtepose eller frysepose. Klip hul i den ene ende af posen og sprøjt dejen ud på bagepladen i 11 cm. lange stænger, forskudt fra hinanden. Fortsæt indtil begge bageplader er fulde og sæt dem herefter ind i ovnen.
Cashewcreme – ca. 250 g.
1 ½ dl. cashewnødder
1 dl. vand
2 dl. kokos-, ris-, soja-, eller mandelfløde – kan købes i helsekostbutikker – alternativt kan man bruge sojamadlavningsfløde eller havremadlavningsfløde, eller lave det selv – se tip*
1 tsk. vaniljepulver
Lidt salt
—
I en tør blender tilsættes cashewnødderne. Blend til de er blevet til fint mel. Hæld vand, vaniljepulver, lidt salt og fløde ved. Blend til massen er helt fin og cremet. Måske skal der lidt mere vand eller fløde til, hvis blenderen har svært ved at køre rundt. Cashewnødderne suger væske, så cremen bliver lidt tykkere efterhånden. Sæt cremen til side i en skål.
*Tip: Hvis du ikke kan få kokos-, soja-, ris- eller mandelfløde, kan man bruge soja- eller havremadlavningsfløde. Hæld 2 dl. madlavningsfløde i en kasserolle. Tilsæt ½ spsk. majsstivelse eller arrowroot og rør det sammen. Lad blandingen småkoge under konstant omrøring, til massen er blevet mere cremet.
Du kan også bruge det øverste lag i en kokosmælk til creme eller lave din egen nøddefløde: Blend 2 dl. nødder med 2 dl. vand, 1 tsk. agavesirup og en knsp. vaniljepulver. Hæld mælken igennem en finmasket si. Tag 2 dl. fra og kog den på samme måde som madlavningsfløden, med lidt majsstivelse, til en lidt tykkere creme. Har du lavet din cashewcreme for tynd, kan du gøre det samme med denne.
Tiramisu
Til ca. 6 personer
4 pasteuriserede æggeblommer
25 gram agavesirup eller 40 gram Birkesød eller Sukrin (20 gram Sukrin+)
250 gram cashewcreme (eller 250 gram mascarpone)
1 ½ pasteuriseret æggehvide
En knsp. salt
½ dl. marsala (italiensk hedvin – vælg Sweet Ambra eller Fine Sweet. Marsala minder om sherry og kan substitueres med denne. For en alkoholfri version kan man eventuelt bruge lidt æblejuice, kirsebærsaft eller rød druesaft i stedet, men det vil gøre cremen lyserød)
1 ½ dl. friskbrygget kaffe
Ca. 24 ladyfingers
Eventuelt drysses knust frysetørret kaffe udover kagen eller kakaopulver
—
Bland marsala og kaffe sammen i en kande.
Læg ladyfingers på række i en form og stænk halvdelen af marsala/kaffevæsken udover dem, så de bliver bløde og mættet af væske.
I en ren skål tilsættes æggeblommer, agavesirup og cashewmasse (mascarpone). I en anden skål tilsættes æggehvider og lidt salt. Pisk først æggehviderne med et rent piskeris, til blandingen begynder at blive fast. Æggehviderne skal være helt hvide og marengsen skal kunne stå selv.
Buon Appetito!
Ps. Vidste du, at Tiramisu betyder ”Kvik mig op”?
Ved du om ladyfingers kan fryses?
Hej SHN
Det kan de godt, men de suger lidt væske til sig under frysningen og bliver derfor lidt mere faste ved optøning. Derfor suger de ikke ligeså meget kaffe/espresso/marsala til sig efter optøning.
Kærligst Karina
Hey er det muligt at lave den med sukker/sirup og alm mel? Kort sagt almindelig men hvor jeg egentlig kun vil have en creme uden ost:-)
Kan jeg også evt. bruge valnødder eller hasselnødder i stedet for pistacienødder?
Kan man også undvære vinen uden at der skal juice/saft i? Altså fuldkommen springe den del over?
Hej Camilla
Du kan bruge købte Ladyfingers i stedet for eller lave med almindeligt mel. Speltmel er jo egentlig bare en gammel slags hvedemel
Der er ingen pistacienødder i tiramisuen, mener du mon cashewnødder? Cremen vil ikke blive så cremet som med cashewnødderne. Mandler eller macadamianødder er en bedre erstatning. Men stadig ikke så cremede som cashewnødder.
Det er smagen i Marsalaen, der giver Tiramisu sin smag, sammen med kaffen. Du behøver dog ikke Marsala, men det er med til at blødgøre ladyfingers, så de bliver mere “mushi” 😉
Jeg håber det svarede på alle dine spørgsmål.
Kærligst
Karina
Speltmel. Er der ikke gluten i spelt?
Hej Margit
Jo, der er gluten i spelt. Derfor der gøres opmærksom på at de KAN gøres glutenfri, ved at bruge rismel i stedet.
Det er ikke godt nok formuleret og jeg vil rette det.
Hav en dejlig dag
Kærligst
Karina