Kan du huske dengang, da aftenens snack var cornflakes, overtrukket med smeltede chokoladeknapper eller chokolade? Måske laver du det endnu til jul, men mangler en variant, der ikke er fyldt med sukker? Eller en variant uden kakao?

Det er nemt at lave sin egen overtrækschokolade. Det du behøver, er kakaosmør eller kokosolie, kakao- eller carobpulver og så et sødemiddel af en slags.

Overtrækschokoladen kan bruges på mange måder. Find selv på flere varianter eller eksperimenter med andre tørrede ingredienser*. Overtrækschokoladen kan også bruges til chokoladefondue**.

 

 

Overtrækschokolade

1 dl. kakaosmør eller kokosolie

¾ dl. kakaopulver – gerne raw

½ dl. kokossukkersirup* (2 spsk. kokossukker + 1 spsk. vand koges sammen til en tynd sirup)

Lidt vaniljepulver

Smelt kakaosmørret på lav varme i en kasserolle. Tag gryden af varmen og sigt kakaopulver i. Rør kokossukkersiruppen i, samt lidt vanilje.

*I stedet for kokossukkersirup kan bruges Sukrin eller Birkesød, der smeltes på samme måde som kokossukkeret. Agavesirup eller dadelpuré kan også bruges.

 

Overtrækscarob

1 dl. kokosolie eller kakaosmør

¾ dl. carobpulver

¼ dl. kokossukkersirup* (2 spsk. kokossukker + 1 spsk. vand koges sammen til en tynd sirup)

Lidt vaniljepulver

Smelt kakaosmørret på lav varme i en kasserolle. Tag gryden af varmen og sigt kakaopulver i. Rør kokossukkersiruppen i samt lidt vanilje.

*I stedet for kokossukkersirup kan bruges Sukrin eller Birkesød, der smeltes på samme måde som kokossukkeret. Agavesirup eller dadelpuré kan også bruges. Carobpulver er sødt i sig selv, så sødemidlet kan udelades, hvis man ikke vil have det for sødt.

 

Det, der skal overtrækkes:

 

Tørrede bær

1 dl. morbær

1 dl. gojibær

¼ dl. overtrækschokolade

Hæld morbær og gojibær i en skål. Rør chokoladen i. Hæld blandingen ud på et skærebræt, beklædt med bagepapir og sigt ¼ dl. kakaopulver udover blandingen. Sæt skærebrættet på køl eller frost til chokoladen er stivnet (ca. 5-10 minutter på frost). Hæld de færdige chokolader i en skål og rør dem godt rundt. Sæt chokoladebærrene på køl, hvis de ikke skal spises med det samme.

 

Kokosknas*

1 dl. poppede ris, knuste riskager eller ricecrispies

1 dl. kokosflager

1 dl. rosiner, morbær, incabær, gojibær eller kakaonibs

1 dl. overtrækschokolade

Rør det hele sammen i en skål og fordel det ud på et skærebræt, beklædt med bagepapir. Sættes i fryseren i 5-10 minutter. Så er det klart. Sæt chokoladebruddene på køl, hvis de ikke skal spises med det samme.

Cornflakes

2 dl. cornflakes

½ dl. overtrækschokolade

Blandes sammen og fordeles ud på et skærebræt, beklædt med bagepapir. Sættes i fryseren i 5-10 minutter. Så er det klart. Sæt chokoladebruddene på køl, hvis de ikke skal spises med det samme.

 

Poppede ris

2 dl. poppede ris eller knuste riskager

½ dl. overtrækschokolade

Blandes sammen og fordeles ud på et skærebræt, beklædt med bagepapir. Sættes i fryseren i 5-10 minutter. Så er det klart. Sæt chokoladebruddene på køl, hvis de ikke skal spises med det samme.

 

Nødder/kerner/knas*

1 dl. rispops eller knuste riskiks eller cornflakes

½ dl. grofthakkede hasselnødder

½ dl. grofthakkede mandler

1 dl. kokosflager

1 dl. overtrækschokolade

Rør det hele sammen i en skål og fordel det ud på et skærebræt, beklædt med bagepapir. Sættes i fryseren i 5-10 minutter. Så er det klart. Sæt chokoladebruddene på køl, hvis de ikke skal spises med det samme.

 

TIPS:

*I det hele taget, kan man bruge riskager, cornflakes, rosiner, incabær, gojibær, kakaonibs, tørrede tranebær, figner, dadler, tørrede kirsebær, ananas, mandler, paranødder, hasselnødder, cashewnødder, kokosflager, ristede kokosflager, pinjekerner, pistacienødder, pekannødder, solsikkekerner, græskarkerner eller lignende til chokoladebrudene. Sørg blot for, at der i opskriften er 3 dl. tørrede bær/nødder og 1 dl. overtrækschokolade. Så passer det med mængden.

**Friske jordbær, vindruer, bananer, pærer, blåbær, kirsebær, hindbær, ananas eller æbler kan også overtrækkes med chokolade. Eller brug chokoladen til fondue. MUMS!

 

Velbekomme!