Her kommer en god blanding af veganske oste, som er utrolig nemme at lave og som smager rigtig godt. Man kan skære den veganske ost i skiver og bruge det ovenpå brød eller man kan skære den i tern og bruge den i salater som en form for feta. Selvom vegansk ost ligner tofu, så kan man altså ikke stege dem på panden.

Vegansk ost

Base:

4 dl. vand

1 ½ spsk. agar agar pulver

1 ¼ dl. cashewnødder eller mandler

½ dl. gærflager

½ dl. citronsaft

¾ tsk. salt

Hæld vandet i en kasserolle og hæld agar agar i. Lad vand og agar agar koge sammen på svag varme i 5-10 minutter. Blandingen begynder at blive gennemsigtig, når den er klar.

I en tør blender tilsættes cashewnødder/mandler, gærflager og salt. Lad blenderen blende nødderne og gærflagerne til fint mel. Tilsæt citronsaften og agar agarblandingen.

Vælg nu en af følgende smagstilsætninger til basen:

Smagstilsætninger

2 tsk. dijonsennep

½ spsk. løgpulver

½ tsk. hvidløgspulver

Evt. et hvidløg

½ tsk. knuste sennepsfrø

 

 

Eller:

1 spsk. karry

1 æble – skåret i små tern

 

Eller:

1 spsk. forårsløg

1 spsk. friske basilikum – hakket (½ spsk. tørret)

1 spsk. friske timian – hakket (½ spsk. tørret)

 

Eller:

2 spsk. tahin eller knuste sesamfrø

1 spsk. løgpulver

½ tsk. hvidløgspulver

Evt. et hvidløg

½ tsk. knuste sennepsfrø

 

 

Eller:

2 spsk. tahin eller knuste sesamfrø

2 spsk. peberrodspulver eller 1 spsk. friskhakket peberrod

2 tsk. dijonsennep

1 tsk. løgpulver

¼ tsk. hvidløgspulver

2 tsk. tørrede dild eller 1 spsk. friskhakket dild

 

Eller:

2 spsk. tahin eller knuste sesamfrø

1 spsk. løgpulver

2 tsk. dijonsennep

½ tsk. hvidløgspulver

½ tsk. knuste sennepsfrø

1 tsk. karry

 

Blend alle ingredienser sammen, indtil blandingen er fin og cremet. Hæld den nu flydende veganske ost i en bøtte med låg og sæt den i køleskabet.

Lad osten blive helt stiv, før der skæres i den. Sæt osten i fryseren, hvis det skal gå stærkt.

Brug eventuelt også den flydende baseost, som ost på pizza; hældes udover pizzaen de sidste 5 minutter i ovnen, eller som bechamelsauce til lasagne eller lignende. Tilsæt da noget muskatnød, salt og peber.

Osten kan holde sig 5-7 dage i køleskabet.

Velbekomme!