Vanedannende små muffins. Det tror jeg, at jeg vil kalde dem. Det startede ud med en opskrift, hvor der skulle svesker i, men i mangel på samme, udskiftede jeg sveskerne med tørrede ananasstykker og tilsatte mere vegetabilsk mælk. De små kager bliver bløde, svampede og holder sig friske længe.
Ananas-Chokolade kager – aka Vanedannende Små Muffins
Kan blive glutenfrie
Til 12 små eller 6 store muffins
5-6 spsk. mælk/vegetabilsk mælk eller vand
2 spsk. kokosolie eller olivenolie
½ tsk. vaniljepulver
1 spsk. kværnede chiafrø eller hørfrø
1 spsk. agavesirup, Sukrin+ eller 2 spsk. Sukrin eller Birkesød
1 dl. sammenpressede tørrede ananas*
–
1 dl. groft speltmel eller rismel til den glutenfrie
½ tsk. bagepulver
¼ tsk. salt
2 spsk. kakaopulver eller carobpulver
½ dl. hakket 70-80 % chokolade, steviachokolade eller hjemmelavet sukkerfri chokolade
Evt. pyntes med kakaonibs eller hakket chokolade
Forvarm ovnen til 180 grader. Smør en muffinform med lidt kokosolie eller hav papirsforme parat.
Start med at blende de 6 øverste ingredienser sammen i en minifoodprocessor eller minihakker. Hvis du ikke har en minihakker, kan man skære ananasstykkerne ud i endnu mindre bidder og blande dem sammen med de andre 5 ingredienser (se eventuelt tip).
I en anden skål blandes de øvrige ingredienser (undtagen pynten). Hæld den sammenblendede blanding i de tørre ingredienser. Bland det godt sammen og læg en klat i hver muffinform. Dejen skal være jævn og blød.
Bag kagerne i 12 minutter ved 180 grader. Lad kagerne køle af i 5-10 minutter, før de fjernes fra formen.
Tip: *Prøv også at bruge tørrede æbler, svesker, abrikoser, figner, morbær, gojibær eller lignende. Sørg blot for, at dejen er blød og lind at røre rundt, så kagerne ikke bliver for tørre. Tørrede frugter suger en del vand til sig. Prøv også at lægge frugterne i blød i 1 times tid og så bruge noget af vandet i stedet for mælk. Dette giver nogle sødere kager og muligvis kan agavesiruppen undlades, afhængigt af, hvor søde kagerne skal være.
Hvis du bruger frisk, moset banan eller æblemos, skal væskemængden justeres ned til ca. 2 spiseskefulde.
Har snart fødselsdag, og disse ville være perfekte! Er helt ny ud i alt det her “eksperienterende” madlavning (PCO, lav glykæmisk, ingen mel agtig). Ville man kunne skifte spelt-/rismel ud med mandelmel eller kokosfibre?
Hej Maja
Ja, det er jeg sikker på du kan. Der er kværnede hørfrø/chia frø i opskriften, som vil holde dejen sammen. Det kunne være lækkert. God idé! Måske skal du putte halvdelen af mandelmel/kokosfibre i først, for at se, hvor meget væske det suger.
Fedtreduceret mandelmel fra Funktionel Food har et højt fiberindhold, så det vil suge mere væske – op til dobbelt så meget som almindeligt mel. Du bør derfor reducere mængden af Mandelmel til 50-55 % af den oprindelige mængde mel eller øge væskemængden i opskriften.
Håber det giver mening.
Hilsen Karina