Min kæreste er lige fyldt 30 år. De sidste 5 år, vi har været sammen, har jeg lavet en lagkage til hver af hans fødselsdage. De fleste af hans gæster kan sagtens tåle sukker, mælk, fløde og gluten, men hvad så med dem, som ikke kan? Her har jeg samlet et par forslag til, hvordan bundene kan laves.
Nogle er uden æg, andre glutenfri, mælkefri eller nøddefri, andre igen er melfri og lavet på æg, bønner eller mandler.
Forslag til lagkagebunde:
Bunde med mel
3 æg
60 g. agavesirup
2 spsk. vand
½ tsk. bagepulver eller hjortetakssalt
50 g. fint speltmel
70 g. majsstivelse eller kartoffelstivelse
Pisk de hele æg godt sammen. Tilsæt agavesiruppen og pisk videre indtil dejen er let og skummende. Tilsæt vandet. Bland bagepulver/hjortetakssalt og de to slags mel og vend det forsigtigt i dejen.
Dejen bages i tre bunde på bagepapir eller i lagkageforme, som skal være smurt godt. Bagetid er ca. 6 minutter ved 225 grader. Dejen kan også hældes i en form. Når kagen er bagt, fjernes springformen. Når kagen er kold flækkes den i 3 dele. Bagetiden er så 30-40 minutter ved 200 grader.
Inspireret af: Frøken Jensens Kogebog
Glutenfri bunde
300 g. æg (ca. 5 store æg eller 6 små)
60 g. agavesirup eller 1 dl. sukrin
100 g. rismel
50 g. kartoffelstivelse eller majsstivelse
½ tsk. bagepulver
Smør en springform godt med kokosolie eller smør og drys den med rismel. Æg og sukker piskes stift i en skål. Melsorterne og bagepulver afvejes i en særskilt skål og blandes godt. Blandingen sigtes og vendes forsigtigt i æggemassen. Dejen hældes herefter i formen,
Bag kagen ved 200 grader i ca. 15-20 minutter.
Kagen afkøles i formen i ca. 5 minutter, inden den vendes ud på en bagerist. Tag springformen af. Når kagebunden er helt kold, kan den flækkes i 3 bunde med en skarp kniv.
Inspireret af: Naturlig Glutenfri Bagning ved Turid Nagelhus
Bunde uden æg – æggefri
Brug fx Orgran No Egg – æg-erstatningsmiddel i stedet for æg i opskrifterne herover.
Eller brug en af mulighederne herfra denne side med æg-erstatninger. Brug fx Chia-æg eller hørfrø-æg, hvis opskriften er på 4 æg eller færre. Hørfrøslim kan også bruges, eller prøv at bruge væsken fra en dåse kikærter eller hvide bønner.
Hvis man vil være helt uden æg, kan denne opskrift bruges, men jeg synes ikke selv, at den bliver vildt god. Bunde uden æg
160 g kokosolie eller smør
50 g. agavesirup
½ tsk. hjortetaksalt
120 g havregryn – glutenfri havregryn eller hirseflager kan bruges
75 g speltmel – gerne fint – rismel kan også bruges
Bland havregryn og mel. Smuldr smørret eller kokosolien heri. Bland agavesirup og hjortetaksalt og kom det i dejen. Ælt dejen godt sammen. Del dejen i 2 dele. Tegn, på et stykke bagepapir omridset af 2 lagkageforme, og tryk dejen ud herpå.
Bages ved 200° C i 20 minutter.
Inspireret af: Allergibagebogen af Charlotte Peyk
Bunde med mandelmel – glutenfri
Til 3 bunde
6 æg
1 dl. sukrin eller ½ dl. agavesirup
4 spsk. mandelmel
4 spsk. kokosmel
1 spsk. FiberHUSK
2 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljepulver
100 g. smeltet kokosolie eller smør
Pisk æg og Sukrin sammen til en luftig masse. Bland rasten af ingredienserne i. Læg bagepapir på en bageplade og hæld dejen ud på bagepapiret, i den størrelse bunden skal have.
Bag bundene i en forvarmet ovn på 180 grader i 15 minutter.
Inspireret af: Helsemagasinet VOF, marts 2012
Bunde uden mel – glutenfri
250 g. dadler
2-3 dl. vand
½ tsk. vaniljepulver
8 æggehvider
200 g. pekannødder, hasselnødder eller mandler
Kokosolie
Indstil ovnen på 180 grader. Kom dadlerne i en gryde sammen med 2 dl. vand og vanilje, og kog dem ved svag varme i ca. 15 minutter, til dadlerne er faldet sammen. Rør dadlerne til en tyk grød. Afkøl. Grøden skal være blød men ikke flydende. Hæld mere vand i, hvis den er for tyk.
