Her kommer opskriften på en gedigen chokoladekage. Den er bygget op af tre chokoladekagelag, ‘kakao’smør’creme og marchmallowfondant. Læg evt. jordbær i kagen eller server med jordbær.
Alt sammen glutenfrit og mælkefrit!
Chokoladebunde
Til tre bunde med 17 cm i diameter
Ingredienser
- 4 æg
- 4 dl sukker
- 6 spsk. kakaopulver
- 1 dl risdrik eller anden plantedrik
- 1 dl smeltet kokosolie
- 2 dl fuldkornsrismel
- 1 dl majsmel eller hirsemel
- 1 tsk. johannesbrødkernemel (apotek eller helsekost)
- 2 tsk. bagepulver
- Evt. 50 gram chokolade som glasur, når kagen er bagt.
Sådan gør du:
- Æt ovnen på 175 grader almindelig ovn.
- Smelt kokosolien i en gryde og lad det afkøle. Pisk æg og sukker sammen i en skål, til sukkeret er opløst. Rør kakaopulver, plantedrik, rismel og majsmel, johannesbrødkernemel, bagepulver og smeltet kokosolie i æggemassen.
- Hæld enten dejen i tre forme eller i en bradepande med bagepapir. Hvis du skal bruge 3 runde kager, er det lettest i en form. Ellers skal du skære kagen til efterfølgende.
- Bag kagen i midten af ovnen i ca. 25 minutter.
- Tag kagen ud og afkøl den, ellers vil smørcremen smelte. Læg evt. chokoladestykker på kagen, så den får et lag chokolade som glasur.
Tip: Denne kage smager også skønt som almindelig chokoladekage. Lav blot halv portion og bag den i et mindre fad.
Kakao’smør’creme
Undlad kakaopulveret, hvis du vil have en hvid creme.
Ingredienser
- 230 g kokosolie, smagsneutral (det må ikke være flydende) – se tip for andre muligheder
- 420 g flormelis
- 45 g kakaopulver
- 3-4 spsk. kogende vand eller plantedrik
- ½ tsk. vaniljepulver
- ¼ tsk. salt
Sådan gør du:
- Pisk kokosolien med flormelis, kakaopulver, vand/plantedrik og vaniljepulver, indtil det bliver hvidt og luftigt. Det tager omkring 5-10 min. Tilsæt salt og bland det hele godt sammen. Hvis cremen er svær at smøre på kagen, tilsættes mere vand eller plantedrik. Cremen skal være let at smøre eller sprøjte ud.
Tip: Kokosolie kan få cremen til at se ud, som om den skiller. Til en lagkage er dette intet problem, da det sætter sig, når den står køligt, men hvis du vil have en ‘smør’creme til cupcakes, kan en Naturli Smørblok eller en anden form for margarine uden mælk være en bedre mulighed – hvis du kan lide smagen. Kokosolie er den mest smagsneutrale mulighed.
Marshmallowfondant – skumfidusfondant
En portion rækker til to runde kager af 20 cm i diameter. Skal du lave pynt, rækker en portion til en kage.
Ingredienser
- 20 marshmallows/skumfiduser (eller 15 store marshmallows)
- 2 spsk. olie (fx Kokosolie og evt. en dråbe æterisk citronolie for en frisk smag)
- 4 spsk. vand
- Ca. 250 g. flormelis – ¼ del af flormelissen kan skiftes ud med kakaopulver. Det giver brun farve.
Sådan gør du:
- Skumfiduser, olie og vand hældes i en tykbundet gryde. Blandingen smeltes over svag varme, ellers brænder skumfiduserne på.
- Flormelis blandes i lidt efter lidt til massen er sej, til hverken ske eller dejkroge kan mere.
- Hæld blandingen ud på bordet og ælt med flormelis, til det er som modellervoks. Det skal klistre en smule, så virker det bedst. Hvis det bliver for tørt, er det svært at arbejde med.
- Læg to stykker film på bordet, hvis du ikke har en bagemåtte/silikonemåtte. Jeg plejer at hælde lidt vand på bordet under filmen, så sidder det bedre fast. Brug majsstivelse til at rulle ud på, så dejen ikke klistrer fast til bordet eller kagerullen.
- Når fondanten er rullet ud, løsnes filmen og fondanten foldes over kagen. Flad fondanten ud ved siderne og ret til med lidt vand, hvis noget går i stykker.
