Morgengrød. Enten er man til grød, eller også er man ikke.
Hvis jeg laver grød om morgenen, tager det 5 minutter. Det er en hurtig måde at blive rustet til dagen på, men det er også vigtigt, at holde blodsukkeret stabilt, og mætheden ved lige, med en masse lækkert fyld ovenpå eller i grøden.
Her er mine almindelige og glutenfri morgengrødsversioner:
Havregrød
Til 2 personer
3 dl. havregryn – gerne fine – glutenfrie havregryn kan bruges
6 dl. vand
Lidt salt
Hæld vandet udover flagerne i en gryde og drys med salt. Kog vandet op. Skru ned til svag varme og rør rundt af og til. Grøden må ikke blive for tyk.
Man kan også bruge speltflager, bygflager, rugflager, kamutflager, lidt havreklid eller speltklid til havregrøden.
Glutenfri grød
Til 2 personer
1 ½ dl. risflager
1 ½ dl. hirseflager
6 dl. vand
Lidt salt
Hæld vandet udover flagerne i en gryde og drys med salt. Kog vandet op. Skru ned til svag varme og rør rundt af og til. Grøden må ikke blive for tyk.
Man kan også bruge boghvedeflager eller quinuaflager til den glutenfri grød.
Forslag til fyld på grøden:
Det er vigtigt, der både er sunde fedtsyrer, samt proteiner via kværnede nødder, kerner eller frø.
- Hak hasselnødder, pekannødder, valnødder, mandler eller cashewnødder groft og hæld dem over grøden. Solsikkekerner eller græskarkerner kan også bruges.
- Skær æbler, pærer eller bananer i tern og hæld dem over grøden. Eller drys med tørrede rosiner, hakkede abrikoser, svesker, morbær, gojibær og/eller incabær.
- Hæld en spsk. hørfrøolie udover eller kværn* hørfrø eller chiafrø og strø dem over grøden. Min kæreste kan godt lide en klat smør på sin grød, så det kan man jo også gøre.
- Drys eventuelt med kokospalmesukker, Birkesød eller Sukrin.
- Lidt vaniljepulver, *kanel, *kardemomme eller lakridspulver kan også drysses på grøden.
- Grøden er klar til at blive spist.
Nutidig Øllebrød
1-2 personer
3 dadler
¾ dl. speltflager
¾ dl. havregryn
1 spsk. pulveriserede brændenælde
2 tsk. hybenpulver
3 ½ dl. vand
Alt sættes i blød natten over. Om morgenen koges det hele sammen til en brun grød, der ligner og smager som øllebrød. Drys med knuste hørfrø eller chiafrø, samt andre forslag til fyld.
Hvis du vil lave en lækker grød, som smager skønt og som holder dig mæt indtil frokost:
Morgengrød Madgudinden-style
2 personer
3 dl glutenfri havregryn
6 dl vand
1/4 tsk. salt
Koges sammen i ca. 5 minutter på mellem varme, til grød.
Fordel grøden i 2 dybe tallerkener.
Hæld på hver dyb tallerken med grød
1 spsk hampefrøskaller
1 spsk chiafrø
1 spsk hakkede pekannødder
Ca 1 spsk jomfrukokosolie
1 spsk ahornsirup
Evt hældes 1 dl risdrik ved siden af grøden, hvis du har brug for dette.
Tips:
HUSK/psyllium/loppefrøskaller og grød: Dette er et dårligt valg. Især når vi snakker om grød. HUSK suger så meget væske at grøden bliver til en geleklump. Det kan godt være, der skal fibre i grøden, men det er synd at bruge HUSK til dette. Kværn nogle hørfrø eller chiafrø og hæld dem over den færdige grød. Skær æbler og bananer i skiver og drys over. Hasselnødder, mandler, pekannødder eller valnødder hakkes groft og drysses over med løs hånd. For en sød smag, kan man drysse med palmesukker eller lidt steviadrys, hvis der ikke skal være kalorier i sødemidlet. Sukrin eller Birkesød kan også bruges.
*Kværnede hørfrø eller chiafrø kan holde sig i op til en uge i køleskabet i en lukket beholder. Hørfrø eller chiafrø kan kværnes i en kaffekværn eller i en tør blender. Har du ikke en blender, kan en stavblender bruges. Det er lidt sværere, da frøene har en tendens til at klistre lidt fast til bladene. Men det fungerer da.
