Dette er min blogs indlæg nummer 200. Wow! Jeg startede i slutningen af 2011 med min første lille Madgudinden-blog, med kun få opskrifter på. Siden da har jeg lavet om på mit logo, fået et bedre kamera, skrevet en kogebog og 4 e-bøger. Hold da helt op! Når ånden tager over, så sker der ting og sager!
Dette vil jeg fejre med 2 luftige og dejlige cupcakes. En med kanel og en med kakao.
Disse cupcakes er glutenfri og uden FiberHUSK/HUSK. De er til gengæld med guarkernemel, som jeg synes giver en kage, som minder meget om almindelige hvede-cupcakes.
Der er æg i disse cupcakes, men de kan undværes.
Den originale opskrift stammer fra min zoneterapeut, som ønskede en glutenfri version af sine cupcakes. Her kommer den så.
Chokolade eller kanel cupcakes
Glutenfri, mælkefri, kan være ægfri
10-12 cupcakes
Ingredienser
125 gram rismel, boghvedemel eller hirsemel
½ tsk. natron
1 tsk. vaniljepulver
5 g guarkernemel
30 gram kakao eller 4 tsk. kanel
60 gram agavesirup, 80 gram Sukrin eller 40 gram Sukrin+
50 gram smeltet kokosolie
2 ¾ dl vegetabilsk mælk (obs. boghvedemel suger mindre væske, så start med 2 dl)
1 spsk. citronsaft
1 spsk. æbleeddike
½ æg (kan udelades)
Til chokolade cupcakes tilsættes 50 gram hakket chokolade
Sådan gør du:
Sæt ovnen på 180 grader. Bland rismel, natron, guarkernemel, vaniljepulver og kakao/kanel sammen i en skål. Bland vegetabilsk mælk, citronsaft og æbleeddike sammen i en skål. Rør agavesirup, smeltet kokosolie, den syrnede væske og æg i skålen med mel. Rør det hele godt sammen.
Vend eventuelt den hakkede chokolade i.
Fyld dejen i cupcakeforme, og husk at de hæver en del.
Bag dem ved 180 grader i 30-35 minutter. Når en kniv eller strikkepind kan stikkes i en cupcake og komme ud ren, er cupcaken færdig.
Toppingforslag
Kakao/kaffeglasur
Ingredienser
25 gram kokosolie
60 gram agavesirup, palmesukkersirup* eller 100 gram Sukrin melis
1 tsk. vaniljepulver
½ spsk. kakaopulver
2 spsk. friskbrygget kaffe
Sådan gør du:
Pisk alle ingredienserne sammen i en kasserolle under svag varme, til glasuren er sammenhængende og glasuragtigt. Hæld glasuren på cupcakes, når de er kølet lidt af.
*Palmesukkersirup
1 dl kokospalmesukker
½ dl vand
Smeltes sammen i en gryde på svag varme, til sirupslignende konsistens.
Chokolade eller kanel topping
Ingredienser
4 spsk. majsstivelse
2 ½ dl vand, rismælk, mandelmælk eller anden sød vegetabilsk ’mælk’
½ dl agavesirup eller honning
½ tsk. vaniljepulver
1 ½ dl kokosolie – gerne med smag eller halvt af hver
1 tsk. kanel eller 2-3 tsk. kakaopulver
Sådan gør du:
Rør først majsstivelse, agavesirup, vaniljepulver og vand/’mælk’ sammen i en kasserolle og kog det op. Rør i det hele tiden. Når det begynder at blive tykt, skrues ned for varmen og der røres, til det bliver en tyk creme. Cremen må ikke smage melet. Den skal være jævn og glat. Hæld cremen op i en lille skål, og sæt skålen i fryseren en halv times tid, til cremen er kold. Dette er meget vigtigt, da kokosolien vil smelte, hvis cremen er for varm.
I en skål piskes kokosolie sammen med den nu kolde creme og piskes op til skum. Smag til med kanel eller kakaopulver.
Skummet kan bruges med det samme, men bliver ekstra fast ved køleskabstemperatur.
Smør skummet ud på cupcakes, når de er kolde.
Eller en af disse glasurer.
Velbekomme!
guarkernemel hvad er det og hvor købes det?
Glæder mig til at prøve den.
Paprika
Hej Paprika
Guarkernemel er med til at holde glutenfrie brød, boller og kager sammen. Lidt ligesom FiberHUSK og HUSK.
Link her: http://www.helsam.dk/templates/product.asp?ProductGuid=4798&GroupGuid=2503010
Muligvis kan FiberHUSK eller HUSK bruges. Jeg har ikke prøvet det. Start evt. med 5 gram HUSK.
Og muligvis kan guarkernemel helt udlades, men det gør kagerne mere porøse.
Kærligst
Karina
Johannesbrødkernemel kan bruges i stedet, hvis man ikke kan få guarkernemel: http://www.helsam.dk/templates/product.asp?ProductGuid=5692&GroupGuid=203010
(Så lige at guarkernemel pt. er udsolgt fra Helsam…)
Hej Karina
Kan jeg bruge arrowrootmel istedet for guarkernemel?
Hejsa
Arrowroot klistrer lidt, så det kunne man måske godt. Jeg har ikke prøvet det selv, og jeg tror at der skal 3 gange så meget i, da guarkernemel suger meget.
5 gram HUSK/Skallin/loppefrøskaller/FiberHUSK kan muligvis bruges i stedet.
Tak for svar Karina. Jeg blandede arrowrrot og FiberHusk sammen – det smager fint. Tak for en god opskrift 🙂
Hilsen Marisa
Ps. tak for en super fed bog du har lavet 🙂 Gode billeder og opskrifter 🙂
TUSIND TAK! Det er jeg virkelig glad for at høre 🙂
Og fint at opskriften virkede med arrowroot og FiberHUSK. YAY!
Kærligst
Karina