Jeg har været på promoveringstur i København med min nye bog”Det Mælkefri Køkken”. Rundt til alle helsekostbutikker på min liste. Mange af helsekostbutikkerne har brød, boller og romkugler fra Naturbageriet. De skulle jo lige afprøves, når blodsukkeret alligevel var ved at dale. Uhm. De smagte godt. Måske en anelse for mange mandler i for min smag, og en vag smag af Birkesød, som jeg åbenbart kan smage fra de andre ingredienser.
Men alligevel en rigtig god glutenfri, mælkefri og sukkerfri mellemsnack på farten.
Da jeg kom hjem, søgte jeg efter opskriften på romkuglerne, men den var ej at finde. Hvad gør en klog? Jamen jeg finder da bare på min egen!
Det jeg kunne finde på nettet var ingredienslisten: Rismel, kakao, kokos, gulerødder, birkesød, olivenolie, mandler, dadler, rosiner, jamaicarom, kanel, kardemomme, natron og bagepulver.
I gang med at lave en gulerodskage, da noget kunne tyde på, at Naturbageriet bruger rester fra deres glutenfri gulerodskage, til at lave romkugler af.
Se video hvordan her.
Glutenfri gulerodskage (til romkugler)
Denne gulerodskage bliver en anelse klæg og anbefales ikke til gæster. Men til romkugler er det en anden sag.
Til en kage til 1 liters rugbrødform.
Ingredienser
3 dl rismel (eller hirsemel)
1 ½ dl kokospalmesukker (eller 1-1½ dl Birkesød/Sukrin)
2 ½ tsk. kanel
1 ½ tsk. kardemomme
1 tsk. stødt nellike (kan udelades)
½ tsk. vaniljepulver (kan udelades)
1 ½ tsk. bagepulver
½ dl smeltet kokosolie eller en neutral olivenolie
1 ½ dl friskpresset appelsinsaft
3 mellemstore revne gulerødder (ca. 150 gram)
Sådan gør du:
Bland rismel, sødemiddel, kanel, kardemomme, nellike, vanilje og bagepulver sammen i en skål. Hæld smeltet kokosolie og appelsinsaft i. Massér det hele rundt med hænderne. Hæld gulerødder i. Bland det hele endnu en gang, og hæld dejen i en smurt/foret rugbrødsform. Lav små huller med en gaffel i dejen, så kagen lettere bages igennem.
Bag kagen i 40-45 minutter ved 200 grader. Tag gerne kagen ud af formen de sidste 10-15 minutter. Det er helt okay, at kagen er lidt klæg indeni.
Glutenfri Romkugler a la Naturbageriet
Denne opskrift er til en halv gulerodskage (jf. opskriften højere oppe)
Ca. 8-10 store kugler
Ingredienser
½ gulerodskage – kagen behøver ikke være kold (ca. 4 dl kage)
12 dadler (6 medjool dadler)(***LowFODMAP)
1 dl cashewnødder (mandler, valnødder eller pekannødder kan også bruges)
1 dl kokosmel
1 dl kakaopulver* (eller carobpulver)
1 dl rosiner ***
3 spsk. Captain Morgan Rom (Jamaicarom) – eller 2-4 spsk. romessens**
Sådan gør du:
Blend alle ingredienser sammen i en foodprocessor, til massen er ensartet. Tilsæt eventuelt lidt vand eller et par ekstra dadler, hvis dejen virker for tør.
Smør hænderne i kokosolie, del dejen i 8-10 kugler, og tril dem i kokosmel, krymmel, hjemmelavet krymmel, hakkede nødder eller farvet kokosmel.
Farvet kokosmel
Brug naturfarver fra Urtegaarden: Blå, rød, grøn, gul, orange, brun, sort.
Bruges grøn eller rød frugtfarve fra Urtegaarden tilsættes en anelse vand til farven, inden kokosmelet røres i. Dette giver en flottere og mere intens farve. Kokosmelet vil tørre på romkuglen.
Eller brug saft fra: Rødbede, spinat, optøede blåbær, gulerod. Der går ca. 20 gram kokosmel på ½-1 tsk. saft. Kokosmelet kan også blendes i blenderen med hele blåbær eller spinatblade. Gurkemeje kan bruges som gul farve. Gurkemeje smager dog lidt igennem.
Eller brug lidt marmelade: Jordbær, blåbær, hindbær, abrikos, appelsin. Blend kokosmelet med marmeladen. Der går ca. 1 tsk. marmelade til 30 gram kokosmel. Kokosmelet vil tørre på romkuglen.
