På min Instagramkanal lægger jeg ofte billeder af mad, som jeg laver nu og her og som jeg endnu ikke har lagt ud på min hjemmeside. Dette kernefrie rugbrød var et af billederne, hvor opskriften blev efterspurgt. Så her kommer den:
Rugbrødet kan også syrnes, hvis det skal have mere syrnet smag.
”Rugbrød” uden kerner
Glutenfrit, mælkefrit, nøddefrit, æggefrit
Til en 1-liters-form
Ingredienser
6 ½ dl lunkent vand (5 dl vand blandet med 1 ½ dl kogende vand)
1 ½ spsk. fintmalede loppefrøskaller (15 g)
100 g quinoaflager, hirseflager eller risflager
120 g hirseflager eller risflager
65 g quinoamel
50 g malede hørfrø eller 25 g malede chiafrø
50 g hirsemel
50 g fuldkornsrismel
15 g carob
1 tsk. bagepulver
1 tsk. havsalt
½ spsk. knust spidskommen (kan udelades)
1 tsk. knust fennikel (kan udelades)
1 tsk. knust anis (kan udelades)
Evt. ved syrning natten over tilsættes 2 kapsler mælkesyrebakterier (fx Udo’s choice eller Lactiplus)
Sådan gør du:
Gør vandet klar. Rør resten af ingredienserne sammen i en skål. Hæld vandet i, og rør det hele sammen med en ske.
Lad dejen stå i 5-10 minutter, til den er samlet. Hæld dejen i en smurt 1-liters rugbrødsform.
For at syrne brødet åbnes kapsler med mælkesyrebakterier og tilsættes dejen, inden vandet hældes i. Hæld dejen i formen, fold en plasticpose omkring, og lad brødet syrne natten over et lunt sted.
Stik små huller i brødet med en gaffel. Sæt en bagefast skål i ovnen med vand i.
Bag brødet ved 175 grader i 2 timer (120 minutter).
Når brødet er bagt, tages det ud af formen og køler helt af, før det skæres i skiver.
- 6 ½ dl lunkent vand (5 dl vand blandet med 1 ½ dl kogende vand)
- 1 ½ spsk. fintmalede loppefrøskaller (15 g)
- 100 g quinoaflager, hirseflager eller risflager
- 120 g hirseflager eller risflager
- 65 g quinoamel
- 50 g malede hørfrø eller 25 g malede chiafrø
- 50 g hirsemel
- 50 g fuldkornsrismel
- 15 g carob
- 1 tsk. bagepulver
- 1 tsk. havsalt
- ½ spsk. knust spidskommen (kan udelades)
- 1 tsk. knust fennikel (kan udelades)
- 1 tsk. knust anis (kan udelades)
- Evt. ved syrning natten over tilsættes 2 kapsler mælkesyrebakterier (fx Udo's choice eller Lactiplus)
- Gør vandet klar. Rør resten af ingredienserne sammen i en skål. Hæld vandet i, og rør det hele sammen med en ske.
- Lad dejen stå i 5-10 minutter, til den er samlet. Hæld dejen i en smurt 1-liters rugbrødsform.
- For at syrne brødet åbnes kapsler med mælkesyrebakterier og tilsættes dejen, inden vandet hældes i. Hæld dejen i formen, fold en plasticpose omkring, og lad brødet syrne natten over et lunt sted.
- Stik små huller i brødet med en gaffel. Sæt en bagefast skål i ovnen med vand i.
- Bag brødet ved 175 grader i 2 timer (120 minutter).
- Når brødet er bagt, tages det ud af formen og køler helt af, før det skæres i skiver.
Velbekomme!
Hej Karina
Hvor vigtig er carob i denne opskrift? Kan jeg bruge noget andet istedet for?
Hej Susanne
Der er carob i for farven. Det er ikke nødvendigt, medmindre du vil have et mørkt brød. Ellers bliver det bare en lys farve til rugbrødet.
Kærligst Karina
Hej Karina
Vil du anbefale dette brød som det første til baby på 6 mdr?
Måske jeg skal udelukke carob?
Hej Marisa
Ja, det er et fint brød til baby. Men som du rigtigt skriver uden carob. Det behøver baby ikke at blive introduceret for, før efter 1 års alderen. Ikke at det gør noget de får det, men babyer er nok lige glade med farven på brødet 😉
Hav en skøn dag.
Kærligst
Karina
Kan man erstatte quinoa og hirsemel med noget andet mon?
Hej Linda
Ja da – hirsemel og quinoamel kan erstattes af rismel, boghvedemel, kikærtemel, sorghummel, teffmel eller lignende. Alt afhængigt af, hvad du kan lide af smag.
Kh
Karina