Dette glutenfrie rugbrød er groft og utroligt lækkert af et ikke-rugbrød at være. For at give det glutenfrie brød en mørk farve, er der tilsat carob, som fremstilles af malede og ristede Johannesbrødsbælge.
Meltyperne kan varieres, alt efter hvad man har hjemme.
Hel hirse, boghvede eller quinoa skal ikke koges inden.
Video på Youtube med Groft, glutenfrit “Rugbrød” eller se længere nede på siden.
Groft, glutenfrit ”rugbrød”
Til en form på ca. 1 ½ – 2 liter
Ingredienser
7,5 dl vand
1 ½ spsk. FiberHUSK eller 3 spsk. almindelig HUSK (15 gram)
1 ½ tsk. bagepulver
1 ½ tsk. salt
1 spsk. carobpulver
75 g glutenfri havregryn (eller risflager, hirseflager, boghvedeflager eller quinoaflager)
75 g risflager, hirseflager, boghvedeflager eller quinoaflager
50 g hel hirse, hel boghvede eller hel quinoa
50 g chiafrø eller 75 g hørfrø
50 g solsikkekerner
25 g sesamfrø
25 g græskarkerner
100 g quinoamel (eller hirsemel, rismel, boghvedemel eller majsmel)
100 g hirsemel, rismel, boghvedemel eller majsmel
Evt. 2 spsk. pulveriseret brændenælde (godt med kalk og kisel)
–
Sæt ovnen på 180 grader.
Hæld vand og FiberHUSK i en skål, og rør det sammen til væsken gelerer. Rør de øvrige ingredienser i gelemassen indtil dejen er samlet. Dejen bliver som tyk grød.
Hæld dejen i en smurt brødform eller med bagepapir i. Med en gaffel laves små huller i overfladen på dejen.
Bag brødet i 2 timer på 180 grader i almindelig ovn.
- 7,5 dl vand
- 1 ½ spsk. FiberHUSK eller 3 spsk. almindelig HUSK (15 gram)
- 1 ½ tsk. bagepulver
- 1 ½ tsk. salt
- 1 spsk. carobpulver
- 75 g glutenfri havregryn (eller risflager, hirseflager, boghvedeflager eller quinoaflager)
- 75 g risflager, hirseflager, boghvedeflager eller quinoaflager
- 50 g hel hirse, hel boghvede eller hel quinoa
- 50 g chiafrø eller 75 g hørfrø
- 50 g solsikkekerner
- 25 g sesamfrø
- 25 g græskarkerner
- 100 g quinoamel (eller hirsemel, rismel, boghvedemel eller majsmel)
- 100 g hirsemel, rismel, boghvedemel eller majsmel
- Evt. 2 spsk. pulveriseret brændenælde (godt med kalk og kisel)
- Sæt ovnen på 180 grader.
- Hæld vand og FiberHUSK i en skål, og rør det sammen til væsken gelerer. Rør de øvrige ingredienser i gelemassen indtil dejen er samlet.
- Hæld dejen i en smurt brødform eller med bagepapir i. Med en gaffel laves små huller i overfladen på dejen.
- Bag brødet i 2 timer på 180 grader i almindelig ovn.
Opskriften er inspireret af Trine.Vesteraa.dk
Velbekomme!
hej, dit brød ser lækkert ud, men den er svær at forstå din opskrift. Er i tvivl om hvor mange gram mel, frø og flager der skal i.
Har nu prøvet 2 gange, begge gange er brødet blevet uspiselig, det er kun skorpen der hæver op, midten bliver bare en klæbelig mase, hvad gør jeg galt?
Tak 🙂
Først må jeg høre, hvad det er, du mener, der er svært at forstå. Alt mel, flager og frø kan udskiftes som man næsten lyster. Det er derfor der står “eller” imellem. Der er nogle der ikke tåler boghvedemel eller flager, derfor har jeg skrevet en anden mulighed ind. Hvis man ikke tåler havregryn, kan man bruge andre flager. Det hele står i gram, og hver linje skal med i opskriften.
Skriv endelig til mig igen, hvis du er i tvivl.
Bager du brødet i almindelig ovn eller på varmluft?
