I butikken, hvor jeg arbejder, har vi fået et gratis hæfte fra ’Ministeriet for Fødevarer, landbrug og Fiskeri’, som hedder ”Fri for mælk og gluten”. I hæftet er der en opskrift på glutenfri lasagne med lasagneplader. Jeg lavede lasagnepladerne, men tilsatte ekstra æg og brugte FiberHUSK i stedet for loppefrøskaller, som der stod i opskriften. Mens jeg stod og rullede dejen ud, tænkte jeg på, om jeg måske kunne lave frisk pasta/tagliatelle af dejen og også en æggefri version. Det blev så prøvet af i går, hvor den æggefri pasta-opskrift var på basis af min glutenfri ”Majstortillas” opskrift. Og det virkede! Min kæreste stod i køkkenet, mens den æggefri pasta blev taget op og lagt på en tallerken. Jeg hoppede af glæde. Han spiste pastaen med velbehag, inden jeg nåede at tage en bid.

Scroll ned for glutenfri pasta med/uden æg og lasagneplader.

Glutenfri pasta med æg

Glutenfri og mælkefri

Til 4 personer

Ingredienser

2 dl majsmel (ca. 120 gram)

2 dl rismel (ca. 130 gram)

½ spsk. FiberHUSK

½ tsk. salt

2 små æg eller 1 stort æg

1-1 ¼ dl vand

Til udrulning: Majsstivelse/Maizena

Sådan gør du:

Sæt en gryde over med 1 liter vand. Drys med en anelse salt og 1 tsk. olivenolie, så pastaerne ikke hænger sammen.

Bland majsmel, rismel, FiberHUSK og salt i en skål. Ælt ægget ind i melet, til dejen er grynet. Tilsæt vandet lidt efter lidt, så dejen samles, og ælt dejen grundigt igennem med hænderne, til den er glat. Lad dejen stå i 5 minutter.

 

 

Del dejen i to, og rul dejen ud til en lang ’pølse’. Del hver ’pølse’ i 2.

Drys et stykke bagepapir med lidt majsstivelse og rul dejen så tyndt ud som muligt. Drys med mere majsstivelse, hvis det bliver nødvendigt.

 

Afhængigt af størrelsen på gryden med vand i, laves først halvdelen af pastaerne, som koges i 1-3 minutter. Hvis pastaerne koger for længe, bliver de for møre, helt ligesom almindelig frisk pasta.

Bring vandet til kogepunktet. Kogetiden for pastaen regnes fra når vandet koger.

Tjek om pastaen er færdig, ved at tage et stykke op og bide i det. Hvis det er dejagtigt, er pastaen ikke færdig. Når pastaen er al dente – dvs. at den er mør, men stadig har bid  skylles den hurtigt under koldt vand. Hæld herefter lidt olivenolie over, så pastaen ikke hænger sammen.

Glutenfri pasta uden æg

Æggefri, glutenfri, mælkefri, vegansk, vegetarisk

Til 4 personer

Ingredienser

250 gram fint majsmel

100 gram rismel

½ tsk. salt

2 tsk. FiberHUSK (ved fastere pasta, ½ tsk. FiberHUSK mere)

2 spsk. blød kokosolie

3 dl vand

Til udrulning: Majsstivelse/Maizena

Sådan gør du:

Sæt en gryde over med 1 liter vand. Drys med en anelse salt og 1 tsk. olivenolie, så pastaerne ikke hænger sammen.

Bland majsmel, rismel, FiberHUSK og salt i en skål. Ælt kokosolien ind i melet, til dejen er grynet. Tilsæt vandet lidt efter lidt, så dejen samles, og ælt dejen grundigt igennem med hænderne, til den er glat. Lad dejen stå i 5 minutter.

Del dejen i to, og rul dejen ud til en lang ’pølse’. Del hver ’pølse’ i 2.

Drys et stykke bagepapir med lidt majsstivelse og rul dejen så tyndt ud som muligt. Drys med mere majsstivelse, hvis det bliver nødvendigt.

 

 

Afhængigt af størrelsen på gryden, laves først halvdelen af pastaerne, som koges i 1-3 minutter. Hvis pastaerne koger for længe, bliver de for møre, helt ligesom almindelig frisk pasta.

Bring vandet til kogepunktet. Kogetiden for pastaen regnes fra når vandet koger.

 

Tjek om pastaen er færdig, ved at tage et stykke op og bide i det. Hvis det er dejagtigt, er pastaen ikke færdig. Når pastaen er al dente – dvs. at den er mør, men stadig har bid  skylles den hurtigt under koldt vand. Hæld herefter lidt olivenolie over, så pastaen ikke hænger sammen.

 

Glutenfri lasagneplader

Begge ovenstående opskrifter kan bruges til 8 store lasagneplader.

Gør sådan her, når du har lavet dejen:

Del dejen i to, og rul dejen ud til en lang ’pølse’. Del hver af ’pølserne’ i 4 dele.

Drys et stykke bagepapir med lidt majsstivelse og rul lasagnepladerne tyndt ud. Drys med mere majsstivelse, hvis det bliver nødvendigt.

Læg lasagnepladerne lagvis i lasagnen, inden den bages i ovnen.

Tips:

Jeg vil tro, at rismel og majsmel kan skiftes ud med hhv. boghvedemel og hirsemel. Majsmelet gør pastaen gullig og får den til at ligne rigtig pasta.

Majsstivelse/Maizena kan skiftes ud med kartoffelmel, rismel, majsmel, hirsemel, boghvedemel eller tapiokamel.

Velbekomme!