Der er rigtig mange, der har spurgt mig, om jeg har lavet vaniljekranse uden gluten og mælk. Jeg har ingen rigtige glutenfri småkager på min blog foruden nogle småkager med mandler eller chokolade og nogle med chokoladestykker i, så jeg tænkte, at jeg hellere må prøve nogle opskrifter af. Jeg har været igennem en del. Smagen skal være rigtig god, smage af vaniljekranse og have et lækkert og luftigt bid, uden at småkagen går i stykker eller føles som pulver i munden. Det er ret svært, når man ikke bruger sukker eller smør/margarine.
Denne opskrift er udviklet over et par gange. Jeg har også prøvet med bagepulver, men hjortetaksalt vinder hver gang. For en æggefri løsning foreslår jeg hørfrøskum eller chiaæg.
Melblandingen, som man kan finde herunder, virker fint til dette, fordi det indeholder tapiokamel, rismel og sorghummel. En god neutral blanding.
Se film her på Instagram.
Glutenfri og mælkefri vaniljekranse
25-30 stk.
Ingredienser
65 gram ahornsirup (kokospalmesirup burde kunne bruges)
55 gram kokosolie uden smag
1 tsk. vaniljepulver
50 gram mandelmel (mandler blendet til mel i kaffekværn eller tør blender)
¼ sammenpisket æg
125 gram glutenfri melblanding (se herunder)
⅛ tsk. hjortetaksalt (giver den sprøde småkage)
Sådan gør du:
Sæt ovnen til 200 grader.
Pisk ahornsirup, kokosolie og vaniljepulver sammen i en skål. Pisk mandelmelet i. Pisk ægget i. Hæld glutenfri melblanding og hjortetaksalt i skålen og pisk, til blandingen er fast.
At lave kransene – der er 5 måder:
1) Tril lange stænger af dejen og sæt dem sammen i kranse. Brug en gaffel , og tryg kransene langs kanterne, så der dannes et mønster.
2) Brug en bollesprøjte og brug stjerneformen. Pres dejen igennem sprøjten.
3) Brug en sprøjtepose med en stjerneformet tylle og pres dejen igennem.
4) Kør kransene igennem en gammeldags kødhakker med stjerneform. Sæt dejen sammen i kranse. Dejen kan godt virke lidt svær at arbejde med på denne måde.
5) Den lette måde – tril kugler af dejen og mas kuglerne med en gaffel, så der dannes et fint mønster.
Bag kagerne i 8 minutter ved 200 grader.
Lad kagerne køle af, så bliver de sprøde, lækre og vildt luftige. De går ikke så let i stykker.
Glutenfri melblanding til kiks og småkager
5 dl sorghum mel (også kaldet durramel – kan købes via helsekostbutikker)
2 ½ dl fint rismel (man kan også bruge rismel på brune ris)
2 ½ dl kartoffelstivelse eller tapiokastivelse*
Giver ca. 610 gram glutenfri melblanding (der skal kun bruges 125 gram til vaniljekransene herover)
*Tapiokastivelse fås i thaibutikker eller grøntsagsbutikker, der har thailandske varer. Man kan godt få en økologisk tapioka i helsekostbutikker, men det er en mel, som ikke suger ligeså meget væske, så resultatet bliver ikke som ventet.
- 65 gram ahornsirup (kokospalmesirup burde kunne bruges)
- 55 gram kokosolie uden smag
- 1 tsk. vaniljepulver
- 50 gram mandelmel (mandler blendet til mel i kaffekværn eller tør blender)
- ¼ sammenpisket æg
- 125 gram glutenfri melblanding (se herunder)
- ⅛ tsk. hjortetaksalt (giver den sprøde småkage)
- Glutenfri melblanding til kiks og småkager
- 5 dl sorghum mel (også kaldet durramel - kan købes via helsekostbutikker)
- 2 ½ dl fint rismel (man kan også bruge rismel på brune ris)
- 2 ½ dl kartoffelstivelse eller tapiokastivelse*
- Giver ca. 610 gram glutenfri melblanding (der skal kun bruges 125 gram til vaniljekransene herover)
- Vaniljekranse
- Sæt ovnen til 200 grader.
- Pisk ahornsirup, kokosolie og vaniljepulver sammen i en skål. Pisk mandelmelet i. Pisk ægget i. Hæld glutenfri melblanding og hjortetaksalt i skålen og pisk, til blandingen er fast.
- At lave kransene – der er 5 måder:
- ) Tril lange stænger af dejen og sæt dem sammen i kranse. Brug en gaffel , og tryg kransene langs kanterne, så der dannes et mønster.
- ) Brug en bollesprøjte og brug stjerneformen. Pres dejen igennem sprøjten.
- ) Brug en sprøjtepose med en stjerneformet tylle og pres dejen igennem.
- ) Kør kransene igennem en gammeldags kødhakker med stjerneform. Sæt dejen sammen i kranse. Dejen kan godt virke lidt svær at arbejde med på denne måde.
- ) Den lette måde – tril kugler af dejen og mas kuglerne med en gaffel, så der dannes et fint mønster.
- Bag kagerne i 8 minutter ved 200 grader.
- Lad kagerne køle af, så bliver de sprøde, lækre og vildt luftige. De går ikke så let i stykker.
Velbekomme!
Lige en opskrift for mig, der ikke er god til gluten eller mælk:-)
Ønsker dig et rigtig godt nytår, de lover 2016 bliver et lykkens år 🙂
Kære Maria
Tusind tak. jeg håber, at de blev gode 🙂
Og godt nytår til dig også.
Kærligst Karina