Vores ovn er gået i stykker…! Ja, suk, så jeg kan ikke lave mit glutenfrie brødeller rugbrød. Det er også en gammel ovn. Det er en Siemens ovn, der er så gammel, at jeg ikke en gang kan finde et billede af den. Den er godt brugt og nu er ovnen altså død. Heldigvis virker komfuret, så jeg kan stadig lave varm mad på pande eller i gryde.

Jeg har længe ønsket mig en ny ovn, så egentlig er jeg ikke vildt ked af, at den er gået i stykker, men det er ærgerligt, når man så ikke kan lave brød eller mad i ovnen.

Men hvad gør man så? Det er ikke fordi, at jeg ikke kan undvære brød en hel uge. Det har jeg gjort så mange gange før, at det intet problem er for mig. Men jeg bliver altid lidt stædig, når noget ikke virker. Hvordan kan man så lave brød? Hvordan kan man ellers gøre?

Så kom jeg i tanke om blinis og naan-brød.

Blinis er små pandekager, som jo egentlig kunne laves tykkere og bruges som små pandebrød?

Naan er indiske fladbrød, der bages på en varm pande.


Faste, sprøde og saftige Naan-brød

Glutenfri og æggefri – for candidavenlig version, brug bagepulver

4 naan-brød

Ingredienser

100 gram rismel

100 gram quinoamel eller hirsemel

1 tsk. bagepulver eller ½ pose tørgær*

1 tsk. salt

1 tsk. sesamfrø**

1 tsk. nigellafrø (Jomfru i det grønne) – kan udelades

1 tsk. spidskommen – gerne knust

1 tsk. FiberHUSK eller 2 tsk. HUSK/loppefrøskaller

2 dl lunkent vand

1 spsk. citronsaft eller limesaft

1 spsk. smeltet kokosolie

Kokosolie til stegning

Ekstra rismel til udrulning

Sådan gør du:
Bland rismel, quinoamel, bagepulver/tørgær, salt, sesamfrø, nigellafrø, spidskommen og FiberHUSK sammen i en skål.

Bland vand, citronsaft og kokosolie sammen, og rør det i de tørre ingredienser.

Ælt dejen sammen med hænderne, indtil dejen hænger sammen. Dette kan godt tage 5 minutter. Dejen skal virke klistret.

 

 

 

Bruges bagepulver, skal dejen stå i 10 minutter før den bruges.

Bruges tørgær, skal dejen hæve i 1 time.

Sæt en pandekagepande eller slip-let pande på mellem varme på komfuret.

Drys rismel på bordet og hæld dejen ud derpå. Ælt dejen igennem igen, og drys med lidt mere mel, så dejen ikke klistrer så meget.

Del dejen i 4 stykker. Form hvert stykke til en dråbeform (Inderne siger ”som en tåredråbe”), og rul dejen ud til ½-1 cm.

 

Hæld lidt olie på panden, og steg/bag hvert brød i ca. 3 minutter på hver side. Pas på, de ikke bliver sorte.

 

Hold naan-brødene varme i et viskestykke, mens resten laves.

Spis naan-brødene, som de er, eller brug dem til morgenmad, til frokost, til aftensmad, som pizzabunde (lav dejen, og rul den ud som en pizza. Bag pizzabunden, inden fyldet kommes på) eller blot som mellemmåltid.

Tips:

*Ved brug af almindeligt gær, bruges ¼ pakke frisk gær (12,5 gram). Rør gæren sammen med det lunkne vand. Lad dejen hæve som under tørgær.

**Prøv også at bruge groft kokosmel eller mandelflager i stedet for sesamfrø og nigellafrø.

Disse små pandebrød er enormt lette at lave. Dejen tager ingen tid at røre sammen og skal ikke stå inden den bruges.

Disse pandebrød smager sødt, men kan gøres mindre søde og mere brødagtige ved at tilsætte en anden melsort eller udelade kardemomme og vanilje**.

Små pandebrød (ala tykke blinis)

Glutenfri

Jo tykkere dejen er, jo tykkere pandebrød får man.

8-12 stk. afhængigt af tykkelse

Ingredienser

1 dl rismel*

½-1 dl hirsemel*

1 tsk. bagepulver

¼ tsk. salt

1 tsk. kardemomme (kan udelades)

½ tsk. vaniljepulver (kan udelades)

2 store æg

1 moden banan eller 1 dl æblemos (pureret frugt som dadler, svesker eller figner kan også bruges – så bliver pandebrødene meget søde)

1 spsk. smeltet kokosolie

Kokosolie til stegning

Sådan gør du:

Sæt en pandekagepande eller slip-let pande på mellem varme på komfuret.

Bland rismel, hirsemel, bagepulver, salt, kardemomme og vaniljepulver i en skål.

Blend æg og banan/æblemos sammen i en blender. Hæld æggemassen i melet og tilsæt kokosolie.

Bland det rundt. Hvis dejen virker meget tynd, tilsættes ekstra hirsemel.

Smelt kokosolie på panden. Brug en ske til at sætte dejklatter på panden. Vend dejen efter 1-3 minutter, når det kan lade sig gøre. Dejen må stadig gerne være flydende i toppen, inden den vendes. Pandebrødet er klart, når det er hævet og gennembagt – ca. 1-2 minutter på den anden side. Pas på at pandebrødene ikke bliver sorte.

 

 

Pandebrødene smager skønt, som de er, eller serveres med honning, syltetøj eller chokoladesmørepålæg.

Tips:

*Hirsemel og rismel kan erstattes af majsmel, boghvedemel, quinoamel eller amarantmel. **Quinoamel, amarantmel og boghvedemel er knap så søde melsorter og kan bruges, hvis man ønsker et mindre sødt pandebrød. Udelad også vaniljepulver og kardemomme. Tilsæt eventuelt 1 spsk. sesamfrø og lidt ekstra salt.

(Opskriften på Pandebrød er inspireret af Glutenfri pandebrød fra Glutenfri Start)

Velbekomme!