Denne glutenfri banankage bliver så lækker i konsistensen. Den er hverken for tung eller for tør. Den har en saftig krumme og holder sig godt flere dage udenfor køleskab.
Banankage
Mælkefri, æggefri og glutenfri. Vegansk og nøddefri.
Til en 1 liters form
Ingredienser
80-120 g kokossukker* afhængigt af bananernes sødme
100 gram rismel**
100 gram hirsemel**
2 ½ tsk. johannesbrødkernemel*** (ca. 9 gram)
1 tsk. vaniljepulver
4 tsk. bagepulver
½ plade mælkefri chokolade på 70 %****, hakket (50 gram)
Lidt salt
–
1 dl smeltet kokosolie
2 store eller 4 små modne bananer (ca. 350 gram)
Evt. 2 spsk. appelsinsaft
–
Topping: Smeltet chokolade eller en af glasurerne herfra
Sådan gør du:
Sæt ovnen på 160 grader.
Bland de tørre dele med hakket chokolade. Bland kokosolie med de mosede bananer, og rør det hele godt sammen. Tilsæt eventuelt lidt syrlighed ved appelsinsaften.
Hæld dejen i en form med bagepapir, og bag den ved 160 grader i 45-50 minutter.
Stik en kniv ned midt i kagen. Hvis der kommer dej med op, skal kagen have lidt længere tid.
Når kagen er færdig, lægges et par stykker chokolade på toppen af kagen. Lad chokoladen smelte, og fordel det. Eller prøv en af disse glasurer.
- 80-120 g kokospalmesukker afhængigt af bananernes sødme
- 100 gram rismel
- 100 gram hirsemel
- 2 ½ tsk. guarkernemel (ca. 9 gram)
- 1 tsk. vaniljepulver
- 4 tsk. bagepulver
- ½ plade mælkefri chokolade på 70 %, hakket (50 gram)
- Lidt salt
- -
- 1 dl smeltet kokosolie
- 2 store eller 4 små modne bananer (ca. 350 gram)
- Evt. 2 spsk. appelsinsaft
- -
- Topping:Smeltet chokolade eller en af glasurerne herfra
- Sæt ovnen på 160 grader.
- Bland de tørre dele med hakket chokolade. Bland kokosolie med de mosede bananer, og rør det hele godt sammen. Tilsæt eventuelt lidt syrlighed ved appelsinsaften.
- Hæld dejen i en form med bagepapir, og bag den ved 160 grader i 45-50 minutter.
- Stik en kniv ned midt i kagen. Hvis der kommer dej med op, skal kagen have lidt længere tid.
- Når kagen er færdig, lægges et par stykker chokolade på toppen af kagen. Lad chokoladen smelte, og fordel det. Eller prøv en af disse glasurer.
Tips:
*Kokospalmesukker kan erstattes af Sukrin, Sukrin Gold eller ahornsirup. Bruges agavesirup eller Sukrin+ erstattes med 40-60 gram.
** Rismel og hirsemel kan erstattes af majsmel og boghvedemel.
*** johannesbrødkernemel kan erstattes af 9 gram FiberHUSK, 9 gram HUSK eller 9 gram guarkernemel eller xanthan gum. Se teksten herunder.
**** Mælkefri chokolade? Det kommer an på hvor sart man er overfor “kan indeholde spor af…” men Vivani er et rigtig fint mærke, som i hvert fald ikke volder mig nogen problemer, selvom jeg er meget sart. Vivani kan købes i helsekostbutikker eller i Irma eller større supermarkeder. Toms har også mælkefri chokolade (stadig med kan indeholde spor af), men hvis man vil være helt sikker skal man lave det selv eller købe RAW chokolade (da disse produceres steder uden mælk overhovedet)
Tidligere forsøg med bindemidler:
På billedet, her ovenover, har jeg bagt banankagen med glutenfrit mel. I kagen, øverst til venstre, har jeg tilsat FiberHUSK. Den holdt fugtigheden i et par dage, men havde den der let knasende krumme, grundet FiberHUSK. Kagen øverst til højre er hverken med æg, FiberHUSK eller guarkernemel og blev en meget smuldrende kage. Jeg har ikke prøvet at tilsætte æg. Det ville måske holde på kagen, men jeg tror stadig, en eller anden form for bindemiddel skal i. Kagen nederst er bagt med guarkernemel. Den blev faktisk ret god, så jeg vil fremover udelukkende bruge guarkernemel eller johannesbrødkernemel til mine glutenfri opskrifter. Kagen bliver lidt mere fast, men smagen og fugtigheden bevares.
Velbekomme!
Kære med(mad)gudinde,
af hjertet tak for en lækker opskrift, dejligt at læse glutenfri+vegansk inspiration!
Jeg har desværre ikke guarkernemel på lager… Har du mon erfaringer med Johannesbrødkernemel eller agar agar?
Krammer, Helene
Kære Helene – Medgudinde 🙂
Du kan sagtens bruge johannesbrødkernemel eller xanthan gum i stedet for guarkernemel. Det er samme mål.
Og mange tusind tak!
Kærligst Karina
Hej. Ved du om guarkernemel er det samme som guargummi? Jeg har været i to helsekostforretninger, og de kendte ikke til guarkernemel, men havde guargummi, dog vidste ingen om det er det samme…
Mvh Anja
Hej Anja
Guargummi er det samme som guarkernemel 🙂
Så det kan du sagtens bruge. Ellers er der Xanthan gum eller johannesbrødkernemel, som kan bruges i stedet for guarkernemel/guargummi.
Kærligst Karina
Hej Karina
Faldt over din opskrift , tak for den 🙂 Ved du om den er fryseegnet?
Mvh, Faith
Hej Faith
Ja, du kan sagtens fryse den ned. Bare bag den med lidt ekstra vand i ovnen, når den skal varmes igen.
Kh Karina
Mange tak for svar! <3