Helt almindelige hvide vanilje skumfiduser – endnu bedre end Rocky Mountains, og meget lette at lave.

Opskriften er fra en canadisk hjemmeside, hvor der er en meget lang indledning, og hvor det kan virke uoverskueligt. Jeg har prøvet at gøre det så let og overskueligt som muligt.

Denne opskrift er lavet med sukker, men nogle gange er det i orden at lave noget, som vækker glæde for både store som små.

Glukosesirup og gluten: Glukosesirup fremstilles ved en enzymatisk nedbrydelse af hvedestivelse. De fleste, der ikke tåler gluten, tåler fint glukosesirup, fordi glutenproteinet er nedbrudt, men der er enkelte, som mærker en reaktion. Hvis du ikke tåler glukosesirup kan agavesirup bruges i stedet. Samme mængde.

Dette skal du bruge:

  • En gryde
  • Et slik-/bolsjetermometer eller madtermometer, som kan måle op til 200 grader.
  • Et fad på ca. 20×25 cm. Smurt i kokosolie eller anden neutral olie
  • En køkkenmaskine/standmixer med piskeris, der kan klare et højt tempo
  • Alle remedier du bruger efter du har pisket massen, såsom knive, skeer, fade skal smøres i kokosolie, da massen er meget klistret.

Ingredienser

  • 410 gram sukker
  • 80 ml glukosesirup (ca. 80 gram)
  • 120 ml vand

  • 7 tsk. gelatinepulver (ca. 21,6 gram) (ca. 12 blade husblas)
  • 120 ml vand

  • Lidt salt
  • 1 ½ tsk. vaniljeekstrakt

Sådan gør du:

Hæld sukker, glukosesirup og vand i gryden. Rør det sammen og sæt det på medium-høj varme på komfuret. Når blandingen koger, lægges låg på i 2 minutter, så evt. sukkerkrystaller på indersiden smelter ned i blandingen. Tag låget af. Sæt et termometer i gryden. Det skal helst ikke ramme bunden, så eventuelt kan du holde det i midten af væsken og holde øje med temperaturen efter hvert femte minut. Det tager ca. 20-25 minutter at ramme 116-118 grader C.

Mens du venter på at blandingen bliver klar, hældes gelatinepulveret i en skål. Hæld vandet i og rør det rundt. Lad det stå i 10 minutter og hæld det derefter i mixerskålen til standmixeren. Sæt piskeriset i maskinen og gør klar til at hælde den varme sukkersirup i. Hvis du bruger husblas, skal de udblødes i vandet, vrides for vand og lægges i mixeren.

Når sukkersiruppen er klar og har nået temperaturen, bobler svagt og virker tykt og klæbrigt, hælder du det ned til gelatinen, mens mixeren står på medium styrke. Ikke direkte på gelatinen, men langs kanten.

Tilsæt salt og sæt maskinen til medium-høj styrke.  Pisk i 3-5 minutter til massen er fordoblet, hvid, sej og stiv. Pisk endnu 3-5 minutter på høj styrke.

Imens massen piskes, kan du smøre fad og dejskraber med olie. Det skal smøres, ikke sprayes på, da det ikke giver det bedste resultat.

Tilsæt vaniljeekstrakt til den hvide masse, og pisk i yderligere et minut eller to.

Massen er nu klar, når den er cremet, fordoblet op til 3 gange og hvid, sej og stiv. Hæld massen i det smurte fad. Skrab det hele ud med en dejskraber. Fordel massen jævnt i fadet. Drys flormelis over massen. Sæt fadet et tørt sted og vent i 6 timer, før du begynder at skære eller klippe skummet i stykker.

 Vend skumfidusmassen ud på et skærebræt drysset med flormelis. Klip eller skær massen ud med en saks eller kniv, smurt med olie. Drys med flormelis og hæld skumfiduserne i en bøtte med låg. De kan holde sig længe, længe, længe, hvis ikke de bliver spist inden.

Andre smagsvarianter

Skumfiduser med chokoladeovertræk

Temperer en god mørk chokolade. Chokoladen tempereres ved at hakke chokoladen. Halvdelen hældes i en gryde med tyk bund. Smelt chokoladen på laveste varme. Når chokoladen er smeltet, tages gryden af varmen, og resten af chokoladen hældes i. Når al chokoladen er smeltet, hældes chokoladen i en varm skål. Chokoladen skal helst være 30-31 grader.

Dyp skumfiduserne i chokoladen, en ad gangen. Læg skumfiduserne på et bagepapir på en bageplade og sæt dem køligt. Brug en gaffel og en ske til at holde og sætte skumfiduserne på bagepapiret.

Pebermynte skumfiduser

Tilsæt 1 tsk. pebermynteekstrakt i stedet for eller sammen med vaniljeekstrakten.