Hvordan er dejen inden du hælder den i form? Flydende eller fast?
Følger du opskriften 100 %?
Hvor stor er din form? Hvis du vil være sikker på, brødet bliver bagt i midten, kan det være, så skal lave en fladere brød.
Jeg har bagt brødet i en 1-liters form. Det hævede op og blev rigtig flot. Brødet på billedet er lavet i en 1 ½ liters form.
Bag evt. brødet 15 minutter længere, hvis din ovn ikke varmer nok. Hav evt. et termometer i ovnen, så du er sikker på temperaturen. Der er stor forskel på ovne.
Jeg håber det hjalp. Ellers er du velkommen til at kontakte mig igen.
Jeg lytter lige med på sidelinjen. Du stiller spørgsmål til varmluft eller alm. Til om dejen er flydende eller fast. Men du fortæller ikke hvad det rigtige er.
Mvh E
Hej Eva
Tak for din besked.
Brødet skal helst bages i almindelig ovn. Jeg skriver at jeg har lagt mærke til, at brødet ikke bliver bagt ordentligt igennem ved varmluft.
Dejen bliver fast, når den har stået i 5 minutters tid. Lidt ligesom grød.
Jeg håber det svarede på dine spørgsmål.
Kærligst Karina
Hvorfor bruger du ikke almindelig gær? Mange hilsner Anna
Hej Anna!
Brug endelig frisk økologisk gær, hvis du kan få fat i dette.
Jeg bruger bagepulver i opskriften, fordi det er nemt, hurtigt og brødet skal ikke hæve. Men hvis du bruger gær svarer 3 tsk. bagepulver til 50 gram gær, så du kan sagtens tilsætte 1/3 del gær til opskriften, og lade den hæve 1 times tid. Eller tilsæt 5 gram, og lad brødet stå og koldhæve natten over.
Gær hjælper med nedbrydelse af fytinsyre, så det er udmærket at bruge gær. Der er dog mange, der enten ikke kan tåle gær, eller vælger det fra pga. candidaproblemer. Dette er også en af årsagerne til, at jeg ikke bruger gær i opskrifter, som skal være candidavenlige.
Håber det svarede på dit spørgsmål, ellers er du velkommen til at skrive igen.
Kærligst
Karina
Hej hej.
Hvad kan man bruge i stedet for det carobpulver Du putter i?
Kærligst
Heidi
Hej hej
Carobpulver giver farve og lidt sødme. Hvis du undlader det, bliver brødet bare lysere og ligner ikke rugbrød nær så meget. Kakaopulver kan også bruges, men smagen er anderledes.
Kærligst
Karina
Så er brødet bagt. Det smager mums godt. Det eneste jeg lige studser over, er at det er hævet super flot op, og ser så flot ud. Men inden i er det lige som om det kun er hævet halvt op. Håber at det giver mening.
Jeg brugte lidt kakao i stedet for carbopulveret. Og i stedet for flagerne kom jeg lidt flere af hver kerner i. Sidste ting, skal ovnen stå på 175 grader eller 180 grader ?? Du har skrevet begge dele.
Det kan godt være, at brødet er blevet mere ubagt, hvis du ikke har brugt flager. Kerner suger nemlig ikke nær så meget vand, så derfor er dejen blevet mere våd. Hvis du gerne vil bruge kerner, så brug lidt mindre vand, så dejen ikke bliver nær så våd.
Ovnen skal stå på 180 grader ved almindelig ovn og 175 grader ved varmluft. Jeg har ændret det til 180 grader. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på dette 😀
Kærligst
Karina
Hej Karina,
Har du prøvet at bage det med surdej i stedet for gær eller bagepulver?
Kan der være forskel på hvilken type form man bruger – jeg bager normalt med 1 liters silikoneforme?
VH
Jacob
Jeg har ikke prøvet at bage brødet med surdej, men jeg har prøvet at lade det stå natten over, for at der kommer mere syrlighed i. Det virker fint, men så skal man ikke bruge bagepulver eller gær. Det hjælper at bruge en kapsel mælkesyrebakterier/probiotika, for at syrne brødet rigtigt.
Jeg bager mit brød i 2 liters form. Så synes jeg det hæver flot, og får en god højde. Brødet på billedet er bagt i en 4 liters rugbrødsform – lidt for stor form!
