Meget lækkert groft, glutenfrit “rugbrød”, lavet af glutenfri quinoaflager og hampemel.
Hampemel er ikke det samme som hampeproteinpulver. Hampemel har en mildere smag af hamp, med en let nøddeagtig smag. Samtidig er hampemel rigt på proteiner og fibre. Hampemel kan købes i helsekostbutikker.
Udover hampemel bruger jeg quinoaflagerog hele quinoafrø i brødet. Det giver en lækker smag, synes jeg, lidt mere struktur og et grovere brød.
For at give det glutenfrie brød en mørkere farve er der tilsat carob, som fremstilles af malede og ristede Johannesbrødsbælge. Dette kan dog udelades, men brødet bliver mere grønligt. Hvis man er på Low FODMAP udelades carobpulver.
Meltyperne kan varieres, alt efter hvad man har hjemme.
Groft, glutenfrit ”rugbrød” med hampemel
Til en form på ca. 2 liter
Ingredienser
7,5 dl lunkent vand (5 dl vand blandes med 2 ½dl kogende vand)
100 g hampemel (ikkehampeproteinpulver)
100 g rismel eller boghvedemel
75 g quinoaflager
75 g risflager eller boghvedeflager
50 g hel quinoa eller hel boghvede
50 g chiafrø eller 75 gram hørfrø
50 g græskarkerner
50 g solsikkekerner
1 spsk. fintmalede loppefrøskaller fx FiberHUSK eller 2 spsk. grove loppefrøskaller (fx HUSK) (ca. 15-20 gram)
1 ½ tsk. bagepulver*
1 ½ tsk. (6 gram) Himalaya salt eller havsalt
1 spsk. carobpulver
Evt. 2 spsk. (3 gram) pulveriseret tørret brændenælde eller grønkål (godt med kalk og kisel)
Sådan gør du:
Sæt ovnen på 175 grader.
Hæld alle tørre ingredienser sammen i en skål. Hæld vandet i, og rør det hele rundt med det samme. Lad dejen stå i 5-10 minutter, til dejen er fast.
Hæld dejen i en smurt 2-liters-brødform eller en form med bagepapir i. Med en gaffel laves små huller i overfladen på dejen.
Bag brødet i 2 timer på 175 grader. Lad brødet køle helt af, før det skæres i skiver. Opbevar brødet køligt. Kan sagtens spises direkte fra køl, men efter et par dage har det bedst af en tur på brødristeren. Kan fryses ned i skiver.
*Hvis man vil bruge gær, kan man tilsætte 2 tsk. tørgær til de tørre ingredienser i stedet for bagepulveret eller 25 gram frisk gær, som røres ud i den lune væske. Lad dejen hæve i en time, før bagning.
- Groft, glutenfrit ”rugbrød” med hampemel
- Til en form på ca. 2 liter
- Ingredienser
- 7,5 dl lunkent vand (5 dl vand blandes med 2 ½dl kogende vand)
- 100 g hampemel (ikkehampeproteinpulver)
- 100 g rismel eller boghvedemel
- 75 g quinoaflager
- 75 g risflager eller boghvedeflager
- 50 g hel quinoa eller hel boghvede
- 50 g chiafrø eller 75 gram hørfrø
- 50 g græskarkerner
- 50 g solsikkekerner
- 1 spsk. fintmalede loppefrøskaller fx FiberHUSK eller 2 spsk. grove loppefrøskaller (fx HUSK) (ca. 15-20 gram)
- 1 ½ tsk. bagepulver*
- 1 ½ tsk. (6 gram) Himalaya salt eller havsalt
- 1 spsk. carobpulver
- Evt. 2 spsk. (3 gram) pulveriseret tørret brændenælde eller grønkål (godt med kalk og kisel.
- Sæt ovnen på 175 grader.
- Hæld alle tørre ingredienser sammen i en skål. Hæld vandet i, og rør det hele rundt med det samme. Lad dejen stå i 5-10 minutter, til dejen er fast.
- Hæld dejen i en smurt 2-liters-brødform eller en form med bagepapir i. Med en gaffel laves små huller i overfladen på dejen.
- Bag brødet i 2 timer på 175 grader. Lad brødet køle helt af, før det skæres i skiver. Opbevar brødet køligt. Kan sagtens spises direkte fra køl, men efter et par dage har det bedst af en tur på brødristeren. Kan fryses ned i skiver.
Velbekomme!
Kære dig 🙂
Tusinde tak for en fantastisk blog, mad, og gode forklaringer!! Jeg har så meget glæde af dine opskrifter. Jeg dykker særligt ned i dine candidavenlige opskrifter! Jeg vil egentlig bare lige dele et tip med dig. Dit “grove, glutenfri rugbrød med hampemel” (hvor jeg bruger majsmel i stedet for hampemel), der har jeg erfaret at det færdige brød bliver mere luftigt og rugbrødsagtigt, hvis man bruger natron i stedet for bagepulver. Helt fantastisk!
De bedste hilsner Nanna
Kære Nanna
Tusind tak for din fine tilbagemelding. Det er jeg rigtig glad for. Og MANGE TAK for dit gode tip. Det vil jeg tage i betragtning næste gang. Det eneste med Natron, som jeg ikke er så glad for, er, at det farver græskarkerner ekstra grønne. Det ser ikke særligt appetitligt ud 😉
Hav en dejlig dag <3
Kærligst Karina
Hej Karina, koger du egentlig quinoaen inden den kommer i brødet? Lavede brødet med gær, hirseflager i stedet for quinoaflager, hørfrø i stedet for chia, og erstattede solsikkefrø med lidt havregryn. Det blev generelt godt, men jeg kan bare se (og mærke) at quinoaen ikke har absorberet særlig meget væde i processen, så overvejede om konsistensen kunne blive en anelse forbedret hvis quinoaen var forkogt.
Hej Søren
Tak for din besked.
Nej jeg forkoger ikke quinoaen. Den kommer i hel og suger en del væske under bagning. Jeg har ikke prøvet at koge quinoa’en først – men tænker at brødet vil blive mere klægt i så fald.
Du skal bruge dobbelt så mange hørfrø, hvis du skifter det ud i stedet for chiafrø.
Jeg håber du får et bedre resultat næste gang 🙂
Kærligst
Karina