Jordbær, kirsebær, hindbær skumfiduser

Tilsæt 1-1½ tsk. frugtaroma i stedet for eller sammen med vaniljeekstrakten.

Tilsæt evt. rød, grøn eller gul farve.

Velbekomme!

Efter opskrift fra: https://www.theflavorbender.com/how-to-make-marshmallows-tips-and-tricks-for-homemade-marshmallows/ – forkortet og letlæselig.

Hjemmelavede skumfiduser

Equipment

  • En gryde
  • Et slik-/bolsjetermometer eller madtermometer, som kan måle op til 200 grader.
  • Et fad på ca. 20×25 cm. Smurt i kokosolie eller anden neutral olie
  • En køkkenmaskine/standmixer med piskeris, der kan klare et højt tempo
  • Alle remedier du bruger efter du har pisket massen, såsom knive, skeer, fade skal smøres i kokosolie, da massen er meget klistret.

Ingredienser
  

  • Ingredienser
  • 410 gram sukker
  • 80 ml glukosesirup ca. 80 gram
  • 120 ml vand
  • 7 tsk. gelatinepulver ca. 21,6 gram (ca. 12 blade husblas)
  • 120 ml vand
  • Lidt salt
  • 1 ½ tsk. vaniljeekstrakt

Sådan gør du
 

  • Hæld sukker, glukosesirup og vand i gryden. Rør det sammen og sæt det på medium-høj varme på komfuret. Når blandingen koger, lægges låg på i 2 minutter, så evt. sukkerkrystaller på indersiden smelter ned i blandingen. Tag låget af. Sæt et termometer i gryden. Det skal helst ikke ramme bunden, så eventuelt kan du holde det i midten af væsken og holde øje med temperaturen efter hvert femte minut. Det tager ca. 20-25 minutter at ramme 116-118 grader C.
  • Mens du venter på at blandingen bliver klar, hældes gelatinepulveret i en skål. Hæld vandet i og rør det rundt. Lad det stå i 10 minutter og hæld det derefter i mixerskålen til standmixeren. Sæt piskeriset i maskinen og gør klar til at hælde den varme sukkersirup i. Hvis du bruger husblas, skal de udblødes i vandet, vrides for vand og lægges i mixeren.
  • Når sukkersiruppen er klar og har nået temperaturen, bobler svagt og virker tykt og klæbrigt, hælder du det ned til gelatinen, mens mixeren står på medium styrke. Ikke direkte på gelatinen, men langs kanten.
  • Tilsæt salt og sæt maskinen til medium-høj styrke. Pisk i 3-5 minutter til massen er fordoblet, hvid, sej og stiv. Pisk endnu 3-5 minutter på høj styrke.
  • Imens massen piskes, kan du smøre fad og dejskraber med olie. Det skal smøres, ikke sprayes på, da det ikke giver det bedste resultat.
  • Tilsæt vaniljeekstrakt til den hvide masse, og pisk i yderligere et minut eller to.
  • Massen er nu klar, når den er cremet, fordoblet op til 3 gange og hvid, sej og stiv. Hæld massen i det smurte fad. Skrab det hele ud med en dejskraber. Fordel massen jævnt i fadet. Drys flormelis over massen. Sæt fadet et tørt sted og vent i 6 timer, før du begynder at skære eller klippe skummet i stykker.
  • Vend skumfidusmassen ud på et skærebræt drysset med flormelis. Klip eller skær massen ud med en saks eller kniv, smurt med olie. Drys med flormelis og hæld skumfiduserne i en bøtte med låg. De kan holde sig længe, længe, længe, hvis ikke de bliver spist inden.

Noter

Andre smagsvarianter
Skumfiduser med chokoladeovertræk
Temperer en god mørk chokolade.
Chokoladen tempereres ved at hakke chokoladen. Halvdelen hældes i en gryde med tyk bund. Smelt chokoladen på laveste varme. Når chokoladen er smeltet, tages gryden af varmen, og resten af chokoladen hældes i. Når al chokoladen er smeltet, hældes chokoladen i en varm skål. Chokoladen skal helst være 30-31 grader.
Dyp skumfiduserne i chokoladen, en ad gangen. Læg skumfiduserne på et bagepapir på en bageplade og sæt dem køligt. Brug en gaffel og en ske til at holde og sætte skumfiduserne på bagepapiret.
Pebermynte skumfiduser
Tilsæt 1 tsk. pebermynteekstrakt i stedet for eller sammen med vaniljeekstrakten.
Jordbær, kirsebær, hindbær skumfiduser
Tilsæt 1-1½ tsk. frugtaroma i stedet for eller sammen med vaniljeekstrakten.
Tilsæt evt. rød, grøn eller gul farve.