Nogle gange vil man gerne eksperimentere med pynten. Jeg har fundet denne side kagemor.dk, hvor en kvinde deler ud af sine erfaringer med at lave kager. Det er en flot hjemmeside og nogle lækre kager. Dog er der meget sukker i disse kager, så jeg har eksperimenteret med at lave fondant, marcipan og smørcreme sukkerfrit. Se her for lagkagebunde der er sukkerfri, æggefri, nøddefri, mælkefri eller glutenfri. Se her for fyld til lagkager.
Forslag til topping:
Hjemmelavet marcipan
500 g. smuttede mandler eller hele mandler, hvis marcipanen godt må se lidt grov ud.
2 spsk. vand
4-5 spsk. agavesirup eller honning eller halvt af hver
1 knivspids salt
1 spsk. kokosolie
¼ tsk. vaniljepulver
Overhæld de hele mandler med kogende vand og lad dem stå i 5-10 minutter. Smut herefter mandlerne. Nogle mandler vil bare ikke smuttes, så kan de bruges til noget andet.
Mal mandler fint i foodprocessoren og kom resten af ingredienserne i, til du har en fast masse. Der skal måske lidt mere kokosolie, agavesirup/honning eller vand i, alt efter smag og konsistens.
Marcipanen kan farves med kakao (brun), rødbedesaft/-krystaller (rød), gulerodssaft (orange), gurkemeje (gul), spirulina (grøn) eller brug naturlige farver fra Urtegaarden.
Rul marcipanen ud på et bord, foret med film eller bagepapir. Brug majsstivelse til at rulle ud med, så marcipanen ikke sætter sig fast. Er marcipanen svær at rulle ud, skal der tilsættes lidt mere vand.
Når marcipanen er rullet ud, løsnes filmen og marcipanen foldes henover kagen. Flad marcipanen ud ved siderne og ret til med lidt vand, hvis noget går i stykker.
Sukkerfri Marshmallows fondant
20 sukkerfri marshmallows (eller 15 almindelige store marshmallows)
2 spsk. olie (fx. Kokosolie og evt. en dråbe æterisk citronolie for en frisk smag)
4 spsk. vand
Ca. 250 g. Sukrin flormelis eller Xylitol/Birkesød flormelis – selv kværnet i blenderen (Hellere for lidt end for meget) – ¼ del af flormelissen kan skiftes ud med kakaopulver. Det giver brun farve.
Marshmallows, olie og vand kommes i en skål. Blandingen smeltes sammen over vandbad. Marshmallows skal smeltes, men må ikke blive brune.
Flormelis blandes i lidt efter lidt til massen er sej, til hverken ske eller dejkroge kan mere.
Hæld blandingen ud på bordet og ælt med flormelis, til det er som modellervoks. Det skal klistre en smule, så virker det bedst. Hvis det bliver for tørt, er det svært at arbejde med.
Læg to stykker film på bordet. Jeg plejer at hælde lidt vand på bordet under filmen, så sidder det bedre fast.
Brug majsstivelse til at rulle ud på, så dejen ikke klistrer fast til bordet eller kagerullen.
En portion rækker til to runde kager af 20 cm i diameter. Skal du lave pynt, rækker en portion til en kage.
Når fondanten er rullet ud, løsnes filmen og fondanten foldes henover kagen. Flad fondanten ud ved siderne og ret til med lidt vand, hvis noget går i stykker.
Fondanten kan farves med kakao (brun), rødbedesaft/krystaller (rød), gulerodssaft (orange), gurkemeje (gul), spirulina (grøn) eller brug naturlige farver fra Urtegaarden. Hvis du farver med sort eller blå, skal du være opmærksom på, at dette kan farve munden, når kagen bliver spist.
Hvis det skal være meget klare farver, kan man bruge pastafarver, som kan købes på nettet eller i kagebutikker.
Hvis du skal farve hele fondanten, hældes farven i, lige efter marshmallows er smeltet. Ellers skal farven bare i dejen med flormelis og æltes godt ind.
Har du fondant tilovers, kan dette fryses ned og holde sig i hvert fald et år i fryseren i tætlukket boks/pose.
—
Opsmøring af kagen, inden der lægges fondant eller marcipan på.
Man kan bruge flødeskum eller en sukkerfri Nutella eller denne smørcreme
Palminsmørcreme (PSC)
150 g. palmin eller kokosolie
ca. 300 g. sukrin flormelis eller Birkesød – kværnet i kaffekværn eller blender.
½ tsk. vaniljepulver
2-4 spsk. vand eller vegetabilsk mælk
Smelt kokosolien på lav varme og tilsæt de resterende ingredienser. Først vil cremen skille, men efterhånden som der tilsættes mere vand, vil cremen blive mere lind og cremet.
Smør kagen op som Kagemor.dk gør her.
Kokossmør Frosting
Til 12 muffins eller en hel kage
1 dl. kokossmør– ikke kokosolie
2 dl. kokoscreme*
1 ½ dl. honning, dadelpuré** eller ¾ dl. agavesirup
1 tsk. vaniljepulver
1 dl. fint kokosmel – også kaldet kokosfibre
1 dl. arrowroot pulver eller Kuzu pulver
Brug en røremaskine og pisk det hele sammen.
Tips:
- For en mere smøragtig smag, kan man bruge ghee, kokosolie, Nutana eller Vitaquell margarine i stedet for al kokoscremen. Der skal måske lidt mere kokosmel i, for at stivne blandingen mere af.
- Brug diverse naturlige farver, for at peppe frostingen lidt op.
- Chokoladeversion: Skift 1 ½ spsk. kokosmel ud med kakaopulver.
*Det er det tykke cremede lag i toppen af en dåse kokosmælk. Hvis man skal have en kokosmælk, som kan bruges, skal der være minimum 55-60 % kokosekstrakt i. Light-versioner duer altså ikke. Stil eventuelt dåsen på køl inden brug og skrab så mest muligt kokoscreme ud.
**Blend 3 ½ dl. vand med 2 dl. dadler får man en flydende dadelpasta, som man kan bruge i stedet for agavesirup eller honning. Til en spsk. agave bruges 2 spsk. dadelpasta. Tilsæt lidt citronsaft for holdbarhedens skyld og en knivspids salt som smagsgiver. Opbevar pastaen i en bøtte med låg i op til et par uger i køleskabet.
Hvordan er konsistensen på frostingen? Kan man sprøjte den på med tyl?
Hej Karina
Det mener jeg, at du godt kan. Jeg mener jeg brugte den med tyl på nogle chokolademuffins. Men det er længe siden, jeg har lavet den, så jeg må indrømme, at jeg ikke husker det specifikt. Men arrowroot pulveret vil holde meget på formen, så kan ikke se hvorfor det ikke ville kunne.
Mvh Karina