Havre blev dyrket som kornart allerede i bronzealderen cirka 1000 år f.kr. Havre indeholder fra naturens side ikke gluten, men kan være kontamineret af hvede, rug eller byg på marken eller ved at blive valset på samme mølle som hvede. Havregryn, der er certificeret fri for gluten kan købes i helsekostbutikker og i førende supermarkeder. Gode mærker er: Lev godt – Dansk Supermarked, Aurion – Helsekostbutikker og Urtekram – helsekostbutikker og førende supermarkeder.
Havreboller eller -brød med et tvist af jul
Glutenfri og mælkefri
9-10 boller eller 1 brød
Ingredienser
4 dl koldt vand
1 dl kogende vand
3 spsk. loppefrøskaller (ca. 15 gram)
1 tsk. bagepulver
300 gram havremel (kværn hele havregryn i en blender eller køb det som mel)
100 gram finvalsede havregryn
½-1 tsk. kanel
½ tsk. kardemomme
¼ tsk. koriander
1- 1 ½ tsk. salt
Havregryn som drys
Sådan gør du:
Sæt ovnen på 200 grader.
Hæld 4 dl koldt vand sammen med 1 dl kogende vand og pisk loppefrøskallerne i. Lad blandingen stå i 5-10 minutter.
I en skål blandes bagepulver, havremel, havregryn, kanel, kardemomme, koriander og salt. Hæld den nu tyktflydende vandblanding i og rør det hele godt sammen. Det klistrer rigtig meget.
(Jeg har erfaring med at blande alle tørre ingredienser sammen, inklusiv loppefrøskaller og derefter hælde vandet i. Lad dejen stå i 10 minutter herefter).
Boller: Form 9-10 boller og rul dem i havregryn. Sæt bollerne på et stykke bagepapir og bag bollerne i 40-45 minutter ved 200 grader.
Brød: Fold dejen til en kugle på et bagepapir og drys med havregryn, eller hæld havregryn i en hævekurv, læg dejen deri og tryk dejen forsigtigt ned i kurven og vend den herefter ud på et bagepapir.
Bag brødet i 1 time og 20 minutter ved 200 grader.
Lad brød og boller køle helt af, før de skæres ud.
Tip: Med hensyn til Low FODMAP: Man må få 25 gram havregryn pr. portion, hvilket svarer til, at man gerne må spise en halv bolle til et måltid.
- 4 dl koldt vand
- 1 dl kogende vand
- 3 spsk. loppefrøskaller (ca. 15 gram)
- 1 tsk. bagepulver
- 300 gram havremel (kværn hele havregryn i en blender eller køb det som mel)
- 100 gram finvalsede havregryn
- ½-1 tsk. kanel
- ½ tsk. kardemomme
- ¼ tsk. koriander
- 1- 1 ½ tsk. salt
- Havregryn som drys
- Sæt ovnen på 200 grader.
- Hæld 4 dl koldt vand sammen med 1 dl kogende vand og pisk loppefrøskallerne i. Lad blandingen stå i 5-10 minutter.
- I en skål blandes bagepulver, havremel, havregryn, kanel, kardemomme, koriander og salt. Hæld den nu tyktflydende vandblanding i og rør det hele godt sammen. Det klistrer rigtig meget.
- (Jeg har erfaring med at blande alle tørre ingredienser sammen, inklusiv loppefrøskaller og derefter hælde vandet i. Lad dejen stå i 10 minutter herefter).
- Boller: Form 9-10 boller og rul dem i havregryn. Sæt bollerne på et stykke bagepapir og bag bollerne i 40-45 minutter ved 200 grader.
- Brød: Fold dejen til en kugle på et bagepapir og drys med havregryn, eller hæld havregryn i en hævekurv, læg dejen deri og tryk dejen forsigtigt ned i kurven og vend den herefter ud på et bagepapir.
- Bag brødet i 1 time og 20 minutter ved 200 grader.
- Lad brød og boller køle helt af, før de skæres ud.
Velbekomme!
Hej, har lige prøvet at bage havrebollerne, men de blev sten hårde udenpå og for bløde indeni. Fulgte ellers opskriften.
Kære Mette
Det er jeg ked af at høre. Hvordan har du bagt dem i ovnen? Ved varmluft eller almindelig ovn med over og undervarme?
Varmluft gør brød og boller tørre i overfladen, og ofte ubagte indeni.
Brugte du HUSK, FiberHUSK, loppefrøskaller eller fine loppefrøskaller til opskriften?
Jeg laver denne opskrift tit, så jeg ved ikke hvad det ellers kunne være.
Kærligst
Karina
Jeg brugte alm ovn med over og under varme og fine loppefrøskaller. Mvh Mette
Hej Mette
Tak for dit svar. 🙂
Hvor mange spsk. fine loppefrøskaller brugte du? For hvis det var 3 spsk. fine loppefrøskaller, kan det tænkes at dejen er blevet en del tør i overfladen.
Ellers kan jeg ikke rigtig se noget, som kunne være anderledes…
Det beklager jeg meget.
Hav en rigtig dejlig dag.
Kærligst
Karina
Hej igen, jeg brugte halvanden spsk loppefrøskaller, for jeg halverede opskriften. Måske hvis jeg nøjes med en spsk ? Nåh, det går nok. Jeg vidste ikke, at fine loppefrøskaller kunne gøre, at boller blev tørre i overfladen. Så jeg er bare en erfaring rigere. Tak for dine hurtige svar.
Hejsa
Åh, så skal du bruge 3/4 spsk. fine loppefrøskaller.
1 spsk. HUSK/Loppefrøskaller svarer til 1/2 spsk. FiberHUSK/fine loppefrøskaller. De suger meget mere. Vægten svarer til det samme. 15 gram HUSK = 15 gram FiberHUSK. 😉
Hav en dejlig dag. Jeg håber det virker for dig næste gang.
Stort kram
Karina
Hej,
Hvis man kun har den grove udgave af loppefrøskaller og ikke den fine bage version kan det bruges og i så fald, bør man bruge dobbelt antal? Jeg befinder mig nemlig i udlandet og kan kun få fat på den grove version 😊
Hej Sophie
Ja, grove loppefrøskaller er det samme som den gule, blot at de er grove. Hvis du normalt bruger 1 spsk FiberHUSK (fintmalede loppefrøskaller), skal du bruge 2 spsk grove loppefrøskaller. Vægtmæssigt er de det samme 😉
Hav en skøn dag og held og lykke med opskriften.
Kærligst
Karina
Hej Karina,
Tak for svar 🙂
Vil det så sige at jeg i din opskrift skal bruge 6 spk i stedet for 3?
Hej Sophie
Nej, det skal du ikke. I opskriften har jeg kun skrevet loppefrøskaller – hvilket svarer til de grove loppefrøskaller eller den grønne HUSK.
Hav en skøn dag.
Kærligst
Karina