Kartoffelmos kan sagtens være mælkefrit og smager stadig fremragende (eller bedre) af den grund. Her kommer både en opskrift på kartoffelmos og rodfrugtmos uden kartofler.
Man plejer at sige, at der skal 250 g. kartofler pr. person. Her er brugt 1,5 kg. kartofler/rodfrugter, så der er til ca. 6 personer.
Husk at kartofler, rodfrugter, brune ris eller pasta kun er tilbehør, til en fyldig ret med bønner, linser, kikærter eller kød og en stor skål grov salat, med nødder, olie og kerner til. Kartofler, bagte rodfrugter, ris eller pasta må højst fylde det kvarte af tallerkenen (altså ¼ del).
Kartoffelmos
1,5 kg. kartofler
1-2 spsk. Ghee/klaret smør eller 2-3 spsk. olivenolie
Ca. 1 tsk. peber
¼ – ½ tsk. stødt muskatnød
3-5 dl. kogevand
1 ½ tsk. salt eller mere efter smag
Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Lad kartoflerne koge, dækket med vand til de er møre og lidt til. Si kogevandet fra i en skål og gem det til mosen. Der skal ikke salt i vandet.
Alt afhængig hvordan du kan tåle smør eller ej, kan man bruge en stor klat Ghee/klaret smør eller olivenolie.
Brug en elpisker til at mose kartoflerne med.
Drys med ca. 1 tsk. sort peber, lidt muskatnød og pisk det hele sammen med kogevandet, til det har den helt rigtige konsistens. Hvis der skal mere ghee eller olie i, gøres dette nu.
Til allersidst piskes salt i mosen. Denne rækkefølge giver den bedste mos. Hvis saltet kommer i fra starten, vil kartoffelmosen blive klistret.
Rodfrugtmos uden kartofler
1,5 kg. blandede rodfrugter (fx 500 g. selleri, 500 g. pastinak og 500 g. gulerødder*)
1-2 spsk. Ghee/klaret smør eller 2-3 spsk. olivenolie
Ca. 1 tsk. peber
¼ – ½ tsk. stødt muskatnød
3-5 dl. kogevand
1 ½ tsk. salt eller mere efter smag
Skræl rodfrugterne og skær dem i mindre stykker. Lad rodfrugterne koge, dækket med vand til de er møre og lidt til. Si kogevandet fra i en skål og gem det til mosen.
Alt afhængig hvordan du kan tåle smør eller ej, kan man bruge en stor klat ghee/klaret smør eller olivenolie.
Brug en elpisker, stavblender eller foodprocessor til at mose rodfrugterne med.
Drys med ca. 1 tsk. sort peber, lidt muskatnød og pisk det hele sammen med kogevandet, til det har den helt rigtige konsistens. Hvis der skal mere ghee eller olie i, gøres dette nu.
Til allersidst piskes salt i mosen. Det har ikke den store betydning, om saltet kommer i fra starten eller ej, når det er rodfrugtmos.
*Persillerod, sødekartofler og jordskokker kan også bruges. Rødbede er ikke ligeså velegnet.
Velbekomme!