Kærligst
Karina
Hej Karina
Jeg gør som du gør på din vidio, og set ser flot ud når set kommer ud af ovnen ,men så falder det sammen . Kan du sige hvad det er der går galt
Venlig hilsen lis
Når brød falder sammen er dert ofte fordi man har puttet for meget bagepulver i. Bagepulver skal passe i forhold til “melet”, ellers kan den ikke holde brødet luftigt, men vil synke ned efter en tid i ovnen.
Hej Kirsten
Tusind tak for vigtigt input. ?
Kærligst
Karina
Hej Lis
Hvilke meltyper bruger du? Er ovnen varm, når du sætter brødet ind? Bager du på varmluft eller ej? Jeg bager mit uden varmluft.
Hvor lang tid får brødet? Hvor stor en form bruger du?
Det er mærkeligt. Jeg har lavet dette brød mange gange nu, med alle mulige forskellige meltyper og kerner, og det bliver flot hver gang.
Jeg håber det hjalp – ellers er du velkommen til at skrive igen.
Kærligst
Karina
jeg har netop bagt brødet, og hold op det er bare VILD godt. Det er første gang jeg har fået et glutenfrit brød til at lykkes. (og første gang jeg bager efter denne opskrift) og det smager bare så godt….
Fantastisk! Det er jeg virkelig glad for at høre!
Tak for en super blog. Jeg bruger ofte opskrifterne til mig søn, som er multi-allergiker.
Noget som jeg undrer mig over er at du i flere opskrifter har 2 versioner. En glutenfri og en med speltmel. Er det fordi du kun er hvede-intolerant? For så burde du vel tåle rugmel og derfor også (hjemmelavet) rugbrød uden hvede i? Min søn kan ikke tåle hvede, mælk, æg, boghvede og nødder, så jeg bager et rugbrød med rugmel, havregryn, hørfrø og majs/ris-mel.
Det var bare lige en tanke.
Du kan se opskriften her: http://noas-mad.blogspot.com/2013/01/rugbrd-uden-hvede-og-mlk.html
Hej Mattias
Hvis du læser indledningen på hjemmesiden, så er det en side for forskellige diæter. Derfor her jeg både spelt og glutenfri varianter med. Jeg har lavet siden ud fra det, så der både er noget for glutenintolerante og hvedeintolerante.
Jeg kan godt selv tåle spelt, men har det bedst på glutenfrit.
I min bog Det Mælkefri Køkken har jeg en rugbrødsversion med chiafrø og rug. Opskrifterne er der, fordi jeg holder af at lave både med spelt og prøve glutenfri melsorter og opskrifter af.
Jeg håber det svarede på dine spørgsmål.
Lækkert rugbrød!
Kærligst
Karina
Hej Karina,
Lækkert rugbrød, det smager dejligt 🙂 Kan det fryses?
Kh. Marisa
Kære Marisa
Mange tak. Jeg er også selv helt vild med det. Ja, det kan sagtens fryses. Jeg plejer at skære brødet i skiver, lægge to skiver ved siden af hinanden på et stykke bagepapir, skåret i to halve, folde bagepapiret omkring rugbrødet, lægge to ny skiver ved siden af hinanden, indtil der ikke er mere bagepapir. Så lægger jeg brødene i en pose og fryser det. På denne måde kan man altid tage et par stykker brød ud og varme dem på/i brødristeren.
Kærligst
Karina
Super, tak for svar 🙂
Selv tak 🙂
Hej
Din opskrift giver mig temmelig meget tvivl på den måde den er skrevet.
75 g glutenfri havregryn (eller en af flagerne herunder)
75 g risflager, hirseflager, boghvedeflager eller quinoaflager
Betyder ovenstående at der skal to gange 75g i? altså 75g havregryn og 75g af en af flagerne nedenunder? Hvis der kun skal én gange 75g i så burde de nederste flager vel have stået på samme linje som havregrynene, sammen med at man selv kan vælge hvilken type??!!
