Der findes rigtig mange opskrifter på glutenfri hveder. Mange af opskrifterne er baseret på en glutenfri melblanding, som indeholder mærkelige ingredienser; methylcellulose, hydroxy-methylcellulose, hvedestivelse, E-numre med flere. Derfor besluttede jeg mig for at lave min egen melblanding, som kunne bruges til brød og boller. Bollerne jeg fik lavet i dag, blev rigtig gode, og melblandingen var god hertil, men jeg er dog ikke færdig med at finde den ultimative hjemmelavede melblanding.
Udover de glutenfri hveder vil jeg lige dele en fantastisk chokoladesmørepålægsopskrift. Jeg holdt foredrag for de snart nyuddannede helsevejledere på Hindsgavl slot et par weekender siden. Om morgenen ved morgenmaden stod der et glas chokoladesmørepålæg, som mange af de søde kursister var helt vilde med. Vi fik lov til at få opskriften og jeg vidste med det samme, at jeg ville lave denne mælke- og flødefyldte chokoladebombe til en reel mælkefri chokoladecreme. Se opskriften længere nede. MUMS!
Glutenfri ”hveder”
12 stk.
Ingredienser
4 dl vegetabilsk mælk
1 dl kogende vand
1 æg (muligvis kan en af disse ægerstatninger bruges)
1 ½ tsk. salt
3 spsk. kokospalmesukker, honning eller ahornsirup eller 1 ½ spsk. agavesirup
3 tsk. stødt kardemomme
25 gram blød kokosolie eller 20 gram smagsneutral olivenolie
150 g rismel eller boghvedemel
150 g hirsemel
200 g fint rismel
200 g kartoffelstivelse eller tapiokastivelse**
2 tsk. FiberHUSK
2 tsk. tørgær
Sådan gør du:
Vand, vegetabilsk mælk, æg, salt, kokospalmesukker, kardemomme, kokosolie, tørgær og FiberHUSK blandes sammen i en skål. De 4 typer mel blandes sammen i en anden skål. Hæld halvdelen af melet sammen med væsken, og bland godt. Hæld mere mel i, til konsistensen på dejen er smidig, let klistret, samt let at arbejde med, men ikke tør eller alt for fast (der skal bruges ca. 650 gram mel). Ælt gerne dejen i 5 minutter i hænderne eller på maskine. Hæld mere mel i, til konsistensen på dejen er smidig og let at arbejde med. Ælt gerne dejen i 5 minutter i hænderne eller på maskine. Hvis dejen virker meget klistret, tilsættes lidt mere rismel, men det glutenfrie mel suger væske under hævning. Lad dejen hæve i 30 minutter et lunt sted med film over skålen.
Bollerne smager godt som de er, men de kan også skæres over og ristes på en brødrister eller blive sprøde i ovnen i 6-8 minutter ved 200 grader.
* Fint rismel er ikke det samme som rismel lavet på brune ris. Fint rismel er lavet af polerede ris. Det klistrer lidt bedre sammen på dej, men den grovere rismel kan bruges. Vær dog opmærksom på, at der skal knap så meget mel i dejen, da grovere rismel suger mere væske og samtidig bliver dejen meget tung. Eventuelt kan ½ spsk. FiberHUSK tilsættes. Fint rismel kan købes i asiatiske butikker eller tyrkiske grønthandlere.
** Tapiokamel kan købes i asiatiske butikker, eller hos tyrkiske grønthandlere med asiatiske varer.
Himmelsk chokoladesmørepålæg
Ca. 2 ½ dl – Helt uden nødder, hvede, mælk eller gluten
Ingredienser
1 dl kokoscreme fra toppen af en dåse kokosmælk (Blue Dragons, Coops, Irmas eller Thai Kitchens økologiske kokosmælk fungerer!)
½ dl kokosvæske (det tynde lag i bunden fra en af ovenstående kokosmælk)
30 gram kokospalmesukker, ahornsirup eller 15 gram agavesirup
–
150 gram 55 % chokolade uden mælk (for en mildere chokoladesmag bruges 2 plader Ombar chokolade med kokosmælk samt 80 gram mørk chokolade)
–
40 gram kokosolie – gerne med smag
Lidt salt (skal med!)