- Fondanten kan farves med kakao (brun), rødbedesaft/krystaller (rød), gulerodssaft (orange), gurkemeje (gul), spirulina (grøn) eller brug naturlige farver fra Urtegaarden. Hvis du farver med sort eller blå, skal du være opmærksom på, at dette kan farve munden, når kagen bliver spist.
- Hvis det skal være meget klare farver, kan man bruge pastafarver, som kan købes på nettet eller i kagebutikker.
- Hvis du skal farve hele fondanten, hældes farven i, lige efter skumfiduserne er smeltet. Ellers skal farven bare i dejen med flormelis og æltes godt ind.
- Har du fondant tilovers, kan dette fryses ned og holde sig i hvert fald et år i fryseren i tætlukket boks/pose.
Chokolade’hegn’ eller bark
Ingredienser
- 100 gram mørk chokolade – uden mælk
Sådan gør du:
- Temperer chokoladen. Smelt 2/3 dele af chokoladen over et vandbad/en kasserolle med meget tyk bund på svag varme.
- Når chokoladen er smeltet, tages kasserollen af varmen/væk fra vandbadet. Rør den sidste 1/3 del af chokoladen i gryden. Sæt termometeret i, og rør rundt til chokoladen har en temperatur på 31-33 grader for mørk chokolade og 29-31 grader for hvid chokolade.
- Del et bagepapir i to på den korte side. Smør et jævnt lag chokolade på midten af bagepapirerne, med ca. 15 cm i bredden. Rul bagepapirerne sammen på den korte led og læg dem i køleskabet.
- Når chokoladen er blevet hård, tages de ud og rulles forsigtigt op over en tallerken. Chokoladen vil knække af i aflange stykker. Hvis chokoladen er for tyndt smurt ud, vil stykkerne knække hurtigt.
- Når kagen er færdig, smøres et lag ‘smør’creme på kanten af kagen. Derefter sættes chokoladebarken rundt på kanten, i den højde det ønskes.
Opbygning
De forskellige lag:
- Tre kagedele
- Kakao’smør’creme
- Evt. skiveskårede frosne jordbær, jordbær- eller hindbærmarmelade. Abrikosmarmelade er også en mulighed. Eller bananer i bunden og jordbær i næste lag. Det er op til dig, hvad du synes passer bedst til chokoladekagen.
- Fondant i forskellige farver
- Chokoladebark
Sådan gør du:
- Skær den afkølede kage i 3 dele – enten firkantede eller runde dele, der passer. Læg den første del på en tallerken eller fad. Smør smørcremen jævnt ud på overfladen af kagen. Læg evt. skiveskårede jordbær på i et jævnt lag, men sørg for, at smørcremen er lidt tykkere i siderne, så jordbærrene ligger i en hulning og lagene ikke glider fra hinanden. Frosne jordbær er lette at skære i skiver og lægge på. De holder også kagen mere fugtig og giver et dejligt friskt pust til chokoladen. Læg næste kagedel på, smør igen med fondant, læg evt. jordbær på, læg næste kagedel på, smør med fondant på toppen og på siderne i et jævnt lag. Det letteste er at have en mulighed for at kunne dreje kagen, fx et drejefad. Brug en kagespatel eller plastskraber til at lægge et jævnt lag.
- Rul fondanten ud i ønsket størrelse. Husk rigeligt med majsstivelse på kagerulle og bordet, når du ruller ud, så det ikke sidder fast. Rul det udrullede fondant på kagerullen, som du forsigtigt ruller hen over kagen. Læg kanterne jævnt ned over siden og skær overskydende fondant af.
- Børst overskydende majsstivelse af. Farv fondanten i ønskede farver, skær bogstaver eller blomsterblade eller lignende ud af fondanten. Smør hvert blad eller bogstav med lidt vand, så det klistrer og læg det på kagen. Smør evt. overfladen med vand, så der ikke ligger majsstivelse på blade og bogstaver.
- Når du har pyntet kagen færdig, smører du et lag smørcreme på siden af kagen og placerer chokoladebarken derpå, så det bliver siddende.
- Sæt kagen køligt eller i køleskabet natten over og tag den ud om morgenen. Den må gerne stå ude i nogle timer ved rumtemperatur, inden den skal spises. Kagen bliver mest fugtig ved at have stået natten over, men den kan sagtens spises lige efter fremstilling. Server evt. med friske jordbær, hvis der ikke er jordbær i kagen.
Velbekomme!