Ligesom at spise en spandauer – bare uden alt det usunde. Lyder det lækkert?
I USA kaldes denne kage for en Ooey Gooey Butter Cake. Altså en kage som er cremet, klistret, men alligevel delikat. Kagen ser ikke ud af meget, men jeg har serveret den for flere personer, som synes kagen er yderst delikat, cremet og lækker.
Jeg fandt denne opskrift på en af mine yndlingshjemmesider The Spunky Coconut. Hun laver opskrifter uden mælk, gluten eller sukker. Samtidig har hun også et udvalg af æggefri og melfri kager, så der er lidt at tage af.
Jeg har oversat ovenstående opskrift og byttet de ting ud, vi alligevel ikke kan finde i Danmark.
Kagen er æggefri, glutenfri, melfri og mælkefri.
Spandauerkage eller Ooey Gooey Kage
Nok til en mellem tærteform.
Den cremede topping:
1 ¾ dl. kokosmælk eller Dr. Martins kokosmælktil madlavning.*
1 ¼ dl. cashewnødder
½ dl. kokosolie med eller uden smag – muligvis smeltet, hvis blenderen har svært ved at køre rundt.
2 spsk. honning – gerne akaciehonning
1 spsk. cashewsmør eller mandelsmør
½ tsk. vaniljepulver
1 tsk. HUSK loppefrøskaller
1/8 tsk. salt
Sæt ovnen til 160 grader.
Blend først cashewnødderne til et fint mel i en tør blender. Tilsæt de øvrige ingredienser og blend til en fin creme. Sæt cremen til side.
*Man kan også bruge det tynde lag i en kokosmælk, hvis man har brugt den øverste cremede masse til Bountybarereller hjemmelavet is.
Bund
Tørre ingredienser:
5 dl. mandelmel eller kværn 5 dl. mandler i en tør blender*. Gerne smuttede.
½ dl. arrowroot eller majsstivelse
1 tsk. bagepulver
½ tsk. natron
Bland ingredienserne sammen i en skål og hæld dem ned i en foodprocessor.
Våde ingredienser:
½ dl. kokosolie, med eller uden smag
½ dl. plus 2 spsk. honning
1 spsk. cashewsmør eller mandelsmør
½ tsk. vaniljepulver
2 spsk. HUSK loppefrøskaller
Hæld de våde ingredienser op i foodprocessoren sammen med de tørre ingredienser og blend det sammen til en porøs masse. Blend ikke for meget, da dejen ikke må blive for fast.
Smuldr massen ud i en smurt tærteform, uden at trykke dejen ned.
Hæld toppingen udover.
Sæt formen i ovnen og bag kagen i ca. 25 minutter, til toppen begynder at blive lysebrun.
Lad kagen køle lidt af, inden den nydes. Bliver der noget tilovers, kan dette holde sig i køleskabet i op til en uge. Kan også spises kold.
Ps. Det er en bastant kage, så vær forberedt på, at der er kage til lang tid, medmindre I er mange om at dele den.
Hej
Kagen ser lækker ud den vil jeg gerne bage, men jeg tåler ikke fiber husk hvad kan jeg erstatte det med?
VH
Hanne
Hej Hanne
Tak for din besked 😊
Herunder følger en oversigt med erstatningsmuligheder:
Da glutenfrit brød ikke indeholder gluten, bliver man nødt til at tilføre et bindemiddel til dejen, der holder på brødets form, ligesom gluten gør. Det er ikke altid nødvendigt at tilsætte bindemidler til glutenfri kager, men kagerne bliver mere svampede, hvis man gør.
Fordi jeg altid er nysgerrig efter at finde alternativer, kommer her en alternativliste til bl.a. FiberHUSK (også kendt som den gule HUSK eller fine loppefrøskaller)
1 tsk. FiberHUSK =
1 tsk. Xanthan gum (Doves farm)
1 tsk. Guarkernemel (guargum)
1 tsk. Glutensubstitut (GfG fra Organ)
1 tsk. Johannesbrødkernemel
2 tsk. Knuste chiafrø
2 tsk. HUSK (den grønne HUSK eller grove loppefrøskaller)
4 tsk. Hele chiafrø
4 tsk. Pofiber/Naturlic fiber (kartoffelfibre)
4 tsk. Knuste hørfrø
8 tsk. Hele hørfrø
Det kan dog tænkes, at der skal mindre eller mere i af de forskellige muligheder, alt afhængigt af om det er brød, kager eller muffins man laver. Og om der er æg i. Dette kan nemlig også have en betydning.
Jeg foreslår dog ikke at tilsætte hele spiseskeer xanthan, GfG, johannesbrødkernemel eller guargum til brød eller kager, selvom grundopskriften er med 1 spsk FiberHUSK. Grunden til dette er, at guargum og xanthan gum gør alt gummiagtigt, hvis der tilsættes for meget.
Jeg håber du kan bruge det 😊
Kærligst
Karina