Tips: Har du en rest glutenfri kage tilbage fra andre opskrifter, så vær opmærksom, hvis der er HUSK/loppefrøskaller/FiberHUSK i dejen. HUSK kan gøre romkuglerne gummiagtige, når de blendes i foodprocessoren. Jeg synes ikke det gør noget for konsistensen, men det kan godt blive lidt mærkeligt for nogle at tygge i en gummikugle. Hvis dejen til gulerodskagen skal være mere sammenhængende, kan der tilsættes 1 spsk. HUSK, blandet med ½ dl vand. Dette gør romkuglerne mere sammenhængende og ummiagtige.
*OBS.: Jeg brugte raw kakao, der er mere mild i smagen. Vær opmærksom på mængden, hvis der bruges kakao med en kraftigere kakaosmag
**1-2 dråber pebermynteolie eller 5-10 dråber jordbæraroma kan bruges i stedet for rom
*** I stedet for dadler/rosiner på LowFODMAP: Brug 2-3-4 spsk. kokosolie eller mere, hvis dejen ikke vil hænge sammen, i stedet for, sød med fx Sukrin, for at få lidt mere sødme frem, blend det hele sammen, og rul kuglerne sammen. Dejen er en kende fedtet. Sæt kuglerne på køl, og spis dem, når de er blevet faste.
Uhm!
Disse blev faktisk super lækre! Smager virkelig hen af rigtige romkugler, mums! Jeg brugte dog kun rosiner, da jeg ingen dadler havde, og det fungere helt fint! Og heller ingen kokospalmesukker, men steviapulver istedet, jeg tilsatte også til selve romkugleblandingen (ikke kagen) lidt lakridspulver, sammen med steviaen, der også smager lidt af lakrids blev det rigtig godt!
Jeg puttede også mere romessen i, da jeg ikke syntes det smagte nok igennem (omkring dobbelt så meget), og massen var meget tør efter det hele havde været i blenderen, så lidt ekstra væske kom der også til.
Men virkelig super gode!!
Tusind tak. Og jeg er glad for, at du selv digtede videre på opskriften. Der kan være stor forskel på romessens, så det er ikke altid til at vide, hvor meget der skal til, og hvilken smag man har 😉
Lakrids lyder rigtig godt.
Rosiner indeholder ikke ligeså meget fugt som dadler, dette kan måske bevirke at dejen bliver lidt mere tør, men ekstra vand er en god løsning. Nammenam. Jeg må snart lave disse romkugler igen.
Kærligst
Karina
Oh, my gosh! I loved these when I lived in Copenhagen! I was so crushed when I came back for a visit and found that my helsekost stopped carrying them from Naturbageriet. I'm so glad to find this tonight! Tusind tak!
Oh my – thank you very much. I am pleased to hear this, and I hope, that the recipe turns out fine. If you need any help translating the recipe, just send me an email.
Tusind tak 😉
Love
Karina
Hej Karina
På low fodmap må man desværre ikke få dadler – faktisk slet ikke tørret frugt. Virkelig skuffende for jeg som eeelsker ALT tørret frugt. Det udelukker desværre en del sunde desserter 🙁
hilsen Nana
Hej Nana.
Jeg kan godt se, at det er et problem. Nogle kan godt tåle dadler, mens andre ikke kan. Nogle kan godt tåle roser, hvor andre ikke kan. Det er virkelig svært at lave om på dette. Men prøv alligevel opskriften, men brug 2-3 spsk. kokosolie i stedet for, sød med fx Sukrin, for at få lidt mere sødme frem, blend det hele sammen, og rul kuglerne sammen. Dejen er en kende fedtet. Sæt kuglerne på køl, og spis dem, når de er blevet faste.
Jeg håber det hjalp.
I mange kolde opskrifter kan dadler erstattes af kokosolie. Dadlerne er der, for at holde sammen på det hele og give sødme. Kokosolie kan gøre det samme, men kagerne bliver lidt mere fedtet af det, og skal opbevares på køl.
Kærligst
Karina
Hej Karina.
Kan disse romkugler mon fryses????.
Hejsa
Det vil jeg tro, at de kan. De bliver tørre af at stå i køleskabet for længe, men hvis de sættes på frost efter fremstilling, så kan de tages ud én efter én om morgenen, og spises om eftermiddagen optøet.
Hej Karina.
Har lige lavet disse lækre trøfler og hvor er de SUPER! Jeg undlod kokosmelet i selve dejen, da min datter ikke kan lide det, men de virker ok alligevel. Og så har jeg valgt at trille dem i granatæblekrymmel/ananaskrymmel fra urtekram og en nøddeblanding
som jeg hakkede og så er der også nogle af dem som er trillet i kokosmel .. Håber i evt kan se billedet som jeg prøver at vedhæfte..
Hejsa.
Der er desværre intet billede, men du er velkommen til at dele det på min Facebook side (gerne privat, hvis du synes).
Hvor er jeg glad for at høre dette! Det lyder lækkert. UHM!
Mange tak for feedback.
Kærligst
Karina