I butikken, hvor jeg arbejder, har vi fået et gratis hæfte fra ’Ministeriet for Fødevarer, landbrug og Fiskeri’, som hedder ”Fri for mælk og gluten”. I hæftet er der en opskrift på glutenfri lasagne med lasagneplader. Jeg lavede lasagnepladerne, men tilsatte ekstra æg og brugte FiberHUSK i stedet for loppefrøskaller, som der stod i opskriften. Mens jeg stod og rullede dejen ud, tænkte jeg på, om jeg måske kunne lave frisk pasta/tagliatelle af dejen og også en æggefri version. Det blev så prøvet af i går, hvor den æggefri pasta-opskrift var på basis af min glutenfri ”Majstortillas” opskrift. Og det virkede! Min kæreste stod i køkkenet, mens den æggefri pasta blev taget op og lagt på en tallerken. Jeg hoppede af glæde. Han spiste pastaen med velbehag, inden jeg nåede at tage en bid.
Scroll ned for glutenfri pasta med/uden æg og lasagneplader.
Glutenfri pasta med æg
Glutenfri og mælkefri
Til 4 personer
Ingredienser
2 dl majsmel (ca. 120 gram)
2 dl rismel (ca. 130 gram)
½ spsk. FiberHUSK
½ tsk. salt
2 små æg eller 1 stort æg
1-1 ¼ dl vand
Til udrulning: Majsstivelse/Maizena
Sådan gør du:
Sæt en gryde over med 1 liter vand. Drys med en anelse salt og 1 tsk. olivenolie, så pastaerne ikke hænger sammen.
Bland majsmel, rismel, FiberHUSK og salt i en skål. Ælt ægget ind i melet, til dejen er grynet. Tilsæt vandet lidt efter lidt, så dejen samles, og ælt dejen grundigt igennem med hænderne, til den er glat. Lad dejen stå i 5 minutter.
Del dejen i to, og rul dejen ud til en lang ’pølse’. Del hver ’pølse’ i 2.
Drys et stykke bagepapir med lidt majsstivelse og rul dejen så tyndt ud som muligt. Drys med mere majsstivelse, hvis det bliver nødvendigt.
Afhængigt af størrelsen på gryden med vand i, laves først halvdelen af pastaerne, som koges i 1-3 minutter. Hvis pastaerne koger for længe, bliver de for møre, helt ligesom almindelig frisk pasta.
Bring vandet til kogepunktet. Kogetiden for pastaen regnes fra når vandet koger.
Tjek om pastaen er færdig, ved at tage et stykke op og bide i det. Hvis det er dejagtigt, er pastaen ikke færdig. Når pastaen er al dente – dvs. at den er mør, men stadig har bid – skylles den hurtigt under koldt vand. Hæld herefter lidt olivenolie over, så pastaen ikke hænger sammen.
Glutenfri pasta uden æg
Æggefri, glutenfri, mælkefri, vegansk, vegetarisk
Til 4 personer
Ingredienser
250 gram fint majsmel
100 gram rismel
½ tsk. salt
2 tsk. FiberHUSK (ved fastere pasta, ½ tsk. FiberHUSK mere)
2 spsk. blød kokosolie
3 dl vand
Til udrulning: Majsstivelse/Maizena
Sådan gør du:
Sæt en gryde over med 1 liter vand. Drys med en anelse salt og 1 tsk. olivenolie, så pastaerne ikke hænger sammen.
Bland majsmel, rismel, FiberHUSK og salt i en skål. Ælt kokosolien ind i melet, til dejen er grynet. Tilsæt vandet lidt efter lidt, så dejen samles, og ælt dejen grundigt igennem med hænderne, til den er glat. Lad dejen stå i 5 minutter.
Del dejen i to, og rul dejen ud til en lang ’pølse’. Del hver ’pølse’ i 2.
Drys et stykke bagepapir med lidt majsstivelse og rul dejen så tyndt ud som muligt. Drys med mere majsstivelse, hvis det bliver nødvendigt.
Afhængigt af størrelsen på gryden, laves først halvdelen af pastaerne, som koges i 1-3 minutter. Hvis pastaerne koger for længe, bliver de for møre, helt ligesom almindelig frisk pasta.
Bring vandet til kogepunktet. Kogetiden for pastaen regnes fra når vandet koger.
Glutenfri lasagneplader
Begge ovenstående opskrifter kan bruges til 8 store lasagneplader.
Gør sådan her, når du har lavet dejen:
Del dejen i to, og rul dejen ud til en lang ’pølse’. Del hver af ’pølserne’ i 4 dele.
Drys et stykke bagepapir med lidt majsstivelse og rul lasagnepladerne tyndt ud. Drys med mere majsstivelse, hvis det bliver nødvendigt.
Læg lasagnepladerne lagvis i lasagnen, inden den bages i ovnen.
Tips:
Jeg vil tro, at rismel og majsmel kan skiftes ud med hhv. boghvedemel og hirsemel. Majsmelet gør pastaen gullig og får den til at ligne rigtig pasta.
Majsstivelse/Maizena kan skiftes ud med kartoffelmel, rismel, majsmel, hirsemel, boghvedemel eller tapiokamel.
Velbekomme!
Kan din glutenfri pasta fryses ned? Skal det være med det samme de er lavet eller efter de har været kogt?
Hej Maria
Jeg har ikke prøvet at fryse pasta ned, så må tilstå at jeg ikke ved det. Jeg ved ikke om pastaen ændrer struktur efter nedfrysning.
Jeg har aldrig set frossen hvede pasta heller, så jeg tror det ikke.
Men det kan holde sig i køleskabet i en lukket beholder inden det koges i et par dage.
Efter kogning kan det også holde sig i et par dage i køleskabet, men det skal have varme for at blive blødt og lækkert igen.
God fornøjelse.
Skriv endelig hvis du prøver det af 🙂
Kærligst
Karina
Mega mega lækker pasta. Jeg lavede det for første gang i går og brugte det til lasagne. Uuuuum, det er den bedste lasagne jeg har fået. Frisk pasta kan bare noget. 🙂 Fedt at du har en opskrift uden æg *klap*, det er prisværdigt <3
Har du forsøgt at lave pastaen med raps olie i stedet for kokos olie? Gør det en forskel?
Hej Rikke
Tusind, tusind tak fordi du vender tilbage og synes om min opskrift. Tak for fin ros mht. æggefri opskrifter også.
Jeg har ikke prøvet at bruge anden olie, men jeg er temmelig sikker på, at du kan bruge både rapsolie og olivenolie til opskriften i stedet for kokosolie. Jeg bruger helst kokosolie, da den er både koge-, stege- og bagestabil, hvor rapsolie maks. kan tåle 55 grader og olivenolie ca. 170 grader. Kokosolie kan tåle ca. 220 grader, før den ødelægges.
Hav det dejligt
Kærligst
Karina