Igennem min barndom har min mor ofte serveret hjemmelavet is med for eksempel Daim eller andet chokolade. Jeg er også selv velbevandret i at lave is til fødselsdage og i hverdagen.

Når det så pludseligt skal være en mælkefri is, må man jo starte lidt forfra med at eksperimentere.

I helsekostforretninger kan man få mælkefri risfløde, sojafløde og kokosfløde, som kan piskes op som flødeskum. Hvorfor ikke prøve at bruge disse i stedet for fløde?

Ris- og sojafløde til madlavning kan også bruges, men isen smelter nemmere og bliver ikke ligeså fast.

Man kan også bruge det øverste cremede lag i en dåse kokosmælk. Det skal helst være dem med over 55-60 % kokosekstrakt i. Det nederste flydende lag, skal ikke med.

Hvis man gerne vil lave sin flødeskum selv, kan man bruge en af disse varianter.

I Danmark er spiseisens historie kun lidt over 200 år gammel, men man ved at Frederik II’s enkedronning Sophie, allerede i 1600 tallet, fik opført iskældre og ishuse, så hoffet kunne nyde is til afkøling og is til desserter.

Det var dog først 300 år senere, at den almindelige danske befolkning fik adgang til isværker, og først i 1890’erne blev det mere almindeligt at have isskabe hjemme. Isskabene holdt man kolde, ved at en eller flere isblokke blev placeret i en stor metalskuffe, der var indbygget i isskabet.

Den første danske ispind blev solgt i 1920’erne. I 1934 begyndte ismejerierne at sælge større pakker af spiseis og da fryseren flyttede ind i de danske hjem i 1960’erne, begyndte et kæmpe marked for isnydere.

Selvom amerikanerne var først med industrialiseringen af isfremstillingen, kom vi danskere hurtigt med og lærte ispinden, skæreisen, islagkagen, isbåden, isvaflen og softicen at kende. Senere kom milkshaken, slush-ice og smoothie*.

Med andre ord kan det derfor være svært at undgå isen, som er blevet en så stor del af vort dessertrepertoire, når man ikke må få mælk, yoghurt, piskefløde, smør og andre mælkeprodukter.

Men nu er der ingen vej udenom. Det kan sagtens lade sig gøre at lave is uden mælkeprodukter, men stadig med æg og med en lækker cremet konsistens og fylde.

Se her for is uden æg.

Mælkefri vaniljeis på gammeldags manér

Til 8-10 portioner

4 pasteuriserede æggeblommer

1 dl kokospalmesukker eller ¾ dl. Birkesød/Xylitol, Sukrin eller ½ dl. agavesirup

1 tsk. vaniljepulver

3 pasteuriserede æggehvider

300 ml kokos-, ris-, sojaflødeskum eller 2 dåser kokosmælk, hvor det øverste cremede lag bruges

Ekstra: Bland eventuelt hakket chokolade (50 g), kakaonibs, friske bær, nødder, lakridspulver eller lignende i isen.

Pisk æggehviderne helt stive. Pisk æggeblommer med kokospalmesukker og vaniljepulver til massen er cremet og hvidlig (ligner æggesnaps). Pisk den mælkefri fløde til flødeskum. Disse typer af fløde bliver ikke helt så stive, som almindelig flødeskum, men i forhold til is, er det ikke noget problem. Fløden skal blot piskes cremet og blød.

Vend flødeskummet i æggesnapsen. Vend derefter forsigtigt de stiftpiskede æggehvider i massen. Vend det hele godt sammen, så der ikke er æggehvideklumper.

Kom ismassen i portionsforme – fx små tærteskåle og sæt dem i fryseren i en times tid. Ellers kan man putte isen i en enlitersform og fryse den ned 2-3 timer.