Sådan gør du:
Smelt kokoscreme, kokosvæske og kokospalmesukker sammen i en gryde, til det er fuldstændigt opløst på middel varme. Tag gryden af varmen og smelt chokoladen i den gyldne creme. Rør det hele sammen med kokosolie og lidt salt. Hæld chokoladecremen på et glas med låg, og sæt det i køleskabet. Når cremen er fast, er den klar til brug.
Hej Karina, Jeg har endnu ikke prøvet at lave disse boller, men jeg tænkte på om man kan bruge frisk gær i stedet for tørgæren som du anviser i opskriften? Og i så fald hvor meget skal man så bruge?
Hej Grith
Du kan altid lave boller med almindeligt gær i stedet for tørgær. Jeg bruger kun tørgær fordi jeg sjældent bager med gær, og ikke kan have en pakke frisk gær i køleskabet, før den bliver for gammel.
1 pose tørgær svarer til 1 pakke gær.
I denne opskrift skal du bruge ca. 25 gram gær.
Skriv endelig igen, hvis der er spørgsmål
Kærligst
Karina
Hej Karina. Hvilken chokolade bruger du til chokoladesmørepålægget? 75 % eller? Har nemlig svært ved at finde en mørk chokolade som ikke “indeholder spor af mælk” og det plejer jeg at bruge, men det kunne være at du kendte et alm mærke som ikke indeholder spor 🙂
Mvh Lene
Hej Lene
Hvis du skal være fuldstændig sikker på, ikke at få spor af mælk i chokoladen, skal du selv lave den eller købe RAW chokolade fra The Raw Chocolate Company eller Ombar (findes på Helsam.sk eller helsebutikker).
I England (og Sverige) findes en chokolade, som hedder Plamil. Den er helt uden mælk. Men kan ikke fås i DK.
Free Choko er også uden mælk (men der står kan indeholde spor af, fordi deres fabrikation tager store hensyn til at chokoladen skal være mælkefri, men man kan aldrig være helt sikker, selvom produktion med mælk findes i den anden enden af produktionen). Fås også via Helsam eller helsebutikker. Alt afhængigt af hvor meget du reagerer på spor af mælk, så kan Seed & Bean og Green & Blacks chokolade også være at foretrække. De skriver i hvert fald at chokoladen er vegansk på pakken, så det burde holde. – fås også via Helsam eller helsebutikker.
Ombar har en lys chokolade, der er raw og mælkefri, som der er et link til i opskriften. Den smager skønt og man er helt sikker på at den er uden mælk. The Raw Chocolate Company har en Vanoffe raw chokolade, som er ligesom hvid chokolade. Den smager også dejligt.
Vivani kan indeholde spor af mælk. De har fået nye barer med rispulver som også er veganske – men igen de KAN indeholde mælk – fordi de gerne vil sikre sig at køberne ved at barerne bliver fremstillet på samme fabrik som de andre barer.
I opskriften bruger jeg en 55% chokolade – eller man kan bruge en 70% samt en lys chokolade af dem jeg nævner herover – men du kan også lave chokoladen selv. Kender du min bog “Mælkefri Chokolade”?
Jeg håber, at det gav dig nogle muligheder.
Kærligst Karina
Kære Karina
Nu har jeg lavet disse hveder. De smager super godt lige når de er lavet, men senere bliver tørre og smuldre. Hvad gør jeg galt? Bruger fint rismel samt kartoffel mel.
Mvh. Marisa
Kære Marisa
Når man laver glutenfri brød med kartoffel- eller majsstivelse, vil brødet blive tørt og smuldre lettere, end hvis det udelades. Men hvis du udelader det, skal der noget andet let mel til.
Det hjælper når du rister bollerne eller varmer dem igen, ikk'?
Når stivelse opvarmes, bliver det blødt og elastisk og giver en super dejlig krumme, men når stivelsen køler af, bliver det tørt og “smuldrende” og så skal det varmes igen, før det bliver bøjeligt.
Håber det gav svar på dit spørgsmål. Jeg er glad for, at du kan lide hvederne.
Kærligst Karina
Tak for svar 🙂 nej de var kun gode, lige da de var bagt. Men som du nævner med stivelsen er det jo nok det. Næste gang må de bare spises med det samme 🙂 for de smagte godt 🙂
Dejligt at høre – ja, det er jo nok det. jeg skar dem over i halve og ristede dem på brødrister – så gode som nye…