Har du rødme i huden eller ser den uren ud, uden at være det?
Kender du det, at du får røde kinder eller bliver rød i hovedet, når du bliver genert, forfjamsket eller pinlig berørt? Det er en helt normal reaktion, der sker, når blodkarrene udvider sig.
Men rødmen, som ikke fortager sig, som ligger på kinderne eller henover næsen og som også kan blive fortykket og ligne uren hud med bumser, som ikke kan trykkes ud – det er Rosacea.
Prinsesse Diana havde rosacea, hvilket hendes sønner også har i dag. For de flestes tilfælde er det mest rødmen på kinderne, men i mit tilfælde var det ubehag, knopper, papler og pustler, sammen med en lidt ru hud på kinderne.
Det blev værre og værre, da jeg ikke forholdte mig til nogle (læs mange) følelser efter et meget hårdt brud i 2014.
Sidste år fik jeg endelig knækket koden til, hvorfor jeg fik udslæt på kinderne, hvilket jeg deler i min nyeste bog Rosacea – min rejse med hudsygdommen Rosacea. Mange af de oplevelser vi har med udslæt, eksem, ubehag på huden, kan meget vel tænkes at komme fra noget, vi har oplevet, som psykisk påvirker os mere, end vi tror.
Som Farmakonom (apoteksassistent på apotek) og som helsevejleder får jeg dagligt kunder, som har eksem, rødme, slim og stoppet næse, som i sig selv ikke ser ud til at være noget særligt, men når jeg spørger ind til symptomerne, kan jeg hurtigt se, at der ligger noget dybere bag, som skal bearbejdes og korrigeres.
For eksempel kan en tilstoppet næse eller meget slim og rømmen i halsen være på grund af for mange antibiotikakure, medicin, stress eller noget helt andet, hvilket kan have ødelagt en ellers velfungerende tarmflora og eventuelt give allergi eller overfølsomhed. Et chok, savn, ked-af-det-hed eller vrede over noget, som ikke bliver bearbejdet kan blive til hårtab, eksem, uren hud eller fx rosacea. Vores psykiske og fysiske hænger sammen på de mest utrolige måder.
Alt dette og mere til beskriver jeg i Rosacea-bogen. Det er en meget personlig beskrivelse af min rejse fra de små første prikker af denne sygdom, til fuldt flor og til, hvordan jeg kom hertil, hvor jeg er nu – helt uden udbrud. Det er en meget intim rejse, meget ærlig beretning. Den handler om mine op- og nedture, fyldt med billeder, beskrivelser og gode vejledninger til selvhjælp. Jeg håber, at du vil tage godt imod denne bog, hvis du har eller kender nogle med rosacea udslæt eller rødme eller røde kinder, som ser ud til at være urene, men hvor det ikke går væk ved at ændre din kost.
Jeg har også lavet et foredrag, som du kan købe her og se med det samme.
Hvad er Rosacea?
Rosacea er en betændelsestilstand på huden i ansigtet. Sygdommen starter med rødme eventuelt midt i ansigtet, især på kinder, hage og næse. Det kan føles som en stikkende og prikkende følelse i huden. Det klør ikke nødvendigvis. Huden på kinder, i panden og på næsen kan blive fortykket med små udvidede blodkar. Knopper, bumser, pustler og papler er en del af sygdommen, men der er ikke hudorme som ved akne. Papler er faste fortykkelser af huden og er hævet over hudens niveau. Farven er ofte rød. Pustler er en velafgrænset ansamling af pus i huden. Når huden heler op, kan der komme ar efter sygdommen.
Tilstanden kan blive værre over tid.
- 3-5 % af befolkningen får rosacea
- Rosacea opstår typisk i 30-50-årsalderen
- Kvinder får det oftere end mænd
Hudforandringerne kan forværres af:
- Sollys – husk en god solcreme i ansigtet
- Stærkt krydret mad
- Kanel, chokolade, tomater og citrusfrugter
- Alkohol
- Kraftige ansigtsrenseprodukter
- Fed mad, varm mad og varme drikke
- Forkert hudpleje
- Sauna og varme bade
- Koldt vejr/varmt vejr – ekstreme temperaturer
- Kraftig motion
- Stress, angst, nervøsitet, rødme
Rosacea kaldes også for en auto-immun sygdom. Når kroppen hele tiden er i forsvarsposition, bliver immunforsvaret stresset og forvirret. I stedet for at beskytte os, kan det fejlagtigt gå til angreb på kroppens eget væv. Sådanne reaktioner kaldes for autoimmune og er en af årsagerne til autoimmune sygdomme, som fx gigt, cøliaki, lupus med flere. Basedannende og antiinflammatorisk mad og vand, samt et stærkt immunsystem kan være en hjælp imod en autoimmun sygdom.