Helt utrolig, velsmagende chokoladekage. Jeg har lavet chokoladecremen fra bunden, men der kan sagtens bruges 200 g. chokoladeplader i stedet, sammen med 2 dl plantemælk.

Jeg har også lavet chokoladekagen i glutenfri version, som jeg og min mand synes, smager endnu bedre end speltversionen.

Chokoladekagen holder sig godt i køleskabet.

 

Mælkefri speltchokoladekage

Til en stor form eller ca. 16 stykker

Mælkefri chokoladecreme

Giver 400 g. chokoladecreme, som skal bruges i chokoladekageopskriften nedenfor

120 g. kakaosmør (ca. 1 ½ dl.)

55 g. kakaopulver (ca. 1 ½ dl.)

1 ½ – 2 spsk. ahornsirup, kokossukkersirup, honning eller dadelpuré* (eller flormelis)

2 dl plantemælk – fx havre-, ris-, soja-, hirse-, kokosmælk eller blot vand

Smelt kakaosmørret på lav varme. Sigt kakaopulveret i sammen med sirup. Rør det godt sammen og tilsæt så den vegetabilske mælk. Man kan godt være ude for, at chokoladen skiller i starten, men rør det stille og roligt sammen på svag varme og det hele vil samle sig igen. Stil chokoladen til afkøling imens resten af kagen laves.

 

Chokoladekage

3 store æg

60 g kokossukker

75 g agavesirup eller 110 gram ahornsirup eller kokossukkersirup (eller 1 ½ dl sukker)

3 tsk. bagepulver

1 tsk. vaniljepulver

2 spsk. kakaopulver

2 spsk. smeltet kokosolie eller olivenolie

Saften fra 1 appelsin (kan udelades og erstattes af 1 tsk. citronsaft og 1 tsk. æbleeddike)

400 g. mælkefri chokoladecreme – se opskrift herover

300 g. revet gulerod – fint eller groftrevet

3 dl. groft speltmel, emmermel, kamutmel eller enkornsmel

Sæt ovnen på 200 grader.

Skræl og riv gulerødderne først. Pres appelsinen.

Del æggene i hvider og blommer. Pisk hviderne helt stive og sæt til side. Pisk æggeblommer, sødemidler, bagepulver, kakaopulver, vaniljepulver, kokosolie og appelsinsaft godt sammen. Hæld den let afkølede chokoladesauce i blandingen sammen med gulerødderne. Bland det godt sammen og rør så melet i.

 

Vend de stiftpiskede æggehvider i blandingen og vend det sammen. Hæld herefter dejen ud i en smurt eller foret form med bagepapir.

Bag kagen ved 200 grader i 20-25 minutter. Stik en ren kniv ned i midt i kagen. Hvis kniven kommer ud ren, er kagen færdig ellers skal den bage et par minutter mere.

Server kagen med hjemmelavet flødeskum, is, glasur eller denne kokossmør frosting (se herunder).

 

Kokossmør Frosting

Til 12 muffins eller en hel kage

1 dl. kokossmør– ikke kokosolie

2 dl. kokoscreme*

1 ½ dl. honning, dadelpuré eller ahornsirup

1 tsk. vaniljepulver

1 dl. fint kokosmel – også kaldet kokosfibre

1 dl. arrowroot pulver eller Kuzu pulver

Brug en røremaskine eller elpisker og pisk det hele sammen. Stil blandingen i køleskabet i et kvarters tid. Hvis blandingen står længere, kan den være lidt hård og bliver nødt til at stå ude, før den kan bruges. Hæld blandingen i en sprøjtepose med en fx stjerneformet tylle og pynt kagen/-erne med frosting.

Tips til chokoladekagen:

  • Kokossukkersirup: 2 spsk. kokossukker + 1 spsk. vand koges sammen til en tynd sirup.
  • Dadelpuré: Blend 3 ½ dl. vand med 2 dl. dadler får man en flydende dadelpasta, som man kan bruge i stedet for agavesirup eller honning. Til en spsk. agave bruges 2 spsk. dadelpasta. Tilsæt lidt citronsaft for holdbarhedens skyld og en knivspids salt som smagsgiver. Opbevar pastaen i en bøtte med låg i op til et par uger i køleskabet.
  • *Sukrin, Birkesød/Xylitol eller Sukrin+ kan også bruges. Hvor meget Sukrin, Birkesød eller Sukrin+ der skal i, afhænger meget af, hvor sød kagens skal være. Skal det være en kraftig chokoladekage, skal der ikke nær så meget Sukrin i. Men prøv at starte med 1 spiseskefuld og smag til.

Tips til Frostingen:

  • For en mere smøragtig smag, kan man bruge jomfru kokosolie, Nutana, Naturli Smørblok/smørbar eller Vitaquell margarine i stedet for al kokoscremen. Der skal måske lidt mere kokosmel i, for at stive blandingen mere af.
  • Brug diverse naturlige farver, for at peppe frostingen lidt op.
  • Chokoladeversion: Skift 1 ½ spsk. kokosmel ud med kakaopulver.

*Det er det tykke cremede lag i toppen af en dåse kokosmælk. Hvis man skal have en kokosmælk, som kan bruges, skal der være minimum 55-60 % kokosekstrakt i (fx Coop, Irma, Santa Maria eller Blue Dragon). Light-versioner duer altså ikke. Stil eventuelt dåsen på køl inden brug og skrab så mest muligt kokoscreme ud.

Velbekomme!