Jeg er i gang med en glutenfri og mælkefri kogebog med opskrifter på brød, boller, kager, muffins, tortillas, aftensmad, lasagneplader mm. Derfor har jeg været i gang med at eksperimentere i mit køkken for at komme på lette og gode opskrifter på diverse glutenfrit, som man mangler på en glutenfri diæt.
Disse vandbakkelser blev bedre end forventet, så jeg deler opskriften her.
Brug dem til fastelavn eller andre farverige højtider.
Vandbakkelser
12 små eller 7 store stk.
Ingredienser
½ dl rismel
½ dl majsstivelse
½ dl hirsemel
¼ dl majsmel
1/3 tsk. xanthan gum, johannesbrødkernemel eller guarkernemel
2 dl vand
80 gram kokosolie
Ca. 4 æg
Ca. ½ tsk. salt
Sådan gør du:
Sæt ovnen på 200 grader.
Bring vand og fedtstof i kog.
Tilsæt melet på én gang, tag gryden af varmen, og pisk kraftigt med en elpisker, til blandingen er blød. Melet suger meget væske, så en elpisker er at foretrække.
Sæt dejen til afkøling i 5-10 minutter.
Pisk æggene sammen, og tilsæt dem lidt ad gangen. Pisk med en elpisker. Dejen skal være fast, blank, glat og smidig. Det er ikke sikkert, at alle æggene skal i. Dejen må ikke være flydende, men heller ikke alt for fast eller hård. Tilsæt salt efter behov.
Sæt skefulde af dejen på en bageplade med bagepapir eller brug en plasticpose eller sprøjtepose med tylle til at sprøjte kagerne ud med.
Bag kagerne i 35-45 minutter ved 200 grader i almindelig ovn. Der må ikke åbnes for ovnen de første 25 minutter, da vandbakkelserne kan falde sammen.
Når man mener vandbakkelserne er bagt, tages en af dem ud af ovnen. Hvis den falder sammen, må bagetiden gøres længere.
Lad vandbakkelserne køle af, før de flækkes og fyldes med kagecreme, ‘skum’ til kager (se herunder), ’flødeskum’ eller smeltet chokolade.
- ½ dl rismel
- ½ dl majsstivelse
- ½ dl hirsemel
- ¼ dl majsmel
- ⅓ tsk. xanthan gum, johannesbrødkernemel eller guarkernemel
- 2 dl vand
- 80 gram kokosolie
- Ca. 4 æg
- Ca. ½ tsk. salt
- Sæt ovnen på 200 grader.
- Bring vand og fedtstof i kog.
- Tilsæt melet på én gang, tag gryden af varmen, og pisk kraftigt med en elpisker, til blandingen er blød. Melet suger meget væske, så en elpisker er at foretrække.
- Sæt dejen til afkøling i 5-10 minutter.
- Pisk æggene sammen, og tilsæt dem lidt ad gangen. Pisk med en elpisker. Dejen skal være fast, blank, glat og smidig. Det er ikke sikkert, at alle æggene skal i. Dejen må ikke være flydende, men heller ikke alt for fast eller hård. Tilsæt salt efter behov.
- Sæt skefulde af dejen på en bageplade med bagepapir eller brug en plasticpose eller sprøjtepose med tylle til at sprøjte kagerne ud med.
- Bag kagerne i 35-45 minutter ved 200 grader i almindelig ovn. Der må ikke åbnes for ovnen de første 25 minutter, da vandbakkelserne kan falde sammen.
- Når man mener vandbakkelserne er bagt, tages en af dem ud af ovnen. Hvis den falder sammen, må bagetiden gøres længere.
- Lad vandbakkelserne køle af, før de flækkes og fyldes med kagecreme, 'skum' til kager (se herunder), ’flødeskum’ eller smeltet chokolade.
Tips:
Denne dej kan også bruges til:
Glutenfri melboller
Krydr dejen med ½-1 tsk. salt, efter æggene er tilsat.
Form bollerne med en ske, dyppet i vand eller en bollesprøjte, hvor en kniv, der dyppes i kogende vand mellem hver melbolle, skærer bollerne af.
Kog dem i letsaltet vand. Vandet må ikke koge, og bollerne skal ligge i et lag.
Giv bollerne tre hurtige opkog, mens man holder dem nede med en hulske. Hæld koldt vand i dejen i mellem de tre opkog..
Når bollerne er faste tages de op til afdrypning i en sigte.
Farvet skum til kager
Denne creme kan bruges som topping til kager, is, muffins…
Giver ca. 3 dl creme
Ingredienser
4 spsk. majsstivelse
2 ½ dl vand, risdrik, mandeldrik eller anden vegetabilsk ’mælk’
½ dl ahornsirup, agavesirup eller honning
½ tsk. vaniljepulver
1 ½ dl ikke-alt-for-blød kokosolie
Sådan gør du:
Rør først majsstivelse, sirup, vaniljepulver og vand sammen i en kasserolle, og kog det op.
Rør i det hele tiden med et piskeris. Når det begynder at blive tykt, skrues ned for varmen, og der røres, til det bliver en tyk creme.
Hæld cremen i en lille skål, og sæt skålen i fryseren en halv times tid, til cremen er kold. Dette er meget vigtigt, da kokosolien vil skille, hvis cremen er for varm.
I en skål piskes kokosolie sammen med den nu kolde creme og piskes op til skum med en elpisker.
Skummet kan bruges med det samme, men bliver ekstra fast ved køleskabstemperatur.
Farv cremen med naturfarver
Blå: Azulen fra Urtegaarden
Rød/orange: Rødbede- eller gulerodssaft
Brun: Hjemmelavet Nutella og/eller kakaopulver
Urtegaarden har et væld af forskellige naturfarver: Rød, gul, blå, grøn, orange, brun og sort i dråbeform. Guld- og sølvfarve kan fås som pulver.
Velbekomme!