OBS: Pisk kun æggehviderne med helt rene piskeris. Hvis der blot er en lille smule vand eller fedt på piskerisene, vil æggehviderne ikke piskes helt stive. Det er derfor jeg har startet med æggehviderne i denne opskrift. Men, hvis det tager lang tid at piske æggeblommer og fløde, vil æggehviderne starte med at falde sammen. Så skal de piskes igen. Er du ny i køkkenet, vil jeg foreslå at piske æggeblommer og piskefløde først. Derefter vaskes piskerisene grundigt med sæbe og tørres grundigt af. Pisk da æggehviderne stive og fortsæt som i opskriften.

Mælkefri Jordbærflødeis

8-10 portioner

3 pasteuriserede æggeblommer

300 ml kokos-, ris-, sojaflødeskum eller 2 dåser kokosmælk, hvor det øverste cremede lag bruges

3 spsk. kokospalmesukker, 2 ½ spsk. Birkesød/Xylitol, Sukrin eller 1 ½ spsk. agavesirup

1 ½ pasteuriseret æggehvide (bøtterne kommer i 1 ½ hvider)

150 g friske eller frosne jordbær – frosne jordbær optøs

1 tsk. vaniljepulver

Blend jordbærrene.

Pisk æggehviden stiv, pisk derefter 1 spsk. kokospalmesukker i til massen bliver nogenlunde sej.

Pisk æggeblommer, vaniljepulver og 2 spsk. kokospalmesukker sammen, indtil der opstår en cremet og luftig masse.

Rør jordbærrene i æggemassen.

Pisk fløden til flødeskum og vend den i æggemassen.

Vend forsigtigt æggehviden i flødeblandingen og hæld isen op i forme eller en enlitersform.

Rør gerne isen igennem et par gange under indfrysningen eller del isen i 3, inden den skal bruges, og blend den i en foodprocessor, til den er cremet.

Tips: Brug overskydende is til ispinde eller bland det sammen med ris-, mandel- eller havremælk i en blender, så du får milkshake.

Velbekomme!

 

*Kilde: Is og iskolde drikke – forlaget D3.

Ps. Beklager de mørke billeder. Jeg lavede isen i et køkken, hvor lyset ikke var særligt billedvenligt.

Mælkefri Vaniljeis på Gammeldags Manér
 
Forfatter:
Til: Til 8-10 portioner
Ingredienser
  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • 1 dl kokospalmesukker eller ¾ dl. Birkesød/Xylitol, Sukrin eller ½ dl agavesirup
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • 3 pasteuriserede æggehvider
  • 300 ml kokos-, ris-, sojaflødeskum eller 2 dåser kokosmælk, hvor det øverste cremede lag bruges
  • Ekstra: Bland eventuelt hakket chokolade (50 g), kakaonibs, friske bær, nødder, lakridspulver eller lignende i isen.
Sådan gør du:
  1. Pisk æggehviderne helt stive. Pisk æggeblommer med kokospalmesukker og vaniljepulver til massen er cremet og hvidlig (ligner æggesnaps). Pisk den mælkefri fløde til flødeskum. Disse typer af fløde bliver ikke helt så stive, som almindelig flødeskum, men i forhold til is, er det ikke noget problem. Fløden skal blot piskes cremet og blød.
  2. Vend flødeskummet i æggesnapsen. Vend derefter forsigtigt de stiftpiskede æggehvider i massen. Vend det hele godt sammen, så der ikke er æggehvideklumper.
  3. Kom ismassen i portionsforme – fx små tærteskåle og sæt dem i fryseren i en times tid. Ellers kan man putte isen i en enlitersform og fryse den ned 2-3 timer.
  4. OBS: Pisk kun æggehviderne med helt rene piskeris. Hvis der blot er en lille smule vand eller fedt på piskerisene, vil æggehviderne ikke piskes helt stive. Det er derfor jeg har startet med æggehviderne i denne opskrift. Men, hvis det tager lang tid at piske æggeblommer og fløde, vil æggehviderne starte med at falde sammen. Så skal de piskes igen. Er du ny i køkkenet, vil jeg foreslå at piske æggeblommer og piskefløde først. Derefter vaskes piskerisene grundigt med sæbe og tørres grundigt af. Pisk da æggehviderne stive og fortsæt som i opskriften.