100 g quinoamel (eller en af meltyperne herunder)
100 g hirsemel, rismel, boghvedemel eller majsmel
Betyder ovenstående at der skal to gange 100g i? altså 100g quinoamel og 100g af en af meltyperne nedenunder? Hvis der kun skal én gange 100g i så burde de nederste meltyper vel have stået på samme linje som quinoamelet, sammen med at man selv kan vælge type??!!
Hejsa
Ja, der skal i alt 150 gram flager og 200 gram mel i brødet. Nogle kan ikke tåle havregryn, derfor har jeg skrevet at man kan bruge de andre flager. Jeg kunne sagtens have skrevet det dobbelt, men jeg synes brødet bliver allerbedst, hvis man bruger havregryn – men en blanding af 75 gram hirseflager og 75 gram risflager bliver også godt.
Jeg kunne også sagtens have skrevet det andet dobbelt, men ville, for mig, blive mere uoverskueligt. Jeg er ked af, at det kan være svært at forstå.
Du kan eventuelt se videoen, som der er et link til øverst. Så får du en fornemmelse af, hvor meget der skal i brødet.
Jeg håber det var svar nok, ellers er du altid velkommen til at skrive igen.
Kærligst
Karina
Hej. Jeg elsker jo dine glutenfrie grovboller og har fået flere til at besøge din side. Nu har jeg prøvet rugbrødet ovenfor og det ser godt ud. Kan se nogen mislykkes med det- måske det skal skæres i pap det med 'vælg nedenfor' . Jeg lærte en gang af Aurion bageren, at et brød er færdigbagt når det har en kernetemperatur på 98 gr, uanset højde. Bagetermometeret skal stikkes i midten af brødet ikke du i siderne. Måske dette kan bruges her. Glæder mig til at smage.Tak og knus Susanne
Hej Karina
Jeg er rigtig glad for denne her opskrift. Jeg bager brødet hver uge med varierende meltyper. Har blandt andet kværnet mel i min blender af amarant, canihua og glutenfri havregryn. Det er blevet mit daglige “rugbrød”. Kan slet ikke undvære det! Det er så lækkert og har en flot struktur. Det fungerer bedst for mig med mindre væske. Brødet hæver fint med bagepulver, lidt mindre med probiotika, men jeg foretrækker det sidste, for det giver lidt mere smag, synes jeg.
Jeg mangler dog stadig noget mere syrlig smag for at det kan blive helt perfekt, så nu er spørgsmålet: Kan jeg øge mængden af probiotika? Går det an, rent sundhedsmæssigt? Jeg ved godt, det er de “gode” bakterier, men man kan vel ikke bare fylde hæmningsløst på. Hvor kan man læse om det? Er der en tommelfingerregel mht. antallet af bakterier i forhold til antallet af bakteriestammer og igen i forhold til hvilke stammer?
Jeg har brugt NDS Probiotic10, en teskefuld. Det svarer til ca. 5 millioner bakterier af 10 forskellige typer. Jeg foretrækker at bruge den til maven, da den har bifidum infantis, som, jeg har læst, skulle være det bedste af det bedste. Men måske må man ikke bruge ekstra af sådan en stærk en? Ved du noget om det? Eller er der en anden probiotika, jeg bedre kan bruge mere af, som jeg bare kunne købe specielt til mit brød? Er lidt forsigt, når det gælder noget, jeg ikke ved nok om.
Kærlig hilsen
Birgitte
Kære Birgitte
Hvor er jeg glad for, at du kan bruge rugbrødet. Wow. Tusind tak for den kompliment. Det lyder lækkert med amarant, canihua og havregryn. Det må jeg prøve en dag. Jeg har lagt mærke til, at man egentlig kan udskifte og erstatte til hvad man egentlig har lyst til – og det må siges, at du har prøvet det af 🙂
Prøv at bruge bagepulver OG mælkesyrebakterier/probiotika samtidig. Brug stadig 1 (eller 2) tsk. NDS probiotika i brødet sammen med bagepulveret. Lad rugbrødet stå i 18-24 timer og blive surt. Bag det herefter som i opskriften. Så får du et mere surt brød a la rugbrød.
