Da jeg lavede denne mælkefri chokoladekage, lavede jeg også en glutenfri version. Den glutenfri version blev simpelthen så lækker, at jeg har valgt at lægge kagerne ud hver for sig, da jeg synes, den glutenfri version skal have lov til at sole sig i sin succes.

Den glutenfri version er helt klart meget bedre end dens speltmodstykke. Den bliver nærmest let konfektagtig og meget svampet. Og så kan den holde sig i flere dage i køleskabet, i en bøtte med låg, uden at blive tør.

Grunden til denne glutenfri kages succes består i guarkernemel, bagepulver og æbleeddike.

Guarkernemel er et af de mest anvendte fortykningsmidler og bruges som stabilisator i is, samt til at give en mere elastisk dej. Guarkernemel udvindes af frøene fra guarplanten, en bælgplante, der mest ligner soja.

Almindelig æbleeddike er æblesaft, der er gæret, så der dannes alkohol, som så senere bliver omdannet til eddike. Bagepulver og æbleddike arbejder rigtig godt sammen, når en dej skal hæve. Da æbleeddike reagerer som syre, og bagepulver begynder at boble og hæve ved tilsætning af syre, kan man bruge disse ting sammen i mange glutenfri opskrifter. Dejen vil blive mere let og luftig og guarkernemelet vil gøre dejen fast, elastisk og fugtig.
Se her for printvenlig fil.

 


Mælkefri og Glutenfri Chokoladekage

Til en stor form eller ca. 16 stykker

Mælkefri chokoladecreme

Giver 400 g. chokoladecreme, som skal bruges i chokoladekageopskriften nedenfor. Der kan sagtens bruges 200 g. chokoladeplader i stedet, sammen med 2 dl. vegetabilsk mælk.

120 g. kakaosmør (ca. 1 ½ dl.)

55 g. kakaopulver (ca. 1 ½ dl.)

1 ½ spsk. agavesirup, kokossukkersirup, honning eller dadelpuré*

2 dl. vegetabilsk mælk – fx havre-, ris-, soja-, hirse-, kokosmælk eller blot vand

Smelt kakaosmørret på lav varme. Sigt kakaopulveret i sammen med sirup. Rør det godt sammen og tilsæt så den vegetabilske mælk. Man kan godt være ude for, at chokoladen skiller i starten, men rør det stille og roligt sammen på svag varme og det hele vil samle sig igen. Stil chokoladen til afkøling imens resten af kagen laves.

Chokoladekage

3 store æg

60 g. kokossukker

75 g. agavesirup

3 tsk. bagepulver

1 tsk. vaniljepulver

2 spsk. kakaopulver

2 spsk. smeltet kokosolie eller olivenolie

Saften fra 1 appelsin (kan udelades ved tilsætning af 1 tsk. citronsaft)

1 spsk. æbleeddike

400 g. mælkefri chokoladecreme – se opskrift herover

300 g. revet gulerod – fint eller groftrevet

3 dl. rismel, majsmel, hirsemel, glutenfri havremel eller boghvedemel**

7,5 g. guarkernemel (ca. 1 ½ tsk.)

Sæt ovnen på 200 grader.

Skræl og riv gulerødderne først. Pres appelsinen.

Del æggene i hvider og blommer. Pisk hviderne helt stive og sæt til side. Pisk æggeblommer, sødemidler, bagepulver, kakaopulver, vaniljepulver, kokosolie, appelsinsaft og æbleeddike godt sammen. Hæld den let afkølede chokoladesauce i blandingen sammen med gulerødderne. Bland det godt sammen og rør så melet i.

Vend de stiftpiskede æggehvider i blandingen og vend det sammen. Hæld herefter dejen ud i en smurt eller foret form med bagepapir.

Bag kagen ved 200 grader i 20-25 minutter. Stik en ren kniv ned i midt i kagen. Hvis kniven kommer ud ren, er kagen færdig ellers skal den bage et par minutter mere.
 

Server kagen med hjemmelavet flødeskum, is, glasur eller frosting.

Tips til chokoladekagen:

Kokossukkersirup: 2 spsk. kokossukker + 1 spsk. vand koges sammen til en tynd sirup.

Dadelpuré: Blend 3 ½ dl. vand med 2 dl. dadler får man en flydende dadelpasta, som man kan bruge i stedet for agavesirup eller honning. Til en spsk. agave bruges 2 spsk. dadelpasta. Tilsæt lidt citronsaft for holdbarhedens skyld og en knivspids salt som smagsgiver. Opbevar pastaen i en bøtte med låg i op til et par uger i køleskabet.

*Sukrin, Birkesød/Xylitol eller Sukrin+ kan også bruges. Hvor meget Sukrin, Birkesød eller Sukrin+ der skal i, afhænger meget af, hvor sød kagens skal være. Skal det være en kraftig chokoladekage, skal der ikke nær så meget Sukrin i. Men prøv at starte med 1 spiseskefuld og smag til.

**Quinuamel, amarantmel, sesammel, mandelmel eller kokosmel kan sikkert også bruges. Smagen vil jo nok blive lidt anderledes med disse meltyper. Mandelmel og sesammel må gerne komme fra Funktionel Mad, da disse meltyper er affedtede og finmalede.

Velbekomme!