Skønne boller, som smager super godt med mælkefrit tandsmør eller med kokosolie.
Glutenfrit brydebrød med solsikkekerner
14 stk.
Ingredienser
25 gram gær eller 1 tsk. tørgær eller 1 ½ tsk. bagepulver
2 spsk. rørsukker eller 1 spsk. sirup
6 dl lunkent vand (5 dl koldt vand blandet med 1 dl kogende vand)
2 spsk. Olivenolie – plus ekstra til formning af brødet
4 dl glutenfrit havremel (240 gram) (evt. fra blendede glutenfri havregryn)
2 dl majsmel (120 gram)
2 dl rismel (120 gram)
5 spsk. grove loppefrøskaller (2 ½ spsk. fine loppefrøskaller) (25 gram)
2 tsk. salt
1 ½ dl solsikkekerner – plus ekstra til drys
Sådan gør du:
Sæt ovnen på 225 grader, hvis der bruges bagepulver.
Rør gæren ud i det lunkne vand, rørsukker og olivenolien. Hvis tørgær eller bagepulver bruges, hældes dette i de tørre ingredienser. Bland resten af ingredienserne i en skål.
Hæld de tørre ingredienser i det lunkne vand og bland det hele godt sammen med hænderne, eller brug en elpisker med dejkroge. Bland, til dejen er fast, men klistret.
Lad dejen hæve i 10 minutter. Skal ikke hæve med bagepulver.
Del dejen i 14 styk, og form boller med hænderne, der er smurt med olie. Læg bollerne tæt i en cirkel på en bageplade med bagepapir – evt. 7 stk. i hvert brød.
Strø solsikkekerner over brødet, og tryk dem forsigtigt ned i dejen, så de sætter sig fast.
Lad dejen hæve i ca. 45 minutter. Skal ikke hæve med bagepulver.
Bag brødet i 20-25 minutter ved 225 grader, indtil bollerne er brune. Sæt en varmefast skål i ovnen med vand i under bagning.
Lad brødet køle helt af, før bollerne brydes fra brødet.
Velbekomme!
- 25 gram gær eller 1 tsk. tørgær eller 1 ½ tsk. bagepulver
- 2 spsk. rørsukker eller 1 spsk. sirup
- 6 dl lunkent vand (5 dl koldt vand blandet med 1 dl kogende vand)
- 2 spsk. Olivenolie – plus ekstra til formning af brødet
- 4 dl glutenfrit havremel (240 gram)
- 2 dl majsmel (120 gram)
- 2 dl rismel (120 gram)
- 5 spsk. grove loppefrøskaller (2 ½ spsk. fine loppefrøskaller) (25 gram)
- 2 tsk. salt
- 1 ½ dl solsikkekerner – plus ekstra til drys
- Sæt ovnen på 225 grader, hvis der bruges bagepulver.
- Rør gæren ud i det lunkne vand, rørsukker og olivenolien. Hvis tørgær eller bagepulver bruges, hældes dette i de tørre ingredienser. Bland resten af ingredienserne i en skål.
- Hæld de tørre ingredienser i det lunkne vand og bland det hele godt sammen med hænderne, eller brug en elpisker med dejkroge. Bland, til dejen er fast, men klistret.
- Lad dejen hæve i 10 minutter. Skal ikke hæve med bagepulver.
- Del dejen i 14 styk, og form boller med hænderne, der er smurt med olie. Læg bollerne tæt i en cirkel på en bageplade med bagepapir - evt. 7 stk. i hvert brød.
- Strø solsikkekerner over brødet, og tryk dem forsigtigt ned i dejen, så de sætter sig fast.
- Lad dejen hæve i ca. 45 minutter. Skal ikke hæve med bagepulver.
- Bag brødet i 20-25 minutter ved 225 grader, indtil bollerne er brune. Sæt en varmefast skål i ovnen med vand i under bagning.
- Lad brødet køle helt af, før bollerne brydes fra brødet.
Hej Karina
Egner brydebrødet sig til nedfrysning ? 🙂
Kh Sara
Kære Sara
Ja, det kan sagtens fryses. Bare sørg for at have en lille varmefast skål i ovnen med lidt vand i, når bollerne varmes op igen.
De vil føles lidt mere tørre, hvis de ikke varmes efter optøning.
Kærligst Karina
Mange tak for svar. Så vil jeg prøve at bage en portion. Tak fordi du deler din opskrift 🙂
Velbekomme!
Hvis du vil have, at brødet er lidt mere sejt/blødt, kan du bruge 1 – 1 ½ dl majsmel i stedet for 2 dl.
Har i dag bagt dine brød og de er bare så gode! Det er første gang jeg er blevet helt tilfreds med hjemmebagte boller uden hvede.
Mange tak <3
Wow – tusind tak for feedback Pia
Selv tak <3
Kan man lave brødet med andet end havremel?
Kære Sara
Ja, det kan man godt. Du kan bruge hirsemel, rismel, sorghummel (durramel), boghvedemel, teffmel eller majsmel. Dog vær opmærksom på, at de andre meltyper ikke klistrer nær så meget som havre. Men det har ingen betydning, når brødet er bagt.
Kærligst Karina