Bakterierne dør i ovnen, så det er egentlig ligegyldig hvilken probiotika du bruger eller hvor meget du tilsætter. Bakterierne i vores krop kan tåle (meget afhængigt af hvilken type bakterier forstås) op til 45-50 grader og vil derfor dø, når kernetemperaturen er omkring 92-98 grader i et brød.
Du har ca. 2 kg mælkesyrebakterier i kroppen, så om der kommer en kapsel eller to mere ned i maven (eller NDS pulver), er ikke nogen dårlig idé.
Jeg håber det svarede på dine spørgsmål. Ellers er du altid velkommen til at skrive igen.
Kærligst Karina
Kære Susanne
Jeg er virkelig glad for, at du kan lide mine boller. Og er er lige så glad for, at du sender flere over på min side. Tusind tak for dette!
Jeg stikker mit termometer ind ovenfra eller fra siden, så det kommer ind i midten af brødet 🙂
Denne opskrift kommer med i min næste kogebog og jeg skærer det ekstra ud i pap dér. Tak for feed-back.
Jeg håber brødet blev godt.
Kærligst Karina
Hejsa!
Dit brød ser super godt ud, men jeg forstår ikke ingredienslisten.
Når du nu skriver:
“75 g risflager, hirseflager, boghvedeflager *eller* quinoaflager”
Vil det så sige, at du skal blande risflager, hirseflager og boghvedeflager til du har 75 g, eller betyder det, at du skal bruge 75 g af den ene af de fire? (:
Tak for dit svar på forhånd! Brødet ser super lækkert ud, og jeg vil meget gerne prøve at lave det 😀
Hej Bettina
Mange tak.
Det betyder at du KAN bruge risflager, hirseflager, boghvedeflager ELLER quinoaflager. Enten den ene eller anden. Der er nogle som ikke kan tåle den ene glutenfri korntype frem for den anden, så jeg nævner alle dem, som kan bruges.
Det er kun den ene af de 4 muligheder. Derfor er *eller* i fed.
Jeg håber det giver mening nu. Se evt. videoen som jeg linker til i toppen af indlægget.
Held og lykke med bagningen
Kærligst Karina
Hvor længe kan det holde sig godt? Skal det opbevares i køleskab eller ej? Jeg bagte det i går og blev super godt 🙂 jeg bagte det dog 10 min ekstra, da jeg kunne konstatere, at det ikke var færdigbagt da jeg skar set over. Men det blev super efter 10 min ekstra!
Hej Kristina
Jeg opbevarer det på køl, eller skærer det i skiver og fryser det. Det holder sig længe på køl og så rister jeg det gerne i brødristeren, så bliver det super lækkert. Det kan også opbevares i en frysepose ude, men det holder ikke nær så længe.
Der kan være stor forskel på ovne og det er super, at det passer med 10 minutter ekstra for dig.
Kærligst Karina
10 dage er det længste jeg har prøvet endnu.
Jeg har bagt dette skønne brød et par gange nu og vil blot takke for opskriften, som jeg ikke finder spor vanskelig. Det smager virkelig godt! Jeg tilføjer blot en anelse mere havsalt.
Mange tak L.B
Det er virkelig dejligt at høre.
Ja, salt er smag og behag. Hvis det blot er det som skal ændres, så er det jo fantastisk. Tak!
Kærligst Karina
Hej Karina
Jeg har bagt brødet et par gange nu, og det er utroligt lækkert! Dog ‘letter taget’ på brødet, selvom jeg prikker dybe huller i dejen. Har du nogen løsningsforslag?
Dbh.
Frederik
Hej Frederik
Bager du på varmluft eller i almindelig ovn?
Jeg har selv observeret, at brød, der bages ved varmluft, ikke når at blive ordentlig bagt i midten, før skorpen bliver sprød, hvilket gør at ‘taget letter’.
Prøv at bage brødet 10-15 minutter længere tid næste gang og evt. holde øje med brødets kernetemperatur, som skal være mellem 97-100 grader.
Jeg håber, det virker 🙂
Kærligst Karina
Hej igen Karina
Tak for dit svar. Jeg bager i almindelig ovn. Dog følger jeg ikke opskriften fuldstændig, bl.a. ved at udskifte et par af ingredienserne, fordi jeg ikke har dem, og ved at bruge hhv. gær og surdej i stedet for bagepulver, så dette kunne være en del af forklaringen.
