Da jeg lavede denne mælkefri chokoladekage, lavede jeg også en glutenfri version. Den glutenfri version blev simpelthen så lækker, at jeg har valgt at lægge kagerne ud hver for sig, da jeg synes, den glutenfri version skal have lov til at sole sig i sin succes.
Den glutenfri version er helt klart meget bedre end dens speltmodstykke. Den bliver nærmest let konfektagtig og meget svampet. Og så kan den holde sig i flere dage i køleskabet, i en bøtte med låg, uden at blive tør.
Grunden til denne glutenfri kages succes består i guarkernemel, bagepulver og æbleeddike.
Guarkernemel er et af de mest anvendte fortykningsmidler og bruges som stabilisator i is, samt til at give en mere elastisk dej. Guarkernemel udvindes af frøene fra guarplanten, en bælgplante, der mest ligner soja.
Almindelig æbleeddike er æblesaft, der er gæret, så der dannes alkohol, som så senere bliver omdannet til eddike. Bagepulver og æbleddike arbejder rigtig godt sammen, når en dej skal hæve. Da æbleeddike reagerer som syre, og bagepulver begynder at boble og hæve ved tilsætning af syre, kan man bruge disse ting sammen i mange glutenfri opskrifter. Dejen vil blive mere let og luftig og guarkernemelet vil gøre dejen fast, elastisk og fugtig.
Se her for printvenlig fil.
Mælkefri og Glutenfri Chokoladekage
Til en stor form eller ca. 16 stykker
Mælkefri chokoladecreme
Giver 400 g. chokoladecreme, som skal bruges i chokoladekageopskriften nedenfor. Der kan sagtens bruges 200 g. chokoladeplader i stedet, sammen med 2 dl. vegetabilsk mælk.
120 g. kakaosmør (ca. 1 ½ dl.)
55 g. kakaopulver (ca. 1 ½ dl.)
1 ½ spsk. agavesirup, kokossukkersirup, honning eller dadelpuré*
2 dl. vegetabilsk mælk – fx havre-, ris-, soja-, hirse-, kokosmælk eller blot vand
Smelt kakaosmørret på lav varme. Sigt kakaopulveret i sammen med sirup. Rør det godt sammen og tilsæt så den vegetabilske mælk. Man kan godt være ude for, at chokoladen skiller i starten, men rør det stille og roligt sammen på svag varme og det hele vil samle sig igen. Stil chokoladen til afkøling imens resten af kagen laves.
Chokoladekage
3 store æg
60 g. kokossukker
75 g. agavesirup
3 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljepulver
2 spsk. kakaopulver
2 spsk. smeltet kokosolie eller olivenolie
Saften fra 1 appelsin (kan udelades ved tilsætning af 1 tsk. citronsaft)
1 spsk. æbleeddike
400 g. mælkefri chokoladecreme – se opskrift herover
300 g. revet gulerod – fint eller groftrevet
3 dl. rismel, majsmel, hirsemel, glutenfri havremel eller boghvedemel**
7,5 g. guarkernemel (ca. 1 ½ tsk.)
Sæt ovnen på 200 grader.
Skræl og riv gulerødderne først. Pres appelsinen.
Del æggene i hvider og blommer. Pisk hviderne helt stive og sæt til side. Pisk æggeblommer, sødemidler, bagepulver, kakaopulver, vaniljepulver, kokosolie, appelsinsaft og æbleeddike godt sammen. Hæld den let afkølede chokoladesauce i blandingen sammen med gulerødderne. Bland det godt sammen og rør så melet i.
Vend de stiftpiskede æggehvider i blandingen og vend det sammen. Hæld herefter dejen ud i en smurt eller foret form med bagepapir.
Server kagen med hjemmelavet flødeskum, is, glasur eller frosting.
Tips til chokoladekagen:
Kokossukkersirup: 2 spsk. kokossukker + 1 spsk. vand koges sammen til en tynd sirup.
Dadelpuré: Blend 3 ½ dl. vand med 2 dl. dadler får man en flydende dadelpasta, som man kan bruge i stedet for agavesirup eller honning. Til en spsk. agave bruges 2 spsk. dadelpasta. Tilsæt lidt citronsaft for holdbarhedens skyld og en knivspids salt som smagsgiver. Opbevar pastaen i en bøtte med låg i op til et par uger i køleskabet.
*Sukrin, Birkesød/Xylitol eller Sukrin+ kan også bruges. Hvor meget Sukrin, Birkesød eller Sukrin+ der skal i, afhænger meget af, hvor sød kagens skal være. Skal det være en kraftig chokoladekage, skal der ikke nær så meget Sukrin i. Men prøv at starte med 1 spiseskefuld og smag til.
**Quinuamel, amarantmel, sesammel, mandelmel eller kokosmel kan sikkert også bruges. Smagen vil jo nok blive lidt anderledes med disse meltyper. Mandelmel og sesammel må gerne komme fra Funktionel Mad, da disse meltyper er affedtede og finmalede.
Velbekomme!
Hejsa! Jeg står og skal lave en stor kage (læs: til 50 mennesker) og er lige blevet gjort opmærksompå at den skal være glutenfri – er det bare mig, eller er det lettere sagt end gjort? :/
Tror du denne kan bruges til lag-på-lag-kager, der skal overdækkes med fondant??
Håber du kan hjælpe 🙂
Hejsa!
Hvis jeg var dig, ville jeg lave den kage der hedder “bunde uden mel – glutenfri” på denne side http://madgudinden.blogspot.dk/2013/01/forslag-til-lagkagebunde-glutenfri.html
Eller den der hedder glutenfri bunde. Kagecreme kan også laves glutenfri. Se her: http://madgudinden.blogspot.dk/2013/01/forslag-til-fyld-til-lagkager-mlkefri.html
Og jeg tror sagtens denne glutenfri chokoladekage kan bruges som lag på lag kage. Den holder godt sammen, hvis du kan finde guarkernemel. Johannesbrødkernemel kan også bruges. (søg i helsekosten eller bestil det online på helsam.dk og få det sendt fragtfrit til din nærmeste helsekost http://www.helsam.dk/templates/product.asp?ProductGuid=4798&GroupGuid=2503010)
Jeg håber det hjalp dig. Ellers kan du bare skrive igen. Jeg tjekker regelmæssigt.
Hilsen
Madgudinden
Hej Karina.
Jeg er for nylig stødt på din side og vil rigtig gerne prøve denne kage.
Men jeg er stødt på to spørgsmål inden jeg går igang:
Kan jeg bruge æblecider eddike i stedet for æbleeddike?
Er guarkernemel det samme som guargummi? Eller kan det ene erstatte det andet i samme mængde?
Mange tak for en fantastisk side – glæder mig til at prøve mange af dine opskrifter ????
Hilsen Janne
Hej Janne
Tak for din besked.
Ja, æbleeddike og æblecidereddike er det samme og det samme med guarkernemel og guargummi 😉
Dejligt at høre du finder siden interessant.
Jeg håber du bliver glad for opskrifterne.
Hav en dejlig dag
Kærligst
Karina