Pisk æggehviderne stive. Vend forsigtigt lidt mere end halvdelen af daddelmassen i æggehviderne med en skraber. Gem resten af daddelmassen* til fyldet – se under fyld til lagkage.
Hak nødderne groft – enten i posen med en hammer eller i en foodprocessor. De må gerne knuses, men må ikke være pulveriserede.
Fordel æggehvidemassen ud på en bageplade med bagepapir. Lav to runde bunde på hver sin bageplade og fordel de hakkede nødder ovenpå. Bag bundene i ca. 20 – 25 minutter ved 180 grader. Bundene bliver brune, men må ikke blive mørke. Afkøl.
Inspireret af: Spis dig yngre af Thorbjørg Hafsteinsdottir
—
Lagkagebunde lavet på bønner – æggefri, nøddefri, kan være glutenfri
Ideen til at lave bønnekagerne om til lagkagebunde, kom fra en kunde i forretningen. Bønnekager er meget mættende, så der skal ikke så meget kage per person.
Kakao Bønne Bund – melfri, æggefri, nøddefri, kan være glutenfri
250 g. kogte sorte bønner eller azuki bønner; butterbeans kan også bruges. Brug enten bønner fra dåse eller lav dem selv. Husk at lægge bønnerne i blød dagen før og kog dem efter anvisningen på posen.
2 spsk. kakaopulver
1 ¼ dl. fine havregryn (kan være glutenfri)
¼ tsk. salt
1 ¼ dl. agavesirup, ahornsirup eller honning
½ dl. kokosolie, med eller uden smag
1 tsk. vaniljepulver
½ tsk. bagepulver
Sæt ovnen på 180 grader. Tilsæt alle ingredienser. Blend det hele, så det bliver meget blødt og cremet. Sørg for at alle bønner er helt blendet. Smør to runde lag ud på to bagepapir. Bag kagen i 10-15 minutter eller indtil du kan stikke en strikkepind ned i kagen, uden der sidder noget fast, når du hiver den op igen. Lad kagen køle af i mindst 10 minutter, før den lægges i lag.
Ps. Der skal meget creme i en bønnekage, da den ellers kan blive tør, hvis den har stået og trukket natten over.
Inspireret af: Brownie med chokolade og… sorte bønner
Hvid Bønne Bund – melfri, glutenfri, nøddefri
2 ½ dl. hvide bønner – butterbeans kan også bruges. Brug enten bønner fra dåse eller lav dem selv. Husk at lægge bønnerne i blød dagen før og kog dem efter anvisningen på posen. Bønnerne skal helst ikke være for varme, når kagen fremstilles, da de ellers kan være for varme for æggene.
3 æg eller 2 XL æg
50 g. agavesirup
½ tsk. vaniljepulver
Sæt ovnen på 180 grader. Blend det hele sammen i en foodprocessor. Ønskes kagen mere let, kan æggene piskes for sig og hældes i til allersidst.
Tilsæt herefter:
25 g flydende kokosolie (med eller uden smag) (smeltet på lav varme i en gryde)
20 gram helt fint kokosmel** (eller 22,5 g. kakaopulver og 10 g. agavesirup, hvis det skal være chokoladekage)
¼ tsk. havsalt
½ tsk. natron
¾ tsk. bagepulver
Blandes med basen. Smør to runde lag ud på to bagepapir. Bag kagen i 10-15 minutter eller indtil du kan stikke en strikkepind ned i kagen, uden der sidder noget fast, når du hiver den op igen. Lad kagen køle af i mindst 10 minutter, før den lægges i lag
**Kokosmel kan skiftet ud med rismel eller majsmel. Kokosflager eller groft kokosmel kan også blendes fint i en tør blender.
Ps. Der skal meget creme i en bønnekage, da den ellers kan blive tør, hvis den har stået og trukket natten over.
Inspireret af: Tre forskellige kager
Se opskrifter på fyld her
Se opskrifter på topping her
Velbekomme!
mums :p
Super du fik afprøvet det med lagkagebundene på bønner 😀 Glemte nemlig helt at skrive mine opskrifter herinde som lovet :-/ Men alt i alt minder de jo rigtig meget om dem du har skrevet
Jeg lavede en cashew/jordbærcreme til den lagkage på sorte bønnee/kakao og en blanding af chokolademousse, bananskiver og hk nødder i den lyse
Hej Henriette!
Selv tak fordi du gav mig ideen.
Og tak fordi du ville dele dine forslag til fyldet 🙂
Først – Tak for alle dine fantastiske opskrifter!!