Jeg bagte brødet i 10 minutter længere, hvilket resulterede i, at taget lettere mindre end sidste gang. Til gengæld er skorpen blevet tykkere, og brødet er lidt for tørt generelt, så der er måske et trade-off mellem de to. Jeg prøver at tjekke temperaturen næste gang. Ikke desto mindre et meget lækkert brød!
Dbh.
Frederik
Er groft glutenfri brød et tørt og løst brød eller det fugtigt og fast som kæberugbrød?
Hej Benny
Det er fugtigt og fast 🙂
Kærligst Karina
TAK 🇩🇰
Så skal der indkøbes ingredienser
Lyder godt. Held og lykke med brødet 🙂
Kære Karina
Jeg er så glad for min surdej, og vil gerne bruge den, hvis det er muligt.
Kan det bruges i denne opskrift i stedet for bagepulver, og i så fald, hvor meget ville du foreslå jeg skulle putte i?
(Jeg hænger dig ikke op på det, hvis det går galt ;-), men kan godt lide at prøve mig frem )
Mvh. Sigrid.
Kære Sigrid
Det kan jeg godt forstå 🙂
Mit kendskab til surdej er, at hvis der er 500 gram mel i en opskrift, skal man bruge ca. 100 gram surdej til dejen.
Der er 200 gram mel, plus 200 gram flager/hele frø, plus 100 gram kerner i det glutenfrie “rugbrød”, så jeg vil tænke, at lidt under 100 gram er et godt bud. 🙂
Du må meget gerne lade mig vide, hvordan det er gået.
Kærligst Karina
Mange tak :-). Hvor længe vil du tro at det skal hæve ?
P.s. jeg blev så glad for at læse hvad du skrev om din hudsygdom. Faktisk var det meget rørende at læse om. Min mand har for en måneds tid siden fået præcis samme udslæt, uden vi vidste hvad det var. Og jeg er nu gået all in på glutenfrit, som jeg længe har flirtet med selv, i den tro, at det kunne hjælpe ham. Det sætter det i et lidt større perspektiv, at læse, som du skriver at det ikke bare handler om kosten. Det var rigtig dejligt at få en forklaring på det, så tak for det :-).
Mvh. Sigrid.
Kære Sigrid
Mange tusind tak for dit PS. Det gør mig så glad, når du skriver sådan. Jeg håber, I finder ud af noget mere. Du kan evt. låne min nyeste bog om Rosacea på biblioteket og læse mere. Der kan være mange områder, som du og han kan sætte ind på. Man kan sige, at Rosacea sætter sig imellem to stole. Du kan gøre meget med kosten, du kan få cremer fra lægen og det kan gå lidt i sig selv igen (dvale om man vil), men meget af det handler også om psyken og hvordan man behandler sin krop og hvor god man er til at sige fra.
I forhold til rugbrødet, så ville jeg hælde dejen i en form, sætte formen i en frysepose, let lukket, og lade den stå et lunt sted til dagen efter. Og derefter bage brødet i ovnen. Det giver en skøn syrlighed.
Jeg bruger dog ofte lidt bagepulver, hvis jeg bruger surdej, så jeg kan bage med det samme.
Jeg håber det svarede på dine spørgsmål. Du er altid velkommen til at skrive igen.
Hav en god søndag.
Kærligst Karina
Hejsa Karina, har du mulighed for at oplyse ca kalorie indhold pr skive? På forhånd tak- elsker dit rugbrød 🤩
Hejsa Britt
Jeg har udregnet kalorieindholdet til at være ca. 176 kcal pr. 100 gram (alt afhængigt af, hvilke meltyper, flager og frø, som du bruger). Hvis en skive vejer 100 gram, så er det 176 kalorier pr. skive. Jeg ved ikke hvor store skiver, du laver eller hvor højt/langt dit rugbrød er, så jeg har svært ved at vide hvor stor en skive er for dig.
Prøv at veje en skive en dag, så kan du hurtigt finde ud af det 😉
Dejligt, at du er glad for rugbrødet. Jeg er også selv vild med det, fordi der er så mange kerner i <3
Hav en skøn dag 😀
Kærligst Karina