Min far serverede rosinboller med hvedemel for familien i søndags, da vi havde været på Gøngemarked i Lundby. Jeg er ikke helt fan af hvede, og bruger det meget sjældent selv. Derfor tænkte jeg på, at lave mine egne rosinboller, der både var glutenfri og mælkefri, når jeg kom hjem.
Opskriften her er lavet med fedtreduceret mandelmel og sesammel. Derfor er disse rosinboller også LCHF og Palæo. Læs mere om meltyperne her.
Jeg har også valgt at vedlægge en opskrift på solsikkesmør, som er nemt og billigt at lave selv. Se nederst.
Glutenfri rosinboller
Mælkefri, LCHF, glutenfri og sukkerfri
10-12 boller
Ingredienser
55 gram fedtreduceret sesammel
45 gram fedtreduceret mandelmel
1 tsk. salt
2 tsk. bagepulver
3 ½ spsk. FiberHUSK eller 7 spsk. HUSK/loppefrøskaller (i alt 35 gram)
2 spsk. Sukrin, kokospalmesukker eller agavesirup
1 dl rosiner (eller hakket chokolade)
½ dl kakaonibs (kan udelades)
½ tsk. vaniljepulver
25 gram chiafrø eller 50 gram sesamfrø
–
40 gram smeltet kokosolie
3-3½ dl væske – fx havremælk, rismælk eller bare vand
2 æg
Sådan gør du:
Sæt ovnen til 200 grader.
Bland først sesammel, mandelmel, salt, bagepulver, FiberHUSK, Sukrin, rosiner, kakaonibs, chiafrø og vaniljepulver i en skål. Tilsæt herefter smeltet kokosolie, 3 dl væske og æg.
Dejen skal være tyk, men let at røre sammen. Tilsæt eventuelt ekstra væske.
Bag bollerne i 30-40 minutter ved 200 grader.
Lad bollerne køle af, inden de skæres i halve.
Bollerne holder sig fint ude i et par dage, men de har bedst af at være i køleskabet og derefter varmes på brødristeren.
Bollerne kan fryses ned.
Servér bollerne med solsikke-chokolade-smørepålæg eller solsikkesmør.
Solsikkesmør
Ingredienser
4 dl solsikkekerner
4 spsk. kokosolie
Sådan gør du:
Kværn solsikkekernerne i en blender eller minihakker, til de bliver til solsikkemel. Tilsæt kokosolien. Blend, til blandingen bliver til solsikkesmør.
Brug solsikkesmørret som smør eller i stedet for fx cashewsmør eller peanutbutter.
Et godt råd – bruges solsikkekernesmørret i en opskrift i stedet for fx cashewsmør, mandelsmør eller peanutbutter OG der bruges natron i opskriften, skal man ikke blive bange, hvis kagerne bliver mørkegrønne. Det er en naturlig kemisk reaktion mellem solsikkekerner og natron, når disse bages sammen. Lidt citronsaft kan tilsættes dejen, så den kemiske reaktion sker langsommere eller måske slet ikke.
Solsikke-chokolade-smørepålæg
Ingredienser
Halvdelen af solsikkesmørret (se herover)
4 spsk. kakaopulver ellercarobpulver
Lidt salt
Steviadråber, Kokospalmesukker, agavesirup, Birkesød eller Sukrin
Sådan gør du:
Hæld halvdelen af solsikkesmørret i en skål, og rør kakao i. Smag til med salt og sødemiddel.
Spis det på havregryn, på brød eller som topping på kage.
Smørepålægget kan holde sig i 7-10 dage på køl.
Tips: Birkesød og Sukrin vil knase. Blend eventuelt solsikkesmørret med kakao og Sukrin, for at undgå den lette knasen.
- 55 gram fedtreduceret sesammel
- 45 gram fedtreduceret mandelmel
- 1 tsk. salt
- 2 tsk. bagepulver
- 3 ½ spsk. FiberHUSK eller 7 spsk. HUSK/loppefrøskaller (i alt 35 gram)
- 2 spsk. Sukrin, kokospalmesukker eller agavesirup
- 1 dl rosiner (eller hakket chokolade)
- ½ dl kakaonibs (kan udelades)
- ½ tsk. vaniljepulver
- 25 gram chiafrø eller 50 gram sesamfrø
- -
- 40 gram smeltet kokosolie
- 3-3½ dl væske – fx havremælk, rismælk eller bare vand
- 2 æg
- Sæt ovnen til 200 grader.
- Bland først sesammel, mandelmel, salt, bagepulver, FiberHUSK, Sukrin, rosiner, kakaonibs, chiafrø og vaniljepulver i en skål. Tilsæt herefter smeltet kokosolie, 3 dl væske og æg.
- Dejen skal være tyk, men let at røre sammen. Tilsæt eventuelt ekstra væske.
- Lad dejen stå i 5 minutter, og sæt derefter 10-12 boller på en bageplade med bagepapir.
- Bag bollerne i 30-40 minutter ved 200 grader.
- Lad bollerne køle af, inden de skæres i halve.
- Bollerne holder sig fint ude i et par dage, men de har bedst af at være i køleskabet og derefter varmes på brødristeren.
- Bollerne kan fryses ned.
- Servér bollerne med solsikke-chokolade-smørepålæg eller solsikkesmør.
Velbekomme!
Det ser lækkert ud. Jeg er vild med ristede solsikkekerner, så tror da lige jeg skal prøve at lave en smør med dem.
Kh.
Anne-Marie
Kære Anne-Marie
Dét lyder lækkert!
Kærligst
Karina
De her boller er bare så lækre. Har dog kun prøvet dem med chokolade, fordi jeg er chocoholic.😉
Nam nam – de er virkelig lækre med chokolade også 😀
Tak <3
Hej igen, nu har jeg prøvet dem med rosiner også og de smager også rigtig godt. Er ellers ikke så meget for rosiner i boller, men kan godt lide dem i den her opskrift. Jeg tænkte på om du havde prøvet, at lave dem uden hverken chokolade eller rosiner ? Mangler lidt nogle neutrale boller også. Eller måske man kunne tilsætte gulerødder i stedet for ? Det er jo nogle lidt dyre mel, der skal bruges her, så det kunne være meget rart at høre om du har erfaringer med det. Mvh Mette
Hej igen 🙂
Du kan sagtens undvære rosiner eller chokolade eller kakaonibs eller kerner i denne opskrift. Det eneste som du skal have med, er chiafrøene, da de også er med til at gøre bollerne saftige og faste.
Hvis du tilsætter gulerødder, må du gerne holde lidt igen med væsken, da gulerødder indeholder lidt vand, som kan gøre bollerne klæg. Jeg har dog ikke prøvet med gulerødder i denne opskrift før, men det er en rigtig god ide!
Hav en dejlig dag
Kærligst
Karina
Hej igen, er stadig helt vild med de her boller, laver dem meget tit. Kom til at tænke på, om man kunne lave dem veganske? Har prøvet at undlade æg, det gik ikke. Er bekendt med diverse ægge erstatninger, men ved ikke hvilken der ville passe hertil. Har du et forslag ? Mvh Mette
Hej Mette
Har du prøvet med kikærtevand i stedet for æg?
3 spsk kikærtevand = 1 æg.
Eller også hørfrøslim.
Det er nok de to erstatninger jeg tænker vil virke bedst.
Kærligst Karina