Dette sandwichbrød er helt lyst, men indeholder hverken hvede, gluten eller mælk.
Brødet er baseret på cashewnødder og æg. Det har en fast form, er hverken kageagtigt eller porøst i krummen. Brødet kan også varmes i en toastmaskine.
Brødet smager dejligt som morgenmad med syltetøj, marmelade eller chokopålæg på, og samtidig mætter det godt og længe.
Kan også bruges til LCHF, lavkarbo og stenalderdiæt.
Brødet her er lavet med vand i ovnen. Dette gør brødet mere lyst. |
Brødet her er lavet uden vand i ovnen. Der er markant forskel på farven. |
Lyst sandwichbrød – glutenfrit/melfrit/mælkefrit
Til en 1 liters form
Ingredienser
3 dl cashewnødder*
2 ½ tsk. æbleeddike
1 dl. vegetabilsk mælk, fx mandelmælk, ris- eller havremælk (OBS – havremælk er ikke glutenfrit!)
½ spsk. honning (udelukkes ved candida eller FODMAP)
4 store æg
40 g fint kokosmel/kokosfibre
1 tsk. bagepulver
½ tsk. salt
Opvarm ovnen til 170 grader, og sæt en ovnfast skål med vand ind nederst i ovnen (dette gør brødet lyst – se billeder).
For en form med bagepapir, eller smør formen med kokosolie/olivenolie.
Blend først cashewnødderne fint i en blender. Tilsæt æbleeddike, honning og mandelmælk. Blend til der opstår en blød cashewcreme.
Del æggene i æggehvider og æggeblomme.
Hæld cashewcremen op i æggeblommerne.
I en tredje skål afvejes kokosmel, bagepulver og salt.
Pisk først æggehviderne helt stive. Pisk herefter æggeblommer og cashewcreme sammen til en blød masse. Hæld de tørre ingredienser i, og pisk igen. Dejen bliver som tyk grød.
Hæld dejen op i formen, og sæt formen i ovnen med det samme.
Bag brødet ved 170 grader i 40-50 minutter, indtil brødet er gyldenbrunt og en tandstik kommer ud ren, når man stikker den i brødet. Åbn ikke ovndøren, før de 40 minutter er gået, da brødet ikke vil hæve ordentligt.
Lad brødet køle af i 15-20 minutter, inden det fjernes fra formen.
Brødet kan holde sig i en uge i køleskabet, og smager faktisk bedre efter et par dage.
Velbekomme!
*Info:Brødet er inspireret af denne opskrift, men da cashewnøddesmør bliver for dyrt at købe, har jeg ændret opskriften, så brødet bliver billigere at lave. Hvis man har for meget cashewsmør stående, skal man bruge 2 ½ dl cashewsmør i opskriften, sammen med 60 ml vegetabilsk mælk. Pisk æggeblommer og cashewsmør sammen, tilsæt vegetabilsk mælk, honning og æbleeddike. Pisk det godt sammen, og fortsæt som resten af opskriften.
Cashewnødder kan substitueres med smuttede mandler eller mandelsmør (se info). Macadamianødder kan sikkert også bruges.
Kan jeg bruge et par dadler i stedet for honning?
Ja, selvfølgelig. Eller blend dadlerne med vand, så du får en lidt mere flydende masse ud af dem. SÅ er de nemmere at dosere. Se opskrift her: http://madgudinden.blogspot.dk/p/naturlige-sdemidler.html under Dadelpasta
Hejsa. Lavede dette brød i går, da det indeholder ingredienser, jeg rent faktisk kan tåle! 🙂
Jeg brugte mandler i stedet for cachewnødder (dem tåler jeg ikke) og udelod honning pga. candida. Jeg fulgte opskriften, MEN mit brød hævede næsten ikke – og derudover blev min overflade ret ”ujævn” og lys, og krummen så heller ikke nær så lys ud som din (brugte vand i ovnen). Summa summarum, dit brød ser meget mere lækkert ud end mit! 🙂
Kan det skyldes, at mandlerne ikke blev blendet fint nok – og kan man mon bruge mandelmel i stedet?
Og har du gjort noget særligt ved overfladen (penslet den e.l.), for at den blev så fin?
Og sidst, brugte du varmluft?
På forhånd tak for en god blog.
/Anette
Hej Anette
Ej, hvor er det ærgerligt. Øv øv.
Jeg tror det skyldes mandlerne, der er tungere end cashewnødder. Brugte du blancherede eller hele mandler? Og blendede du dem helt fint til creme? Jeg tror det har lidt med det at gøre, da cashewnødderne jo blendes til næsten cashewcreme, hvor mandlerne skal blendes i længere tid, for at blive til creme.
I den originale opskrift står der, at hvis der er stykker/klumper med cashewnødder, så virker opskriften ikke. Måske kan det være det?
Jeg smurte ingenting på brødet, og jeg bagte det midt i ovnen uden varmluft.
Jeg tror at Funktionel Foods fedtreducerede mandelmel kan bruges til dette brød, da mandelmelet ikke bliver nær så tungt.
Jeg har ikke prøvet det, men det virker som en mulighed. Det suger bare meget væske. Det skal man være opmærksom på.
Håber det hjalp. Ellers er du velkommen til at skrive igen.
Og mange tak!
Kærligst
Karina
Er på en candida diæt, hvor jeg ikke må få æble eddike, kan jeg udelade det eller skal det erstattes af noget andet? 🙂
Hejsa
Du kan bruge citron eller limesaft i stedet. Det er for at få bagepulveret til at hæve og give en god smag til brødet, men det kan godt udelades.
Kærligst Karina