Har dog lige prøvet at lave de æggefri lagkage bunde og der gik et eller andet helt galt. Det var en meget våd dej og efter 10 min i ovnen var de meget mørke. De smuldrer fuldstændig når man rører ved dem. Har fulgt opskriften nøjagtig. Ved ikke hvad der kan være gået galt?
Hejsa
Det var mærkeligt! Jeg vil prøve at lave den igen inden for de nærmeste par dage, for at se, om der er en fejl ved opskriften.
Tak fordi du vender tilbage.
Kærligst
karina
Hej jeg har sukkersyge og må ikke få så meget fedt og lever low carb, jeg vil derfor gerne lave en lagkage med mandelmel og har set din opskrift. Jeg skal helst holde mig fra mættet fedt. Kan man erstatte kokos fedtet med flydende margarine og kan man sætte fedt mængden ned.
Hejsa
Jeg har lidt svært ved at svare på dette spørgsmål, da jeg ikke finder at margarine er særlig godt til bagning, da det indeholder en del dårligt fedt, som du ikke skal have, når du har diabetes. Her er kokosfedtet/kokosolie meget bedre, da det fordøjes optimalt og indeholder en masse enzymer og gode egenskaber, som faktisk kan hjælpe i forhold til insulinresistensen.
Mange amerikanske hjemmesider anbefaler diabetikere at holde sig fra margarine og transfedtsyrer. Når margarine varmes – og når det er lavet på fx rapsolie, omdannes det til transfedt, da rapsolie ikke kan tåle de højere temperaturer. Der er indtil videre kun én margarine på markedet, som jeg kan stå inde for (halvt om halvt) til bagning og det er Ama den økologiske med kokosolie og palmeolie, da disse to olier kan tåle høje temperaturer, uden at blive omdannet, og samtidig kan kroppen genkende disse fedtstoffer, så de optages bedre. Dog er de stadig raffinerede, når de kommer i en margarineindpakning.
Derfor bruger jeg kun ren kokosolie eller palmeolie, så derfor har jeg faktisk svært ved at svare på dit spørgsmål, da jeg ikke synes, at man skal bruge margarine overhovedet.
Men JA, du kan sagtens bruge margarinen i stedet for kokosolie.
Kærligst Karina
Kan man erstatte æggene i bunde uden mel med chiafrø?
Hej Sara
Nej, det kan man ikke. Chiafrø fluffer ikke op som marengs, som æggehviderne vil gøre i denne kage. Desværre.
Men du kunne evt. prøve væsken i en dåse med kikærter, da det kan piskes op som marengs i stedet for æg.
Du kan læse mere om det her: http://madgudinden.dk/2016/05/3207/
Kærligst Karina
Hej igen
Hvordan skal man bruge opskriften til at lave skum? Skal man bare følge opskriften og så lade være med at bage dem? Og jeg spiser heller ikke sukker? Kan man bruge honning eller kokossukker istedet for?
Hej Sara
Du skal også bage kikærteskummet, ligesom æg. Rens skåle og tør dem af med lidt eddike. Brug en god pisker og pisk i laaaaaang tid. Så får du kikærtemarengsskum. Hæld dadlerne i, som i opskriften, hæld nødder i som i opskriften og bag som i opskriften. Du kan bruge opskriften på marengs’kys’ til at se, hvordan du skal gebærde dig med kikærtevæske, da det er lidt anderledes end æggehvider.
Du skal ikke bruge sukkeret som i kikærteopskriften. Brug dadler som står i opskriften med bunde uden mel. Du kan søde med kokossukker eller honning i stedet for dadlerne, men du skal bare have pisket kikærtemassen HELT tyk inden det hældes i!
Du kan evt. erstatte havregrynene i bønnebunden med boghvedeflager, quinoaflager, hirseflager eller risflager.
Kærligst Karina
Og hvad an man bruge som erstatning for havregryn i bønnebunden?
Se svar fra tidligere spørgsmål 🙂
Hej Karina,
Jeg vil lige høre dig hvilken størrelse den springform du bruger til de Glutenfrie Bunde er i diameter?
Jeg vil glæde mig til at prøve at bage bundene i aften, går ud fra at de godt kan bages et par dage før de skal bruges?
Venligst
Maja.
Hej Maja
Jeg plejer at smørre dejen ud i ønsket størrelse på en bageplade med bagepapir. Men en 20 cm i diameter springform fungerer fint.
Du kan godt lave bundene et par dage før og fryse bundene ned. Du skal bare være opmærksom på, at de godt kan virke lidt tørre et par dage efter, når de ikke er lagt sammen med fyldet.
Jeg håber, at det gik fint alligevel.
Kærligst Karina