*Kardemomme har som sådan ingen stor effekt, andet end det er et lækkert krydderi og kan rense munden, hvis du har spist hvidløg (det gør de i hver fald i Egypten, og de bruger dem også i kaffen – de hele frø).
*Kanel er godt for blodsukkeret og holder det stabilt til om morgenen, så du ikke har så stor en sukkertrang (chrom er også et vigtigt mineral her 🙂
*Hvis du gerne vil kigge på dit kolesterol, så er havregryn med betaglukaner rigtig godt, samt ekstra fibre – såsom hørfrø, loppefrøskaller eller chiafrø. Fibre binder sig til galden, som dannes i leveren. Som en del af dannelsen af galde bruges det “lede” kolesterol, som man også kalder LDL. Så jo flere fibre, som du kan spise, jo mere galde vil der dannes og jo mere LDL vil du få forbrugt. Det er altid en god idé.
Havregryn indeholder betaglukaner. Der findes dog havregryn med flere betaglukaner end andre. Fx sort havre
Sort havre smager som almindelig havregryn, men de bliver hurtigere bløde til fx grød og smagen er en smule mere nøddeagtig. Det var i hvert fald mærkeligt for mig at gå tilbage til almindelige havregryn, da jeg ikke havde flere sort havre.
Velbekomme!
Jeg håber, at det gav dig lidt inspiration <3
Tusind tak for god inspiration
Lige et spørgsmål du skriver man kan drysse med kardemomme på havregrød. Har det en speciel indflydelse
Jeg spørger fordi jeg har fået konstateret for højt kolesterol så jeg søger efter alle muligheder for, at få det ned 🙂
Kære Helle
Tak for din besked.
Kardemomme har som sådan ingen stor effekt, andet end det er et lækkert krydderi og kan rense munden, hvis du har spist hvidløg (det gør de i hver fald i Egypten, og de bruger dem også i kaffen – de hele frø).
Kanel er godt for blodsukkeret og holder det stabilt til om morgenen, så du ikke har så stor en sukkertrang (chrom er også et vigtigt mineral her 🙂 )
Hvis du gerne vil kigge på dit kolesterol, så er havregryn med betaglukaner rigtig godt, samt ekstra fibre – såsom hørfrø, loppefrøskaller eller chiafrø. Fibre binder sig til galden, som dannes i leveren. Som en del af dannelsen af galde bruges det “lede” kolesterol, som man også kalder LDL. Så jo flere fibre, som du kan spise, jo mere galde vil der dannes og jo mere LDL vil du få forbrugt. Det er altid en god idé.
Dog viser nyere undersøgelse, at det mere er triclyceriderne fremfor LDL og HDL, som du skal kigge nærmere på, men generelt kan det ikke skade at få flere fibre.
Havregryn indeholder betaglukaner. Der findes dog havregryn med flere betaglukaner end andre. Fx sort havre
Sort havre smager som almindelig havregryn, men de bliver hurtigere bløde til fx grød og smagen er en smule mere nøddeagtig. Det var i hvert fald mærkeligt for mig at gå tilbage til almindelige havregryn, da jeg ikke havde flere sort havre.
Hvis du vil lave en lækker grød, som smager skønt og som holder dig mæt indtil frokost:
Morgengrød Madgudinden-style 😎
Til 2 personer
3 dl glutenfri havregryn
6 dl vand
1/4 tsk. salt
Koges sammen i ca. 5 minutter på mellem varme, til grød.
Fordel grøden i 2 dybe tallerkener.
Hæld
1 spsk hampefrøskaller
1 spsk chiafrø
1 spsk hakkede pekannødder
Ca 1 spsk jomfrukokosolie
1 spsk ahornsirup på hver
Evt hældes 1 dl risdrik ved siden af grøden, hvis du har brug for dette.
Velbekomme!
Jeg håber, at det gav dig lidt inspiration <3
Hav en skøn dag.
Kærligst Karina
Tusind tak for at give dig tid til at svare mig
Tak for god inspiration 🤗
Mvh Helle
Velbekomme 🙂
Hav en dejlig dag.