Madgudindens køkken skal fungere, fra når hun sætter foden i køkkenet, til hun går ud igen. Derfor er det vigtigt for hende at have diverse produkter liggende, så de altid er lige ved hånden og hun kan være kampklar i situationer, hvor maden skal laves i en fart. Her følger en liste over køkkenudstyr og uundværlige ingredienser til køkkenet:
Se glutenfrie ingredienser her.
Udstyr:
En god blender. En Phillips blender er genial, men dog lidt svær at bruge, da tørre madvarer kan sætte sig i blenderen og være svære at få til at køre med rundt. Et trick som kan bruges er at have en ske af træ eller andet materiale som ikke ødelægger blenderhovedet, hvis det nu skulle komme for tæt på. Hav blenderen slukket og find ud af hvor langt ned skeen kan komme, før den rammer blenderhovedet. Marker evt. med en sprittusch på skeen, hvor hånden skal side eller hvor langt den kan komme ned fra åbningen foroven på skeen. På den måde kan man hjælpe blenderen med at få alt med rundt, mens den kører. Det kræver en del øvelse og muligvis et par ødelagte skeer eller lignende, men efterhånden kan det godt lade sig gøre. Hvis man vil undgå dette rod i køkkenet, så er en højhastighedsblender som Vita-mix værd at investere i. Ovenstående er kun et forslag. Vær opmærksom på at blenderen kører med høj hastighed, så pas på alle lemmer og skeer, hvis ovenstående skal prøves.
Foodprocessor: Phillips har nogle gode foodprocessorer. Der er mange forskellige slags og hvis man ikke laver store portioner, kan det godt betale sig at investere i en lidt mindre model. Til tider skal man skrabe indholdet i foodprocessoren ned ad siderne, så det gør det nemmere at snitte og skære, når skålen ikke er alt for stor.
Stavblender: Phillips har en alsidig håndblender med både to små minihakkere til hakning af løg, hvidløg, guacamole eller lignende, samt et piskeris. Man kommer langt med stavblenderen og kan i mange situationer både undvære en stor foodprocessor, piskeris og blender. Der findes efterhånden mange mærkevarer på markedet, så det er lidt op til dig selv, hvilket mærke der siger dig noget, men Phillips kan især anbefales.
Saftpresser: Phillips saftpresser er alle pengene værd. Det lyder umiddelbart som om at Phillips er et gennemgående produkt, men der er bare erfaring for, at den fungerer som det skal.
Tørreovn: En Excalibur Dehydrator til at tørre kager, frø, urter, frugter, brød og crackers. Den er et must i dette køkken. Ellers kan man altid lade ovndøren stå på klem, så fugten kan komme ud, mens ovnen står på laveste grad. Har man først lige fået anskaffet sig en tørreovn, kan det være ret vanskeligt at finde ud af hvor længe ting skal tørres. Her følger en lille oversigt: På 42 grader Celsius: Æbler, pærer, bananer, mango, ananas i tynde skiver: 10-12 timer. Raw brød: 12-16 timer alt afhængig af tykkelsen. Crackers: 14-24 timer, igen afhængig af tykkelsen og hvor sprøde de skal være. Urter: 3 timer. Kager: ofte står det i opskriften. Vindruer, blåbær, jordbær og hindbær tager længere tid end man regner med, fordi der er så meget væske i. Hele vindruer kan tage op til 3 dage! Blåbær ca. 18-24 timer. Nogle gange kan det ikke være det værd.
Pander, gryder, elkedel, brødrister, en skarp kniv, skrælleknive, spækbræt, en spirebakke med 4 bakker (Bergs Bio Salads), forme, fade, skåle, vaffeljern, æbleskivepande mv. er vigtige ting i køkkenet.
Hvad der altid står fremme på køkkenbordet:
Kokosolie uden smag til at stege i. Økologisk ekstra jomfru olivenolie i en mørk flaske. Tamari (glutenfri sojasovs), æblecidereddike, hvid- eller rødvinseddike (balsamico), god salt som Himalayasalt eller sydesalt fra Læsø, peberkværn med hele peberkorn, saltkværn med Himalayasalt,kværn med hele spidskommen, blender, kedel og foodprocessor.
En spireboks fyldt med diverse spirer fx linser, broccolispirer, mungbønner, karse osv.
I skabene: Mandler, cashewnødder, pekannødder, hasselnødder, valnødder, pinjekerner, kokosflager, kokosmel, popcornmajs, rosiner, dadler, sesamfrø, græskarkerner, solsikkekerner, hørfrø, perlespelt, havregryn, speltflager, speltmel, rismel, majsmel, HUSK, FiberHUSK, fuldkornsspaghetti og -lasagneplader, mandelmos, cashewmos, agavesirup, Birkesød, Sukrin, Stevia i dråber, urte-te, honning, tahin, linser, quinua mm.
I køleskabet: Livets olie fra Din Sundhed, hampefrøolie fra Nybogaard, smør, æg, rismælk, havremælk (ofte også mandelmælk), marmelade sødet med æble, mayonnaise fra Rømer, Lecithin Granulat, grøntsager, rodfrugter, frugter; øko citroner og limefrugter, tørgær fra Doves, fiskeolie, probiotika, miso mm.
Madvarer: Urtepotter med basilikum, persille, purløg, schweizisk mynte mv., frugter (Økologiske bananer, æbler, pærer, appelsiner, tomater), rodfrugter (gulerødder, rødbeder, pastinakker, selleri, persillerødder, kartofler, søde kartofler mv.). Grøntsager (agurker, broccoli, avocado, blegselleri og en eller anden salat.), ingefær, hvidløg.
I skuffen: Dåser med økologiske hakkede tomater, tun (bæredygtigt certificeret), kokosmælk (den økologiske fra Irma er min favorit), kikærter, bønner, bambusskud, vandkastanjer, ananas i egen saft mm. Arrowroot, bagepulver, fuldkornsrisris (fra Vogel/Bioforce – bare verdens bedste ris!),
I fryseren: Frosne bananer, jordbær, hindbær, blåbær. Ærter, spinat, majs, bønner, kikærter mm.
Krydderier: Boullion fra Vogel (Herbamare), karry, cayennepeber, kanel, allehånde, nelliker, hele muskatnødder, timian, bukkehornsfrø, oregano, basilikum, fennikel, kardemomme, dild, lakridspulver, anis, kakao, koriander mm.
RAW food: (Mest brugte) Kakaosmør, Lecithin granulat/solsikkelecithin, chiafrø, rå kakaopulver, carob, cashewnødder, mandler, dadler, hørfrø, kakaonibs, bipollen, acaípulver, lucumapulver, vaniljepulver, gojibær, mulberry, kokosolie med smag. Hampeprotein, hampeolie og hampefrø.
Så burde der være rigeligt til at lave noget mad…